Türkiye, Musul’da çeşitli projeleri destekliyor

Türkiye, Musul’da çeşitli projeleri destekliyor
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, IŞİD’den zarar gören Musul’u ziyaret ederek, çeşitli temaslarda bulundu.   Gülbahar Altaş/YENİGÜN...
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, IŞİD’den zarar gören Musul’u ziyaret ederek, çeşitli temaslarda bulundu.

Gülbahar Altaş/YENİGÜN HABER - Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, “PKK’nın Irak içerisinde bazı radikal unsurlar tarafından destek gördüğünü buna rağmen terörle mücadele de Irak devleti ile iş birliği içinde olduklarını” söyledi.

Ali Rıza Güney ayrıca TİKA (Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı) tarafından Musul’un Telafer ilçesinde yapımı tamamlanan futbol sahasının açılışını yaptı.

Musul Valisi Necim Cuburi’yi makamında ziyaret eden Güney, Musul’a destek mesajı verdi. Gençlerin terör örgütleri tarafından kullanıldığına dikkat çeken Büyükelçi Güney, Bölgede istihdamın arttırılması gerektiğini, bunun için Türkiye’nin destek vermeye devam edeceğini açıkladı.

“Musul’da yeni projeler için çalışılıyor”

Bölgede yapılması planlanan organize sanayi bölgesi, havalimanı, demiryolu ve otoyol projeleri üzerinde çalıştıklarını da dile getiren Günay, “Bugün gördüğümüz kadarıyla Musul kalkınma yolunda ilerliyor. Tabii bizim Türkiye Cumhuriyeti olarak Irak devletine elimizi uzatmamız, katkıda bulunmamız lazım. Keza havaalanı meselesi var. Başka ülkelerin de bu konuda projeleri var. Buradan da güneye Basra’ya doğru uzanacak bir tren yolu ve otoyolu kesinlikle bu bölgenin bir şekilde ekonomik canlanmasına dinamizmine katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

Güney ayrıca, ziyareti kapsamında Musul Üniversitesi, IŞİD’den zarar gören, cami, kiliselerin yanı sıra kentin kanaat önderleri ve Türkmenleri ziyaret etti.

“Iraklıların, Musulluların yanlarındayız. Yapılacak çok şey var”

Türkiye’nin yeniden kalkınma konusunda da her daim Iraklıların, Musulluların yanında olduğunu belirten Ali Rıza Güney, sözlerine şunları ekledi:

“Iraklıların, Musulluların yanlarındayız. Yapılacak çok şey var. Yeniden imar ile ilgili de var. En çok yatırım ihtiyacı var. Çünkü istihdam ihtiyacı var, toplum genç. Bu gençlerin çalışması lazım aksi taktirde bir takım karanlık çevreler PKK, halen sona erdirilememiş IŞİD’in birtakım hücreleri bunlar silahla bu gençleri kandırıyorlar. Ellerine silah veriyorlar. Biraz da para verdiklerinde maalesef onları yanlarına çekebiliyorlar. Cezbedebiliyorlar.”

Güney ayrıca, PKK’nın bölgedeki varlığına dikkat çekerek, “Biliyorsunuz sınırın hemen öte tarafında Suriye’de PKK unsurları halen bulunuyor. Güney kısımda Sincar’da keza PKK halen aktif. Maalesef bazı radikal unsurlar tarafından da Irak içerisinde destek görüyor. Irak devleti ile iş birliği içerisindeyiz. Teröre karşı bir bilinçlenme, farkındalık oluşmuş durumda” dedi.

Futbol sahasının açılışı gerçekleştirildi

Ali Rıza Güney, Musul Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı ve beraberindeki heyet, TİKA (Türk İş birliği ve Koordinasyon ajansı) tarafından Telafer’de yapımı tamamlanan futbol sahasının açılışını gerçekleştirdi. Bu konuda konuşan TİKA Irak Koordinatörü Mustafa Yazıcı ise, “Gençlerin IŞİD’in kalıntılarından ve PKK gibi aşırı örgütlerden korumak amacıyla ve gençleri spora yönlendirmek amacıyla uluslararası standartlarda bir futbol sahası hazırladık. Gece futbol oynamaya da elverişli. Işıklandırma sistemleri de yapıldı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.