‘Toplu İş Sözleşmesi oyun değil mücadele ve güvencedir’

‘Toplu İş Sözleşmesi oyun değil mücadele ve güvencedir’
TİS görüşmeleri öncesi taleplerini açıklayan SES Diyarbakır Şubesi, “Toplu İş Sözleşmesi oyun değil mücadele ve güvencedir” pankartı açtı....
TİS görüşmeleri öncesi taleplerini açıklayan SES Diyarbakır Şubesi, “Toplu İş Sözleşmesi oyun değil mücadele ve güvencedir” pankartı açtı. Düzenlenen basın açıklamasında konuşan SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, “Siyasi kayırmacılığa son verilmeli, kadrolaşma durdurulmalıdır” dedi

YENİGÜN HABER - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerine ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Toplu İş Sözleşmesi oyun değil mücadele ve güvencedir” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Ranta değil emekçiye bütçe”, “Emekçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, farklı istihdam biçimleri ve taşeronlaştırma uygulamaları ile sağlık ve sosyal hizmet iş kolunun güvencesizliğin en yaygın olduğu işkolu olduğunu belirtti. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin birçok Avrupa ve OECD ülkesinin ücret kazancının çok gerisinde olduğuna dikkati çeken Orak, vergi yükü ve enflasyon oranlarındaki artışla beraber yoksulluk sınırında ücret aldıklarını kaydetti.

“Talepler görmezden geliniyor”

Döner sermaye uygulamaları ve performans sisteminin sağlık emekçileri arasında ücretlerde kapatılamaz bir açıklık oluşturduğuna değinen Orak, “Sağlıkta ekip anlayışını dayanışma ve örgütlülüğü parçalamıştır. Ağustos ayında kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri gerçekleşecek ve görüşmelerde ortaya çıkacak mutabakat metni de kamu emekçilerinin önümüzdeki iki yıl boyunca hangi mali ve sosyal haklarla, hangi koşullarda çalışacağını belirleyecektir. Yöneticilerin baskısıyla üyeliklerin yapılıyor olması yetkili sendikanın yandaşlıktan kaynaklı üye kaygısı yaşamaması ise toplu sözleşme masasında emekçilerin taleplerinin değil siyasi iktidarın beklentilerinin karşılık bulmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Talepler

Orak’ın açıkladığı taleplerden bazıları şöyle:

“* Hukuksuz OHAL/KHK’leri sonuçlarıyla birlikte iptal edilmeli, OHAL Komisyonu lağvedilmeli, ihraçlar işlerine iade edilmelidir.

* Anayasada da açıkça ifade edildiği gibi kamu hizmetleri kamu çalışanları eli ile yürütülmeli, farklı istihdam biçimleri (4/B,4/C, 4/D, 3+1, taşeron, vekil, sözleşmeli, kadrolu vb.) ortadan kaldırılmalı, sağlık ve sosyal hizmet sunumu gerçekleştiren tüm çalışanlar tek ve güvenceli bir istihdamla çalıştırılmalıdır.

* Sendika seçme ve örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalı, ayrımcı ve baskıcı uygulamalara son verilmelidir.

* Siyasi kayırmacılığa son verilmeli, kadrolaşma durdurulmalıdır.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.