İş cinayetiyle ilgili dava 4 yıl sonra görüldü

İş cinayetiyle ilgili dava 4 yıl sonra görüldü
Çalıştığı cami inşaatında yaşanan iş kazası sonucu hayatını kaybeden Duran Baysal’ın ölümüyle ilgili 4 yıl sonra 6 sanık hakkında açılan...

Çalıştığı cami inşaatında yaşanan iş kazası sonucu hayatını kaybeden Duran Baysal’ın ölümüyle ilgili 4 yıl sonra 6 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’da yapılan Hz. Ali Cami inşaatında çalışırken 3 Mart 2016’da vinçe bağlı beton blokların üstüne düşmesi sonucunda yaşamını yitiren Duran Baysal’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma 4 yıl sonra tamamlandı. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre Camiinin yapım ihalesini alan firma sahibi E. K., mimarlık şirketi sahibi E. Ş, taşeron şirket sahibi Ş. D., vinç operatörü İ. Y. ile işçiler H. F. ve A. G. hakkında “taksirle öldürme” suçlamasıyla Diyarbakır 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmaya vinç operatörü İ. Y. dışındaki diğer sanıklar katılmadı. Baysal ailesi ise avukatları Semra Demir ve Seher Eriş ile salonda hazır bulundu. Mahkeme başkanı, yüklenici firma sahibi sanık E. K.’nın kendisine yapılan tebliğe rağmen duruşmaya katılmadığını, diğer sanıkların ise yazılan talimatlara cevap vermediklerini açıkladı.

Çelik yerine bez halat

Savunması alınan vinç operatörü sanık İ.Y., soruşturma aşamasında verdiği ifadeleri tekrarlayarak çalışma alanı içerisinde iş güvenliğine dair herhangi bir işaretin olmadığını dile getirdi. İşçilerin çalışırken bozuk çelik halat yerine bez halat kullandığını söyleyen Y.,  beraat talebinde bulundu.

‘Olası kastla’ yargılanmaları istendi

Baysal ailesinin avukatları Semra Demir ve Seher Eriş ise, iş güvenliğinin alınmamış olması nedeniyle sanıkların “taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten değil, “olası kastla ölüme sebebiyet vermek” suçundan yargılanması gerektiğini belirtti. Bu nedenle mahkemenin ‘görevsizlik’ kararı vermesini isteyen avukatlar, duruşmaya katılmayan yüklenici firma sahibi sanık E. K. hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. Hakim, olayda sorumluluğu bulunan şirket yetkililerinin tespiti amacıyla bilirkişi raporu hazırlanmasına ve sanıklardan E. K.’nın bir sonraki duruşmada zorla hazır edilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası açıklama

Duruşmanın ardından Baysal Ailesi avukatları ve İnşaat İş Sendikası, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde açıklama yaptı. Hazırlanmasına karar verilen Bilirkişi raporu üzerinde durulan açıklamada, “Davanın soruşturma sürecinde Baysal ve işçi arkadaşlarını kusurlu göstererek, patronları aklayan bilirkişi raporu, daha sonra avukatların itirazı üzerine çıkan yeni bilirkişi raporunda Baysal ve arkadaşlarının ‘tali kusurlu’ sayıldı. Elbette bu davanın takipçisi olacağız” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.