History Channel, ‘Zerzevan Kalesi’ belgeseli çekecek
Dr. Cem Kınay’ın instagramda canlı yayın konuğu olan Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, ‘History Channel’in 6 bölümlük ‘Lost Worlds’ belgesel serisinin bir ayağı olan Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı çekimlerini gerçekleştireceğini söyledi.
YENİGÜN HABER – Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Dr. Cem Kınay’ın sosyal medya yayınına konuk oldu. Coşkun, 2014 yılında başlayan kazı çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Mithras Tapınağı’nın dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biri olduğunu belirten Coşkun, dünyaca ünlü ‘History Channel’ 6 bölüm olarak dünyanın 6 farklı coğrafyasında ‘Lost Worlds’ belgesel serisinin bir ayağı olan Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı çekimleri için güçlü bir ekiple ABD’den bir kaç gün içinde Zerzevan’a gelineceğini söyledi.
‘Zerzevan Roma için stratejik bir kaledir’
Zerzevan Kalesi ve çevresinin 1400 yıl boyunca el değmemiş bir yer olduğunu dile getiren Coşkun, “Zerzevan Kalesi Doğu Roma’nın sınır garnizonudur. Askeri bir şehirdir. Zerzevan Kalesi bölgesi Asur Döneminden bu yana, yani M.Ö 880’den beri yerleşim görmüş bir bölgedir. 639’da İslam Ordusunun bölgeyi fethetmesiyle terkedilmiştir. O günden sonra el değmemiştir. Yalnızca 1890 ile 1967 arasında bir köy kurulmuş, onun dışnda bir yerleşim görmemiştir. Diyarbakır- Mardin karayolu, Kral Yolu olarak bilinir ve Perslerin kullandığı ünlü kral yoludur. Zerzevan Kalesi bu kral Yolunun üzerindedir. Zerzevan asıl önemini Roma dönemi ile kazanmıştır. M.S. 300’lü yıllarda Romalılar bir kale şehir kumuş ve 400 yıl kesintisiz kullanmışlardır. Roma için stratejik bir kaledir” dedi.

Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun
‘200 bin asker yaşamış olabilir’
Zerzevan’ın bir kale olarak bilindiğini ancak kazı ve araştırma yapılmadığını dile getiren Coşkun, ilk Coşkun; “Zerzevan’ın etrafı 1200 metrelik surlarla çevrilidir. Surların yüksekliği 12 ile 15 metre arasında değişiyor. Sur hattının yüzde 5’lik kısmını kazdık. Yüzde 95’lik kısmı için çalışmalar devam ediyor. Yaptığımız çalışmalara göre Zerzevan’da 105 konut var. Bunlardan şu ana kadar 5 tanesini kazdık. Bunların dışında üst düzey yöneticiler için de yaşam alanları var. Bu verilerden hareketle burada bin 200 askerin yaşamış olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Karşılama Merkezi Projesi 2021 sonunda hayata geçecek
2019’da 430 bin kişinin Zerzevan Kalesini ziyaret ettiğini ifade eden Coşkun, bu ziyaretçilerden 70 bin kişinin yabancılardan oluştuğunu dile getirdi. Karşılama Merkezi projesini hazırladıklarını ve projenin 2021 sonunda hayata geçmesini planladıklarını ifade etti.”
‘Dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biri’
Bölgede Gaziantep’ten sonra Zerzevan Kalesi’nde bulunan Mithras Tapınağı’nın dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biri olduğunu ifade eden Coşkun, Zerzevan Kalesi kazılarını yaparken Mithras Tapınağını keşfettiklerini ve bu tapınağın dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biri olduğunu söyledi. Zerzevan’ın büyük ilgi görmesinde Mithras Tapınağının önemli yeri tuttuğunu belirten Coşkun, Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağının 2020 yılı baharında UNESCO dünya kültür mirası geçici listesine alındığını dile getirdi. ( Haber Merkezi )