Habur Sınır Kapısı'nda eziyet iddiası

Habur Sınır Kapısı'nda eziyet iddiası
Habur Sınır Kapısı'nda çalışan görevliler herhangi bir sınırlama kararı olmadığı halde giriş çıkış yapanları, 'Ayda en fazla 10 kez gidiş geliş...

Habur Sınır Kapısı'nda çalışan görevliler herhangi bir sınırlama kararı olmadığı halde giriş çıkış yapanları, 'Ayda en fazla 10 kez gidiş geliş yapabilirsiniz' diye uyardığı iddia edildi. Bölge halkı için ekmek kapısı olan Habur'da çalışan görevlilerin, ticaret yapan kişilere yaptıkları ileri sürülen kötü uygulama Meclis gündemine de taşındı. HDP'li Nuran İmir, Ticaret Bakanlığı'na, "Bu hukuk dışı uygulamalardan haberiniz var mı?" diye sordu.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Şırnak ve çevre ilçeleri için ekmek kapısı konumunda olan Habur Sınır Kapısı’ndaki görevlilerin giriş çıkış yapmak isteyen vatandaşlara keyfi muamelede bulundukları ileri sürüldü. Irak’a gidiş geliş için herhangi bir sınırlama yokken görevliler, bunun ayda 10 gidiş gelişle sınırlı tutulduğunu iddia ederek insanlara kötü muamele gösteriyor. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de yaşananları Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordu. İmir, Pekcan’a sınır kapısında olanlardan haberdar olup olmadığını sordu.

‘Eşit kurallar uygulanmıyor’

İmir, sınır kapısında yaşananlarla ilgili “İş alanların bu kadar dar olması işsizliğin yüksek seviyelerde izlendiği Şırnak’ta çaresizlikten insanlar sınır ticaretine yönelmektedirler. Şırnak ve bütün ilçelerinden gelen vatandaşlar Silopi Habur Sınır kapısında yaptıkları sınır ticareti sayesinde ailelerini geçindirebilmektedirler. Ancak yıllardan beridir gündemden düşmeyen Habur sınır kapısındaki hukuk dışı uygulamalar insanları bezdirmiş durumda. Habur Sınır Kapısında çalışan görevlilerin yurttaşlara yaptığı uygulamalar fazlasıyla onur kırıcı hakarete varan davranışlar sergiledikleri ve özellikle bazı kişilere öncelik tanıdıkları her yurttaşa eşit kurallar uygulamadıkları iddialar arasındadır” dedi.

“Son zamanlarda Habur Sınır Kapısındaki vatandaşların bireysel giriş çıkışlarına aylık 10 defa giriş-çıkış kotası konulduğu iddia edilmektedir” diyen İmir şöyle devam etti: “Bir ay içerisinde 10 defadan fazla giriş çıkış yapan vatandaşların eşyalarına el konulduğu da iddialar arasındadır. Başka geçim kaynağı olmayan vatandaşlar yapılan hakaretlere rağmen sessiz kalarak ailesini geçindirmek için bu işe devam etmektedirler. Bu uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi ve görevlilerin herkese eşit davranmaları için araştırma ve incelemelerin yapılması gerekmektedir.”

Bakana Sorular: Böyle bir uygulama var mı?

İmir, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ,”Bakanlığınız Habur Sınır Kapısındaki keyfi uygulamalardan haberdar mı? Bakanlığınız tarafından Habur Sınır Kapısında çalışan görevliler hangi periyotlarla denetlenmektedir?” diye sordu. İmir verdiği soru önergesinde Pekcan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

– Sınır kapılarında çalışan güvenlik görevlileri yurttaşlarla iletişim konusunda özel bir eğitime tabi tutulmakta mıdır?

– Şırnak il merkezi ve ilçelerinde iş alanlarının dar olmasından kaynaklı insanların yasal yollarla yöneldiği sınır ticaretinde engeller koymanın nedeni nedir?

– Habur Sınır Kapısında çalışan görevlilerin herkese eşit davranmadığını bazı yurttaşlara özel muamele yaparken bazılarını ise hukuk dışı uygulamalardan geçirdiklerinden haberdar mısınız?

– Bakanlığınızın Silopi Sınır Kapısında uygulanan aylık 10 defa giriş çıkış yapma kotasından haberdar mı? Yasal olarak böyle bir uygulama var mıdır? Diğer sınır kapılarında bu uygulama uygulanmakta mıdır?  (Kaynak: Gazeteduvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.