HDP'de yeni eş başkanlar Buldan ve Sancar

HDP'de yeni eş başkanlar Buldan ve Sancar
HDP 4’üncü Olağan Kongresi'nde Pervin Buldan ve Mithat Sancar HDP Eş Genel Başkanları seçildi. Eş başkanlığı bugün bırakan Sezai Temelli "Sizler...

HDP 4’üncü Olağan Kongresi'nde Pervin Buldan ve Mithat Sancar HDP Eş Genel Başkanları seçildi. Eş başkanlığı bugün bırakan Sezai Temelli "Sizler sayesinde heval Sezai oldum" derken, Eşbaşkan Pervin Buldan "İdlib'den çıkışın yolu Dolmabahçe" ifadesini kullanarak, çözüm sürecine işaret etti. Mithat Sancar ise "Barışı, adaleti inşa etmek için zaman gelmiştir. Yeni yaşamı, özgür yaşamı, demokratik zamanı inşa edin. HDP şimdi inşa yolundadır" mesajını verdi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 4’üncü Olağan Büyük Kongresi Ankara Arena’da yapıldı. Kongrede bin 18 delegenin 838’inin katıldığı seçim sonucuna göre 2 oy geçersiz sayıldı. Pervin Buldan ve Mithat Sancar 836 oy ile eş başkan seçildi.  “Umutluyuz”, “Kararlıyız”, “Acil görev demokrasi ittifakı”, “Tüm inançlara özgürlük Alevilere eşit yurttaşlık”, “Ya kanal ya İstanbul”, “Tecrite son” ve “Tekçiliğe hayır çoğulcu demokratik cumhuriyet” pankartlarının asıldığı Ankara Arena’daki elektronik panoda farklı dillerde “Eşitlik” ve “Barış” yazısı yansıtıldı. HDP’nin 4’üncü Olağan Kongresinin ana sloganı “Bu ülke bizlerin. Bizler yöneteceğiz” oldu. Ayrıca “Büyük siyaset, büyük umut, büyük değişim” olarak belirlendi.

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın mesajı okundu

HDP’nin Kongresi’nde önceki dönem eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajı okundu. “Partimiz HDP kurulduğu günden bu yana Türkiye halkalarının büyüyen umudu haline geldi” ifadelerine yer verilen mesajda HDP Nuh’un Gemisi’ne benzetildi. “HDP kasırganın, selin tufanın ortasında ayakta kalmış bir Nuh’un gemisi” ifadelerine yer verilen mesajda şunlar kaydedildi:

“Bu gemi yeni yaşamı kurmak üzere ağır ağır yanaşıyor limana. Biliyoruz yolculuk çok çetin geçti. Gemimiz ağır darbeler aldı. Kaptanlarımız, deneyimli mürettebatımızla birlikte tutuklandı. Ne kaptan köşkü boş kaldı ne de makine dairesi. Nemrud’un partisi şimdiden üç parçaya bölündü ama Nuh’un gemisi dimdik ayakta. Bu gemiyi inşa edene de yürütene de aşk olsun. Şimdi hedef halkın iktidarını kurmaktır. Zindandayız şimdi ama bilin ki yüreğimiz yangın yeri. Gençler biz direnmeyi sizden öğrendik. Dik durmayı sizden kadınlar, analar. Yüreğimiz ruhumuz sizlerle. Her birinize ayrı ayrı kucak dolusu selamlarımızı gönderiyoruz. Yolun açık rüzgarın bol olsun Halkların Demokratik Partisi.”

28 ülkeden katılım

Kongreye yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda kişi katıldı. Kongrede; Tunus, Filistin, Ürdün, Fas, Kıbrıs, İsveç, Batı Şeria, Fransa, Galiçya, Almanya, Avustralya, Lübnan, Yunanistan, Bask, Mısır, İtalya, Katalonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İskoçya, Portekiz, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Ermenistan ve Irak başta olmak üzere 28 farklı ülkeden konuk katıldı. Kongrede, 30’dan fazla siyasi parti temsilcisi, Orta Doğu’dan çok sayıda kadın örgütü bulunuyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Giacomo Filibeck, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Nikos Androulakis kongreye katılan konuklardan.

Üç partiye davetiye gönderilmedi

AK Parti, MHP ve BBP haricinde tüm siyasi partilere kongre için davetiye gönderildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz, EMEP Başkanı Selma Gürkan da kongrede yer aldı.

Gelecek Partisi’nden katılım, Babacan’dan mesaj

Kongreye; Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ayhan Sefer Üstün ve Vahdettin İnce ile partinin kurucuları arasında yer alan Fevzi Donat ile Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin de katıldı. Parti kurma hazırlıklarını Ali Babacan ise kongreye mesaj gönderdi. Ali Babacan’ın kongreye gönderdiği mesaj şöyle:

“Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisinin 4’üncü Olağan Büyük Kongresine davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum.”

Kongrede HDP Eş Başkanları, 100 kişilik Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu için seçim yapılacak. Mutabakat Komisyonu’nun açıklamasına göre HDP Eş Başkanlığı’na HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar aday gösterilecek.

Divan kurulu oluştu

Kongrede Divan Başkanlığı’na milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Mehmet Rüştü Tiryaki, Garo Paylan, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Dersim Dağ seçildi.

‘Sizler sayesinde Heval Sezai oldum’

“Sesiniz İmralı’ya, Öcalan’a ulaşmıştır” ifadeleriyle konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Zulmün büyüdüğü her yerde direniş de büyüyor. Direnişlerin en ön saflarında işçiler, köylüler, gençler ve kadınlar var” dedi.

İktidarın Kürt halkına geri adım attıramayacağını belirten Temelli, “Emin olun ki 21. yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacak. İki yıl önce göreve başladığımızda büyük bir umutla göreve başladık. Kırk yıldır inançla direnen bir halkın hakikatine ulaştık. Kendisine bir adım atana bin adım atan barış sevdalısı bir halkın bağrında yer aldık. AKP-MHP ittifakıyla çöktürülmek istenen HDP vardı. Şimdi sizlerle dimdik bir HDP var. İki yıl önce başladığımız bu yolda ben Sezai Temelli’ydim. Sonra sizler sayesinde ‘Heval Sezai’ oldum. Bu gözler kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna hiç kimse engel olamayacak” diye konuştu. Temelli, “Yoldaşlarım ayrılıklar hüzünlü olsa da yeni buluşmaları bağrında taşır. Dönen dönsün yolundan ben dönmeyeceğim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 ‘İdlib’den çıkışın yolu Dolmabahçe’

Temelli’nin ardından HDP Eş Başkanı Pervin Buldan konuşmasını gerçekleştirdi.

“Binlerce arkadaşımız rehin alındı ama biz milyonlar olduk” diyen Buldan, özetle şunları söyledi:

“Tasfiye ve çökertme planlarıyla HDP’yi yıkamadılar, yıkmalarına izin vermedik. Seçimlerde önümüze türlü engeller koydular ama bizler o barajları yıka yıka geldik. Bize karşı kurdukları tüm tuzakları halkımızla birlikte birer birer boşa çıkardık. Bizler bu ülkeyi yöneteceğiz ve yönetmeye geliyoruz. Halklarımız demokrasi baharını mutlaka yaşayacaktır. İmralı’nın kapısı mutlaka demokratik çözüme açılacak. İdlib’den çıkışın tek yolu Dolmabahçe mutabakatına dönüştür.”

‘Yeni bir toplumsal sözleşme yapalım’

Gelin bizlerle siyaset kurumu olarak demokratik ittifakla demokratik Türkiye’ye kapı arayalım. Tek adam iktidarına değil demokratik yerel yönetimlere ve demokratik parlamenter sisteme yol açalım. Toplumsal barışımızı kuralım. Hep birlikte demokratik anayasayla yeni bir toplumsal sözleşme yapalım. Halkların, bütün kimliklerin ve inançların kendilerini güvende hissedeceği bir anayasa yapalım.

Musa Alkan adaylığını çekti

HDP’nin kongresinde aday olacağını daha önce açıklayan Musa Alkan “Mütabakat Komisyonu’nun belirlediği iki adayın başarılı olacağına inanıyorum” diyerek adaylığını geri çektiğini açıkladı.

Sancar: Şimdi inşa zamanıdır

Konuşmasına Arapça başlayan Mutabakat Komisyonu’nun önerdiği HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, Ataol Behramoğlu’nun “Cellat yatağında uyandı yatağında bir gece” dizeleriyle başlayan şiirini okudu. “Türkiye’nin Kürdistan’ın her köşesinden baskıları aldırmayarak, engelleri aşarak geldiniz. Buraya cesareti ve umudu geldiniz” diyen Sancar şunları kaydetti:

“Geçmişten bugüne direnenlerden, bedel ödeyenlerden, bedel ödemekten çekinmeyenlerden umudu alıyoruz. Şimdi inşa zamanıdır. Direnerek kazandık şimdi kazandıklarımızı inşa edeceğiz. Bunun temeline demokrasiyi, özgürlüğü ve barışı koyacağız. Barışı, adaleti inşa etmek için zaman gelmiştir. Yeni yaşamı, özgür yaşamı, demokratik zamanı inşa edin. HDP şimdi inşa yolundadır.”

‘Yaraları saracak iradeyi birlikte kuralım’

“Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapacağız. Bu kadar gaddar bir iktidar varken şimdi el ele tutuşmak, birlikteliği büyütmek güçleri çoğaltmak gerekiyor. Demokrasi barış ve adalet isteyen herkese çağrımız var. Son yıllarda toplumun her kesimi yaralandı. KHK zulmü ile insanlar aşından ekmeğinden edildi. Kayyımlarla halkların iradesi gasp edildi. Öncelikle bu yaraları saracak iradeyi birlikte kuralım. Haksızlıkları giderecek bir yol planı üzerinde birlikte çalışalım. Siyasi partiler, emek meslek örgütleri olsun herkese bu çağrıyı yapıyoruz. Gelin bu yolu birlikte örelim.”

 ‘Barışı toplumla birlikte kuracağız’

“Barış için kim adım atıyorsa biz kilometrelerce gitmeye hazırız. Müzakerenin adresi toplumun kendisidir. Barışı toplumla birlikte kuracağız. Barışın güvencesini halkta arayacağız. Bütün ülke hakemimiz olacaktır. Biz bu çağrıyı yapıyoruz. Bu çağrıyı şimdi yapıyoruz, her fırsatta yapmaya devam edeceğiz. Barış yoluna herkesi katkı sağlamaya çağırıyoruz. İmralı’nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın. Barış isteyen herkes samimiyetle şuna inansın. Barışın yolu açılacaksa Öcalan mutlaka bu yolun ışığı olarak en önemli rolü üstlenecek. Tecrit sadece bizim meselemiz değildir. Tecrit bu ülkenin barışının meselesidir.”

Kongreye gelirken kalp krizi geçiren oğuz yaşamını yitirdi

Siirt’ten kongreye katılmak için gelirken yolculuk sırasında kalp krizi geçiren Zeki Oğuz hayatını kaybetti. Divan kurulu yaptığı duyuruda Oğuz’un 4’üncü kongrenin şehidi olarak kabul edildiğini açıkladı. Kaynak: Gazeteduvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.