Türkiye'nin risk primi zirvede

Türkiye'nin risk primi zirvede
Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 489 baz puan ile 1 yılın zirvesine tırmandı. Dolar 13 liranın üzerine tutunurken, çeyrek altın 1244 liraya...
Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 489 baz puan ile 1 yılın zirvesine tırmandı. Dolar 13 liranın üzerine tutunurken, çeyrek altın 1244 liraya yükseldi

YENİGÜN HABER - Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 489 baz puan ile 1 yılın zirvesine tırmandı. CDS, 2020’nin kasım ayında Merkez Bankası yönetiminde değişiklik yaşanmadan hemen önce bu seviyelerde bulunuyordu. Gazeteduvar’da yer alan habere göre  Türkiye'nin risk primi 566 puanla en yüksek seviyeyi görmüş, geçen yıl kasım ayında Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Naci Ağbal’ın ise Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasıyla iki ay içinde 306 puana gerilemişti.

Kredi risk primi nedir?

Kredi risk primi (CDS), bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.

Döviz kurları dizginlenemiyor

Derinleşen ekonomik kriz, net rezervi eksi 35 milyar dolara gerileyen Merkez Bankası'nın elindeki olanakların kısıtlanmış olması ve izlenen faiz politikası, bütçenin sürekli açık vermesi, kısa vadede ödenmesi gereken 130 milyar dolar dış borç gibi nedenlerle kontrolden çıkan döviz kurları, zam yağmuru olarak hayata yansıyor. Dün 13.50 lira ile tarihi seviyeye gören dolar bu sabaha 13,04 liradan başladı. İstanbul serbest piyasada euro 14,76, sterlin ise 17,4 liradan işlem görüyor. Merkez Bankası, politika faizini geçen hafta 1 puan aşağı çekerek, yüzde 15 olarak belirlemişti. TÜİK verilerine göre enflasyon ise yüzde 19,89... Özetle faizin, enflasyonun 5 puan altına çekilmiş olması, dövizi daha da yükseltiyor. Altın fiyatları da hızla yükselmeye devam ediyor. Gram altın 758 liradan satılırken, 1244 liradan satılan çeyrek altın ise gözünü 1300 liraya dikmiş durumda. Altının ons fiyatı 1794 dolar. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.