Video Haber - Esnaf elektriğe yapılan zamlardan sonra son indirimleri yetersiz gördü

Video Haber - Esnaf elektriğe yapılan zamlardan sonra son indirimleri yetersiz gördü
Kademeli tarifenin uygulanması sonrasında elektrik faturalarının yüzde 100'den fazla oranda artmasının ardından esnaf, son indirimlerin yetersiz olduğunu...
Kademeli tarifenin uygulanması sonrasında elektrik faturalarının yüzde 100'den fazla oranda artmasının ardından esnaf, son indirimlerin yetersiz olduğunu ifade ettiler.

Gıdadan ulaşıma, elektrikten akaryakıta neredeyse tüm yaşam ürünlerinde, temel ihtiyaçlarda yapılan fahiş oranlardaki artışlar halkı ve esnafı mağdur etmeye devam ediyor. 1 Ocak 2022 itibariyle tek zamanlı elektrik tarifesi kaldırıldı ve yerine kademeli elektrik tarifesi geldi.

Elektrik faturalarının yüzde 100'den fazla oranda artmasıyla gelen tepkiler üzerine abonelerin günlük 30 kilovatsaate (aylık 900 kilovatsaat) kadar tüketimleri için yüzde 25 indirim yapıldı. Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için kilovatsaat başına nihai fiyat 2 lira 5 kuruş olacak. Bu düzenleme 6 milyon 315 bin ticarethane abonesini (ticarethane abonelerinin yüzde 91'ini) kapsayacak.

Yapılan son indirimleri yetersiz gördüğünü belirten esnaf, yetkililerin esnafı bu zor durumdan kurtarmasını bekliyor.

“Yapılan indirimi az buluyoruz sonuçta yüzde 125 zam geldi”

Yapılan tüm zamlarla birlikte elektrik zamlarının esnafın belini büktüğünü ifade eden Osman Alpsoy, “Zamlardan önce en son gelen elektrik faturası bin 600 lira civarındaydı, en son gelen elektrik faturamız 5 bin 500 lira. Yüzde 200 civarında bizi etkiledi. Neredeyse kira ile yarışacak duruma geldi. Hem fiyatlara yansıtmak durumunda kalıyoruz hem de böyle devam ederse otomatikman eleman çıkartmak durumunda kalacağız. Çünkü elemanın da maliyeti yüksek. Yapılan indirimi az buluyoruz sonuçta yüzde 125 zam geldi, yapılacak indirim yüzde 25 civarında konuşuluyor. Şu an o da bizi tatmin etmiyor. Tatlı kaşığı ile verilip kepçe kaşığı ile şu an bizden alınıyor. KDV, SSK ve stopajda indirim yapılırsa bizim için iyi olur. Esnafın şu an durumu gün be gün kötüye gidiyor. Birçok işyeri arkadaşımızın kapattığını duyduk. Kiranın ve SSK'nın yükselmesi yüzünden işçi çıkarmamız gerekiyor yoksa gereken şeyi karşılayamıyoruz.” dedi.

“Elektrik faturası kira ile yarışır duruma geldi”

Elektrik zammı esnafı çok etkilediğini belirten Mehmet Kaya, “Elektrik faturası kira ile yarışır duruma geldi. Sanki şu an yapılan indirim de bize pek fayda göstermeyecek gibi. Öyle aman aman bir indirim yok. Elektriğe ve dükkân kırasına zam geliyor. Biz de mecburen fiyatlara bindirmek zorunda kalıyoruz. Bu seferde milletin alım gücü azalıyor. Satışımız azalıyor. Bu şekilde biz zor geçineceğiz dükkân olarak. Şu dönemde gerçekten esnaflık çok zor. Eleman çıkartmak istemiyoruz. Herkesin ailesi ve bakacağı insanlar var. Şu an zor durumdayız. Maksimum minimuma düşürmelerini istiyoruz. Başka bir isteğimiz yok. Her şey üst üste geldi asgari ücrete, elektriğe ve SSK'ya gelen zamlar gibi hepsi üst üste geldi. Yani bu şekilde çok zor. Bu yüzden yetkililere ricam bunlarda yaptırım uygulansın.” ifadelerini kullandı.

“Biz önceden kirayı nasıl ödeyeceğiz diye düşünüyorduk şu an biz faturaları düşünüyoruz”

İşyerlerinde elektrik tüketimine tasarrufa gidilemediğini dile getiren Ramazan İbiş, şunları söyledi: “Biz işyeri olarak şu an ki itibariyle elektrikten çok zam gördük. Çok aşırı fazla geliyor elektrik faturaları. Elektrik faturalarına yetişemiyoruz şu an ki hal itibariyle. Diğer faturalar da aynı şekilde. Bu yüzde 25 indirim dediler ama bizi hiç ikna edici indirim olmadı. Biz işyeri olarak zorlanırsak bunu personele yansıtırız. Yüzde 25 çok az bir oran. İşyerlerine daha fazla indirim olması lazım ki biz kendi çarkımızı çevirelim. Yoksa başka türlü biz ya çalışan personel çıkartmakla ya da dükkânı kapatarak olacak. Biz önceden kirayı nasıl ödeyeceğiz diye düşünüyorduk şu an biz faturaları düşünüyoruz. Neden? İşyeri sahibi ile bir şekilde anlaşarak sonra verebilirsin ama faturalar öyle değil ikinci faturanda elektriğin kesiliyor.”

“Yüzde 25 indirimin yeterli olacağını düşünmüyorum”

Faturaları ödeme konusunda zorlandıklarını belirten Emre Güneş, “İşler de pek iyi değil. Şu an da bir elemanın gideriyle faturaların gideri bir oldu. Eleman çıkartmak zorunda da kalabiliriz. Yüzde 25'inde yeterli olacağını düşünmüyorum. Yetkililerden isteğim biraz daha yardımcı olunabilir. Yüzde 25'in üzerine çıkılabilir. Yapılan zamdan sonra yapılan indirimin bir faydası olmuyor. Pek bir farkı olmuyor. Yine zamlı kullanmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.