İçtirmem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sigara yasağının genişletileceğini söylemesi ve “Şoför de arkada oturanlar da sigara içemeyecek” demesi üzerine yurt çapında birçok sürücüye ceza kesildi.

Kapalı alanlarda sigara içilmemesine yönelik yasağın otomobilleri de kapsamasıyla önceki gün bazı illerde yapılan kontrollerde araç içinde sigara içen 5 bin 63 sürücüye 153’er lira idari para cezası kesildi ve toplamda 774 bin 639 liraya tekabül ediyor.

Cezaların uygulanmasıyla beraber aslında yasanın yeni değil, 2013’ten beri yürürlükte olduğunu ancak uygulanmadığını öğrenmiş olduk.

Uygulamayla birlikte bir tartışmadır başladı. Kimi hukukçulara göre araç içi“özel alan”kimi hukukçulara göre ise“kamusal alana etki eden özel alan”diye nitelerken araç içlerini. Yasakla birlikte tartışılabilir bir konu.

Sigara içmeyi önlemek iyi (Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışmaları var), yasaklarla içilebilir alanları daraltmak mantıklı.

Zira açık alanlarda içilen sigara bile yakınındaki, sağındaki solundaki insanları rahatsız edebiliyor.

Ancak her uygulamada olduğu gibi sosyal medyada bunla ilgili de farklı tepkiler gelmekte gecikmedi.

Birkaç örnekleme yapalım.

- Sigara içmiyorum da evde de, arabada da içilmesinden nefret ediyorum. Ama yasak getirilerek kişinin mülkiyet hakkına girilmesini de kabul etmiyorum. Karşınızda çocuk mu var. Hem dünyanın vergisini alın sigaradan, hem de yok içmeyin. Vergi serbest, içmek yasak!

- “Aracımda sigara içilmemiştir” Artık bu cümlenin aracın satışına katkı sağlayacak özelliği kalmamıştır.

“Poşet 25 kuruş seçmeni hafif sallamıştı. Arabada sigara 155 TL ise epey sallatır. 30 bin Liralık arabaya 100 bin lira vermiş, 2 liralık benzine 7 lira verip depoyu doldurmuş insan, 4 lira yerine 18 lira verdiği sigarasını keyifle (!) içebilmeli…”

- Arabanızda sigara içip içerinin havasını kirletirseniz ceza alıyorsunuz. Ama arabalarla kentin havasını kirletince hiçbir şey olmuyor.

Son olarak rahmetli Münir Özkul’un oynadığı “Hababam Sınıfı” serisinde tuvalette sigara içen öğrencilere söylediği o unutulmaz replikle yapılan gönderme en etkileyicisiydi benim için: Tuvalette sigara içiyormuşsunuz, iç-tir-mem!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi