Video Haber - Otobüs firmaları yakıt fiyatlarından şikâyetçi

Video Haber - Otobüs firmaları yakıt fiyatlarından şikâyetçi
​Her yıl ek seferlerin düzenlendiği Gaziantep’te Şehirlerarası Otobüs Terminalinde eskisi gibi yolculuğun yapılmadığı ifade eden firma yetkilileri,...

​Her yıl ek seferlerin düzenlendiği Gaziantep’te Şehirlerarası Otobüs Terminalinde eskisi gibi yolculuğun yapılmadığı ifade eden firma yetkilileri, yakıt fiyatlarının yüksek olmasından yakındı.

Otobüs terminalleri yaklaşan bayram dolayısıyla bu yıl yolcu sayısı beklenenin altında olduğu otogarlarda sakinlik olduğu gözlendi.

Firma yetkililerinin yapmış oldukları açıklamalarda, yakıt fiyatlarından dolayı vatandaşların zorunlu olmadıkça yolculuk yapmadığını ve bununda sefer sayılarını ciddi şekilde düşürdüğünü ifade etti.

Son zamanlarda yakıta yapılan art arda zamların bilet fiyatlarını yükselttiğini belirten firma yetkilileri, zamların devam etmesi halinde artık kontak kapatma durumuna geleceklerini belirtti.

Yakıta gelen zamlardan ötürü bilet fiyatlarının da haliyle yükseldiğini ifade eden firma yetkilisi Mehmet Buruk, “Gaziantep otogarda bayram hazırlığı var, biletler çok pahalı olmasından dolayı vatandaşlar yolculuk yapamıyor. Biletlerin pahalı olmasının nedeni ise mazot fiyatlarının çok yüksek olmasıdır. Otobüs işletmeciliği sektörü olarak mazot fiyatlarından çok mustaribiz. Her gün zam geliyor ne yapacağımızı bilmiyoruz. Malumunuz mazota zam geldiği zaman biz de bilet fiyatlarına zam yapmak zorundayız. Artık hiçbir masrafımızı karşılayamıyoruz. Şu an mazot 30 TL’yi geçmiş durumdadır. Buradan yetkililere sesleniyoruz gerçekten çok sıkıntılıyız bu sektör çok sıkıntıda bu mazot fiyatlarının bir an önce el atılmasını ve bir yerde artık durdurulmasını rica ediyoruz.” dedi.

“Vatandaşlar artık taziyeye, cenazeye gidemez oldu”

Vatandaşın zorunlu olmadıkça yolculuk yapmadığı belirten Buruk, “Vatandaşlar çok zor durumda kalmazsa yolculuk yapmıyor. Mecbur kalmadıkça vatandaşlar yolculuk yapmıyor ve yapmak da istemiyor çünkü malumunuz mazot fiyatlarından dolayı biletler çok yükseldi. Yüksek olduğu için de vatandaşlar artık taziyeye, cenazeye, hasta ziyaretine ve akraba ziyaretine gidemez duruma geldi. Bunun sebebi ise mazotun bir yerde durmaması ve sürekli artış göstermesi bu artışın sebebiyle de bilet fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor.” diye konuştu.

“Yakıt fiyatları yerinde durmuyor”

Yakıta yapılan zamlardan dolayı kendilerinin de halkın da çok mağdur olduğunu ifade eden bir diğer firma yetkilisi Hasan Taştekin, "Geçen sene oranla baktığımızda 150 TL'lik biletlere yüzde 300 veya 400 bandında zam yapıldı. Bunun tek sebebi yakıt! Malumunuz buna sadece yakıtla kalmıyor artan maliyetler lastiğinden, bakımına kadar bütün maliyetleri üstüne eklediğimiz zaman bilet fiyatları yüzde 300 veya 400 bandında bir artış gösterdi. Hemen hemen aylık artış yaşıyoruz, mağduriyetler çok fazla. Sadece otobüs şirketleri değil yolcular da çok mağduriyet yaşıyor." şeklinde konuştu.

Taştekin, bilet fiyatlarının düşmesi için tek çarenin motorin fiyatlarının düşmesi olduğunu belirtti.

"Yakıta gelen zamlardan herkes rahatsız"

Bayramdan sonra yolcu bulamayacakları için çoğu seferleri iptal edeceklerini belirten Kaya Özmen ise, “Tüm otobüs firmalar bu durumdan etkilendi. Yakıta gelen zamlardan herkes rahatsız oluyor. Litresi 31 lira olan bir mazot fiyatı herkese yansıyor. Şu an firmalarımız çalışıyor ama mecburiyetten çalışıyor. Okulların tatil olması, bayram haftasından dolayı ufakta olsa bir kıpırdama var. Bayramdan sonra firmalar yüzde 50 servis düşürmeye gidebilirler veya servisleri iptal edebilirler. Bugün İstanbul-Gaziantep 500 TL olmuş. 500 TL hem otobüse az hem de yolcuya çok oluyor. Eskiden otobüs 200 TL kazanırdı fakat şu an 500 TL’ye taşıdığı yolcudan bir şey kazanamıyor. Firmalar bayramdan sonra yolcu bulamayacağına göre çoğu seferleri iptal edecek." dedi.

“Mazot ucuzlamazsa tüm firmalar kontak kapatırlar”

Yapılan seferlerde bilet pahalığından dolayı bazen 10 yolcu eksik gidip geldiğini söyleyen Remzi Güneş, “Şu anda bayramdan dolayı yolcular var ama bayramdan sonra ne olacağı belli değil şu anda ful gidip geliyoruz arabaya bir şey kalmıyor. Otobüste 10 yolcu eksilsin gidip gelemiyoruz zaten bayramdan sonra yolcu eksilirse kontağı vuramayacağız. Mazot ucuzlamazsa tüm firmalar kontak kapatırlar. İstanbul'dan Gaziantep'e 35 bin TL masrafımız bulunuyor. Bin 100 litre yakıt yakıyoruz.” dedi.

Bayram yolculundan dolayı şu an otobüslerin kısmen dolu olduğunu ifade eden Efdal Savcı ise, işlerin daha da iyi olacağını umut ettiğini söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.