İlhan Diken ismine Valilikten ret

İlhan Diken ismine Valilikten ret
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan yolu üzerinde bulunan İyaz Bin Ganem’in ismini, beş yıl önce hayatını kaybeden Doktor İlhan Diken'in ismi...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan yolu üzerinde bulunan İyaz Bin Ganem’in ismini, beş yıl önce hayatını kaybeden Doktor İlhan Diken'in ismi ile değiştirme kararı aldı. Ancak bu karar Diyarbakır Valiliğine takıldı. Alınan kararı reddeden İl Valiliği, “Diyarbakır'ın İslam'la şereflenmesine vesile olan komutanın adının verildiği caddenin isminin değiştirilerek PKK/KCK terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan hapis cezası almış bir şahsın adının verilmesi kamu vicdanını yaralayacak nitelikte bir karar olduğundan, Valiliğimizce reddedilmiştir” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - İçişleri Bakanlığınca kayyum atandığı dönemde, Sur ilçesinde açılan bir caddeye İslam komutanı İyaz Bin Ganem'in adı verildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise 19 Haziran’da aldığı meclis kararı ile İyaz Bin Ganem’in isminin verildiği caddenin adını değiştirdi. Caddeye, 5 yıl önce hayatını kaybeden Doktor İlhan Diken'in isminin verilmesi kararlaştırıldı.

Valilikten karar ret

Ancak alınan bu karar Diyarbakır Valiliği tarafından reddedildi. İl Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“15.12.2017 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararla, Sur İlçesi Kıtılbıl Mahallesi, Hayati Avşar Caddesinden başlayıp, Dicle Üniversitesi Öğrenci Yurdundan AZC 3. Etap Vadi Evlerine doğru çıkan 24 metrelik yola, 639 yılında Diyarbakır’ın İslam orduları tarafından fethedilmesini ve İslam topraklarına katılmasını sağlayan ordu komutanı ve aynı zamanda sahabe olan İYAZ BİN GANEM’in (R. A.) ismi verilmişti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığının 19.06.2019 tarihli Belediye Meclis kararında ise "Sur ilçesi sınırlarında bulunan 'İYAZ BİN GANEM' caddesinin adının ‘Dr. İlhan Diken’ olarak değiştirilmesi" kararı alınmıştır.

‘Karar kamu vicdanını yaralayacak nitelikte’

Konuyla ilgili olarak yapılan tahkikat sonucunda İlhan Diken hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'PKK/KCK Terör Örgütü Adına Eylem ve Faaliyette Bulunmak' suçundan işlem yapıldığı ve 'PKK Terör Örgütüne Yardım ve Yataklık Etmek' suçundan hapis cezasına çarptırıldığı tespit edilmiştir. 5393 sayılı yasanın 81. maddesine göre; mahalle, cadde ve sokaklara konulacak isimlerin, 31.07.2006 tarihli ve 26245 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik’in 24. Maddesindeki “........ Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasının temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez.....” hükme uygun olması gerektiği açıktır. Bu Meclis Kararı yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olduğundan, ayrıca İlimiz Diyarbakır'ın İslam'la şereflenmesine vesile olan komutanın adının verildiği caddenin isminin değiştirilerek PKK/KCK terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan hapis cezası almış bir şahsın adının verilmesi kamu vicdanını yaralayacak nitelikte bir karar olduğundan, Valiliğimizce reddedilmiştir.”

İyaz Bin Ganem kimdir?

Diyarbakır’ın fethinde komutanlık yapan sahabi İyâz b. Ganem (r.a.), Bedir, Uhud ve Hendek başta olmak üzere Peygamberimizin (sav) bütün gazvelerine iştirak etmiş bir mücahid sahabedir. Hz. Ebubekir’in halifeliği yıllarında irtidad olaylarının bastırılmasındaki başarısından dolayı komutan olarak Irak’a gönderildi. Daha sonra Suriye topraklarının genel komutanı sahabi Ebu Ubeyde b. Cerrâh (r.a.) onu Dımaşk’ın (Şam) fethinde (635) süvari birliklerinin kumandanlığına getirdi. Ebu Ubeyde şehadetinden önce İyâz’ı yerine vekil bıraktı. İyâz b. Ganem komutanlığındaki İslam orduları Halep, Humus, Rakka, Urfa, Habur, Malatya ve Nusaybin’i fethetti. Sırada bölgenin en büyük şehri olan o zamanki adıyla Âmid (Diyâr-ı Bekr) vardı.  Mekke’nin fethinden 9 yıl sonra 639 yılında Halife Hz. Ömer Diyarbakır’ın fethi görevini sahabenin seçkin komutanı İyâz b. Ganem’e verdi. İslam tarihine damgasını vuran Halid b. Velid de ordunun sol kanadına kumanda etmekle görevlendirildi. İyâz b. Ganem sekiz bin kişilik bir kuvvetle harekete geçti. Ordusunda bine yakın sahabe vardı. Diyarbakır şehrinin melikesi Bizanslara bağlı Meryem ed-Dariye idi. İyâz b. Ganem, şehrin melikesine teslim olması için mektup gönderse de, Meryem ed-Dariye şehri teslim etmeyi reddetti. Diyarbakır surlarının verdiği savunma imkânıyla Bizans askerleri şehri savundular. Şehir kuşatması uzun sürdü. Halid b. Velid, bir gece yüze yakın seçkin savaşçıyla birlikte şehre sızdı ve Fetih Kapısı ismini alan kapıyı açmayı başardı. Böylece İslam ordularının şehre girişini sağladılar.  Diyarbakır’ın fatihi İyâz b. Ganem’e (r.a.); Hz. Ömer’den Şam’a geçmesi ve idareyi eline alması için bir mektup alınca yola koyuldu. Fakat Humus’a vardığında vefat etti ve Halid b. Velid’in kabri yanına defnedildi.

İlhan Diken kimdir?

İlhan Diken 1960 Diyarbakır doğumluydu. 1986 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı, öncesinde Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreterliği yaptı. Diyarbakır Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, İşçi Sağlığı Komisyonu, Pratisyen Hekimlik Komisyonu üyeliklerinde bulundu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı da yaptı. 2008-2010 yılları arasında TTB Merkez Konseyi Üyesiydi. Toplum ve Hekim Dergisi Yayın Kurulu üyeliği yaptı. İlhan Diken, örgüte yardım ve yataklık yapmak suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.