“Güven için DTO’ya başvurduk”

“Güven için DTO’ya başvurduk”
Açlık grevinin 45’inci gününde Leyla Güven’in durumuna ilişkin açıklama yapan avukatları, müvekkillerinde; ciddi şekilde uykusuzluk, baş ağrıları,...

Açlık grevinin 45’inci gününde Leyla Güven’in durumuna ilişkin açıklama yapan avukatları, müvekkillerinde; ciddi şekilde uykusuzluk, baş ağrıları, halsizlik durumlarının yaşandığını belirterek, “Leyla Güven, İmralı Cezaevi’nde herhangi bir görüşme gerçekleşmediği sürece açlık grevini sürdüreceğini iletti” dedi. Yalçındağ, Güven’in sağlık durumuna ilişkin kaygılarından dolayı Diyarbakır Tabip Odası’na başvuruda bulunduklarını da bildirdi

DİYARBAKIR- Abdullah Öcalan’a uygulanan - görüş yasağına karşı Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 45 gündür açlık grevini Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in avukatları, müvekkillerinin durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen toplantıya, Güven’in avukatları Şivan Cemil Özen, Serdar Çelebi ve Reyhan Yalçındağ katıldı.  Yalçındağ, Güven’in durumuna ilişkin sorumlulukları gereği kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı açıklama yapacaklarını ifade etti. Meslektaşları tarafından 30’uncu günde yapılan açıklamada, Güven’in sağlık durumunun ilk kritik aşamada olduğunun belirtildiğini dile getiren Yalçındağ, 45’inci günde başka bir kritik aşamada olduğunu kaydetti.

“Güven görüşmelere çıkamayacak durumda”

Kamuoyuna paylaştıkları bilgilerin, Güven ile birebir yaptıkları görüşmeler ve müvekkilleriyle aynı koğuşta kalan diğer tutuklu ve hükümlülerin beyanları esas alınarak hazırlandığını belirten Yalçındağ, “Grevin 45’inci güne girmesinden dolayı kendisi, doğal olarak bütün görüşmelere artık çıkabilecek durumda değildir. Nitekim, dün (önceki gün) kendisiyle görüşme gerçekleştirmek isteyen arkadaşlarımız kendisinin yürüme güçlüğü ve halsizlik durumundan kaynaklı görüşmeyi gerçekleştiremedi. Dolayısıyla, yanındakilerle bir görüşme yapmış durumundayız” ifadelerini kullandı.  Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yargılandığı davaya bağlanan Güven’in, süresiz dönüşümsüz açlık grevine gireceğine dair kararını açıkladığını anımsatan Yalçındağ, Güven’in sağlık durumuna ilişkin kaygılarından dolayı Diyarbakır Tabip Odası’na (DTO) başvuruda bulunduklarını belirtti. DTO’nun, açlık grevinin geldiği kritik aşamayla ilgili bir tüzel kişilik olarak sürecin takipçisi olacağını kendilerine bildirdiğini söyleyen Yalçındağ, “Nitekim Diyarbakır Savcılığı ile bir görüşme yapma taleplerini iletmişlerdir. Savcılığın bu randevu talebine Pazartesi günü olumlu yanıt vereceğini bekliyoruz, temennimiz bu yönde. Geldiğimiz aşama, göz önüne alındığında müvekkilimizin sadece cezaevi doktoru tarafından değil; aynı zamanda bağımsız bir hekim grubu tarafından yakın takibe alınması gerektiğini bir kez daha paylaşıyoruz” diye konuştu. Yalçındağ, Bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunmaları için Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) de talepte bulunduklarını aktardı.

“Konuşmada zorluk yaşıyor”

Açlık grevlerine yabancı olmayan bir coğrafyada yaşamadıklarını vurgulayan Yalçındağ, “Bu anlamda her birimiz için kaygı verici bir süreç olduğunu ifade edelim. Bizlerin, açlık grevine dair hafızası; iyi bilgilerle, iyi tecrübelerle dolu değil. Son derece ciddi hak kayıpları, can kayıpları, telafisi imkansız hasarlarla dolu bir geçmiş var bununla alakalı” şeklinde konuştu.  Güven’de ciddi şekilde uykusuzluk, baş ağrıları, baş dönmesi, halsizlik, yürümede güçlük çekme, tansiyon düşüklüğü, konuşmada zorlanma, ciddi mide krampları yaşadığını belirten Yalçındağ “55 yaşında bir kadından, anneden, siyasetçiden bahsediyoruz. Dolayısıyla; 45 günden sonrasını kaldırabilecek bir yaş ve sağlık durumunun olmadığını ifade etmemiz gerekiyor” dedi.

“Talebi anayasal bir taleptir”

Güven’in açlık grevine girmesindeki talebinin anayasal, hukuki ve ülkelerinin tarafı oldukları uluslararası sözleşmelerin yerine getirilmesine dair bir talep olduğunun altını çizen Yalçındağ, “Bunu bir kez daha kamuoyuna hatırlatmak gerekiyor. Yasaya uygun olmayan, aykırı bir talep değildir. Bizlerin avukat olarak devletlerin hukuka, kendi anayasasına, mevzuatına, imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelere uyma sorumluluğu ve yükümlülüğünü hatırlatmak gibi bir görevimiz vardır. Güven’in talebi, devletin kendi anayasalarına uymasıyla ilgili bir taleptir” şeklinde konuştu. Güven’in bilinç durumunun son derece açık olduğunu da vurgulayan Yalçındağ, “Kendisiyle yaptığımız görüşmede de iradi olarak bu açlık grevi kararı aldığını ve bu anlamda İmralı Cezaevi’nde vasi, aile ya da avukatları tarafından herhangi bir görüşme gerçekleşmediği sürece açlık grevini sürdüreceğini iletti” diye konuştu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.