‘Güvenli yapılaşma için, her şantiyeye bir şef şart’

‘Güvenli yapılaşma için, her şantiyeye bir şef şart’
Şantiye Şefliği yönetmeliğine ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan açıklamada “İstisnai durumlar dışında,...
Şantiye Şefliği yönetmeliğine ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan açıklamada “İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir” denildi

Foto: Arşiv

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi,  Şantiye Şefliği yönetmeliğine ilişkin şube binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeleri, İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi eşbaşkanı Mahsum Çiya Korkmaz katılım sağlarken, açıklamayı İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim kurulu üyesi Berivan Yaşar okudu. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Şantiye Şefleri hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik hakkında yaptığı açıklamada, Yapı üretim sürecinin yöneticisi pozisyonunda olan şantiye şefliği alanı son derece kontrolsüz ve sorunlu olduğu belirtildi. İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nin Şantiye Şefliği Yönetmeliğine karşı açıklaması şu şekilde;

Güvenli yapılaşma için şart: Her şantiyeye bir şef

Öncelikle vurgulamak gerekir ki mevcut haliyle yapı üretim sürecinin yöneticisi pozisyonunda olan şantiye şefliği alanı son derece kontrolsüz ve sorunludur. Mevcut durumda işin niteliği ile hiçbir ilgisi olmayan meslek gruplarının keyfi olarak şantiye şefliği görevini üstlenebildiği, hatta belirli bir kesimin şantiye şefliği görevini yürütecek meslek grubundan olup olmadığı dahi anlaşılamamaktadır. 2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendisi üyelerimizin üstlendikleri şantiye şefliği oranı yüzde 45,8’dir. Yapı ruhsatların önemli bir oranında şantiye şefliği görevlendirmesinin uygun meslek gruplarından yapılmadığı bilinmektedir. Öte yandan yaygın bir biçimde, şantiye şefliği görevinin, sadece resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kâğıt üstünde kaldığı bilinmektedir. Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde ilgili her kurum ve kuruluşun gözü önünde sadece kâğıt üzerinde kalması halkın can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturmaktadır. Şantiye şefliği, sürekli eğitime gereksinim duyan bir görev alandır. Dolayısıyla bu görevin yerine getirilmesi için ilgili meslek odalarının vereceği eğitimlere katılıp belgelendirilmesi gerekir.”

Önerileri

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, şantiye şefliği alanının düzenlenmesi ve sağlıklı işleyebilmesi için şu önerilerde bulundu;

  • “İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir.
  • Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusunun, niteliğinin, büyüklüğünün ve ilgili imalatların oranının dikkate alınması, keyfi uygulamaların sonlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.”
  • Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır.
  • Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önüne geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmelidir.
  • Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalıdır.
  • Bu temelde Odamızın katkılarıyla hazırlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik taslağı TMMOB tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile paylaşılmıştır.
  • Sonuç olarak Bakanlık yönetmelikte değişiklik yapma gereği duymuş ve “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” taslağı hazırlamıştır. Taslağın, beklentileri karşıladığını söylemek mümkün değildir.
  • Bakanlık tarafından hazırlanan taslağın gerekçesinde yönetmeliğin uygulaması sırasında ilgili idarelerden, meslek odalarından ve sektörden iletilen talepler doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılması ihtiyacı doğduğu belirtilmektedir.
  • Bu kapsamda yapılan düzenleme ile; şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, inşaat alanı ile iş sayısı, farklı yapı türleri ve imalat tiplerine bağlı olarak şantiye şefliğini üstlenebilecek meslek disiplinleri gibi konularda düzenlemeler yapıldığı belirtilmektedir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.