VİDEO HABER - Besicilerin yem isyanı: Hayvanlarımızı satacağız

VİDEO HABER - Besicilerin yem isyanı: Hayvanlarımızı satacağız
Saman fiyatı bir yılda yüzde 200 oranında arttı. Hayvancılık sektörü, artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın sürdürülemez duruma geldiğine...

Saman fiyatı bir yılda yüzde 200 oranında arttı. Hayvancılık sektörü, artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın sürdürülemez duruma geldiğine dikkat çekiyor

YENİGÜN HABER - Mardin Ovası’nda bu sene yağışların yetersiz yağması nedeniyle kuru tarım arazilerinde verim kaybı yüzde 60- 70’leri buldu. Meralarda otlar cılız kalınca yazın bile samanın tonu 600-700 lirayı buldu. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar şimdiden kara kara düşünüyor. Mardin ve ilçelerinde Ocak, Şubat, Mart ve Nisan’da istenilen yağışlar gelmeyince kuru arazi diye tabir edilen sulanmayan ekili alanlar başakta kurudu, verim kaybı yüzde 70’leri buldu. Durum böyle olunca besici hayvanının otlatacak alan bulamayınca samana yöneldi. Yaz mevsimi olmasına rağmen samanın tonu 600- 700 lirayı buldu. Kışın ciddi bir saman sıkıntısı çekileceğini göz önüne alan vatandaşlar, samanını stoklamaya başladı. Alım gücü az olan besiciler de kara kara düşünmeye başladı. Kurban Bayramı hazırlıklarına başlayan hayvan yetiştiricileri, yem fiyatlarındaki artışın devam etmesi durumunda kurbanlık fiyatlarını etkileyeceğine dikkat çekiyor.

“Geçen yıl 200 liraya aldığım samanın tonu 600 liraya çıkmış”

Besicilerin ciddi saman sıkıntısı çekeceğini ifade eden Selahaddin Göksa, “Fakirler artık hayvan besleyemiyor. Saman ve yem fiyatları çok yüksek. Bu yüzden koyunlarımı satacağım. Samanın tonu 600 lira, arpanın tonu 2 bin 800 lira. Bir ineğim var onu da satacağım. Onu besleyemeyiz. Bu sene kurak geçti.  Saman çok pahalı olmuş. Samanı ben geçen sene tonunu 200 liraya almıştım. Şimdi 600-700 lira olmuş.” dedi.

“Bu sene saman çok pahalı”

Besici Mehmet Denktaş da şunları söyledi:  “Bu sene saman çok pahalı, buğday da çok pahalı. Ekmeklik buğdayın tonu 3 bin lirayı buldu. Yani fakir olan bir insan alamaz. Çiftçi de haklı aslında. Yani gübresi pahalı, mazotu pahalı, işçiliği var. Bazıları borç yapıp tarlaya koyuyor. Yani çiftçi de haklı. Hamalın parası, kamyonun parası derken samını tonu bin lirayı buluyor. Bu da çok fazla geliyor. Saman pahalı olduğu için hayvanları da kimse almıyor. Birileri alsa hayvanlarımı satacağım, çünkü artık besleyemiyoruz.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.