VİDEO HABER - Pahalılık nedeniyle semt pazarları boş kaldı

VİDEO HABER - Pahalılık nedeniyle semt pazarları boş kaldı
Artan fiyatlar nedeniyle halkın alım gücünün düştüğünü belirten Bingöl semt pazarı esnafı, hükümetin zamları durdurması ve piyasayı kontrol altına...
Artan fiyatlar nedeniyle halkın alım gücünün düştüğünü belirten Bingöl semt pazarı esnafı, hükümetin zamları durdurması ve piyasayı kontrol altına alması gerektiğini düşünüyor

Her gün zararına çalıştıklarını dile getiren pazar esnafı, artan fiyatlar nedeniyle halkın alım gücünün düştüğünü, bu durumun ister istemez kendilerine olumsuz olarak yansıdığını kaydetti. Domatesin kilo fiyatının 25, biberin kilo fiyatının 30 TL'ye yükseldiği bir piyasada, esnafın artık çalışamaz hale geldiğini belirten pazarcılar, bu yüksek fiyatları gören vatandaşın pazara bile uğramadığından yakındı. Fiyatları ve halkın alım gücünü değerlendiren pazarcı esnafı, hükümetin mutlaka zamlara dur demesi ve piyasayı kontrol altına alması gerektiğini düşünüyor.

"Millete bakıp acıyorum"

Sofi Karakaş adlı pazarcı esnafı, "Ramazan ayına giriyoruz ama bir hareketlilik yok. Çünkü para yok. Her şey çok pahalı, bir litre mazot 25 TL olmuş, bir teneke yağ 600-700 TL olmuş, bir çuval şeker 800 TL olmuş. Millet nasıl geçim yapsın, fakir fukara nasıl geçim yapsın? Domatesi 24-25 TL'ye alıyorum, bunu kaça satacağım? Ben pazarcıyım, millete bakıp acıyorum, yazık günah bu millete, bu böyle olmaz, millet nasıl geçim yapsın." şeklinde konuştu.

"Pahalılık hem bizi hem müşteriyi etkiliyor"

Halkın pahalı diye mal almadığını dile getiren bir pazarcı esnafı, "İşlerimiz iyi değil, vatandaş ve esnaf mağdur, pahalılık hem bizi hem müşteriyi etkiliyor. Halk mal pahalı diye alamıyor, biz de satamıyoruz.  15 yıldır pazarcıyım, bu Ramazan ayı gibi düşük bir sezon görmedim. Alım gücü yok, bir kilo domates olmuş 30, patlıcan 35, marul 15, patates, salatalık 15, biber 30, maydanoz 5 TL, soğan 6 TL, bakliyat olmuş kilosu 15 TL… kim nasıl alacak? Vatandaş bir şey yiyemiyor, millet nasıl oruç tutacak." dedi. Bir pazarcı esnafı, henüz siftah yapamadıklarından şikayet ederken, bir başka esnaf ise yoğunluğun normal olduğunu ama malların fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi.

"Pazar bitmiş, bugün yarından iyidir"

Pazarcı esnafı Veysel Koşan, "Pazar bitmiş, esnaflık bitmiş. Her şey yüzde yüz zam yemiş, biz de mağduruz müşteri de. Ne biz mal alabiliyoruz ne karşı taraf. Her şey eskisi gibi değil, bugün yarından iyidir. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Eskiden 6 da gelip 5'te kapatıyorduk, şu an 10'da gelip 4'te kapatıyoruz." dedi.

"Geçinemiyoruz"

Her gün yapılan zamlardan dolayı geçim konusunda büyük sıkıntı çektiklerine işaret eden Mahmut Çaparlar adlı vatandaş, "Biz artık bir şey alamıyoruz, öğrencilerimiz var, pahalılık var ne yapacağımızı bilemiyoruz, geçinemiyoruz çünkü." dedi.

"Petrol fiyatları inmediği müddetçe hiçbir şey inmez"

Pazar müşteri olarak gelen bir vatandaş, zamların kaynağının petrol fiyatları olduğunu söyledi:

"Alım gücü yok, inanılmaz bir hayat pahalığı var. Halk zor durumda bir çözüm bulunmalı. Devlet yetkililerine sesleniyorum; Petrol fiyatlarına el atsın, petrol inmezse hiçbir şey inmez. Yarın biz sebze ekersek, mazota endeksli sebze fiyatı da artacak. Yem artarsa süt ürünleri de artacak. Her şeyden önce petrolü indirmemiz gerekiyor." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.