Hafife almayalım! Sırada çocuklar mı var?

Covid-19 pandemisinde birçok kişiyi teselli eden nokta, çocukların (kronik hastalığı olanlar hariç) alt solunum yollarında corona virüsün tutunmasına sahip reseptörler daha az bulunduğu için korona virüsü yetişkinlere göre daha hafif semptomlarla atlattığının ortaya çıkmasıydı.

Ancak İngiltere’nin Southampton Hastanesi’nden çocuk enfeksiyon hastalıkları danışmanı olan Sanjay Patel, “Çocuklar kesinlikle yetişkinler kadar covid-19’la enfekte olmuyor ve onlar kadar etkilenmiyor. Ancak, şu anda corona virüs testi sadece hastanelerde yetişkinlere yapılıyor. Sandığımızdan çok daha fazla çocuğa corona virüs bulaşmış olabilir ”dediğini hatırlatıp, son günlerde gelen ve sevincimizi kursakta bırakacak cinsten haberlere dikkat kesilmekte fayda var.

Avrupa'da salgından en fazla etkilenen ülke olan İtalya'da doktorlar, Kawasaki olarak bilinen, nedeni tam belirlenemeyen ve daha çok el, dil ile gözlerin kırmızılaşmasıyla sonuçlanan, bazı vakalarda kalp damarlarının genişlemesine neden olabilen çocuk hasta sayısında ciddi bir artış olduğunu rapor etmişti.

Nisan ayı sonunda ise İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, ülkesinde bazı çocukların, Covid-19 ile bağlantılı olduğu düşünülen ve nadir görülen bir enflamatuar sendrom sonucu öldüğünü söyledi.

İtalya ve İngiltere dışında, İspanya'nın Madrid ve Portekiz'in Lizbon kentlerinde de benzer çocuk vakalarında artış olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde de benzer bir haber ABD’den geldi.

New York Sağlık Departmanınca yapılan yazılı açıklamada, 15 çocuğun "KawasakiSendromu" teşhisiyle hastanede tedavi altına alındığı belirtildi.

Bu çocuklardan 4’ünün Covid-19 testinin pozitif çıktığı, 6'sında ise virüs bağlantılı antikor tespit edildiği bilgisi de aktarılan açıklamada paylaşıldı.

Ayrıca tedavi altına alınan çocuklardan 5'inin solunum cihazına bağlandığı belirtildi.

27 Nisan’da Dünya Sağlık Örgütü’nden de (DSÖ) birçok ülkenin karantina uygulamalarını yumuşattığı zamanda gelen benzer yönde bir açıklama yaptığını da hatırlatalım.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının bitme noktasından hala uzak olduğunu ve özellikle çocuklara yönelik sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe duyduğunu söyledi.

Pandeminin bitmediği uyarısında bulunan DSÖ Başkanı Ghebreyesus'un sözleri, …

Türkiye’de üç aylık normalleşme planının devreye sokulduğu bugünlerde belirginleşmeye ve yeni bir tehdit olmaya aday bu durumdan mutlak hem hükümet ve ilgili bakanlıklar hem de Bilim Kurulu bilgi sahibidir.

***

Kötü de olsa hatırlatmakta fayda var!

İskoçya Glasgow Üniversitesi'nde görevli ve İskoçya Kamu Sağlığı Enstitüsü Onursal Danışmanı Dr. David McAllister'ın ekibiyle birlikte yeni veriler üzerinden yürüttüğü çalışmanın sonuçlarına göre, Covid-19 nedeniyle ölen kişilerin bütün varolan kronik hastalıkları da göz önüne alındığında potansiyel yaşamlarından ortalama 10 ila 13 yılın üzerinde süre kaybettikleri hesaplandı.

Bu sürenin koroner kalp hastalığı gibi sorunlarla benzer bir süre kaybı olduğunu belirten McAllister insanların ve hükümetlerin Covid-19'un etkilerini hafife almamaları gerektiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi