'T' Plaka mağdurları belediyeye başvurdu; Fabrika açacağınıza plakalarımızı verin"

'T' Plaka mağdurları belediyeye başvurdu; Fabrika açacağınıza plakalarımızı verin"
Diyarbakır'da 2009'da 'TT' plakalarının çıkması ile verilen 2 bin 60 ticari taksi plakasından 914’ü ihtiyaç fazlası denilerek iptal edildi. Bunun üzerine...
Diyarbakır'da 2009'da 'TT' plakalarının çıkması ile verilen 2 bin 60 ticari taksi plakasından 914’ü ihtiyaç fazlası denilerek iptal edildi. Bunun üzerine dava açıp kazanan hak sahipleri, mağdur edildiklerini söyleyerek Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçelerle başvuru yaptı.

 

 

YENİGÜN HABER – Diyarbakır'da 2009 yılında 'TT' plakalarının çıkması ile dönemin HDP’li belediyesi tarafından 2 bin 60 adet ticari taksi plakası verildi. Daha sonra 'Diyarbakır’a bu kadar plaka fazla' denilerek tespit edilen 914 plaka iptal edildi. Bunun üzerine plakalarını geri almak isteyen vatandaşlar mahkemelere başvurarak dava açtı. Birçok dava mağdur olduğu bildirilen davacıları haklı bularak lehlerine karar verdi. Davaların kazanılmasına rağmen ihtiyaç duyuldukça çıkarılacağı belirten plakalar çıkmayınca hak sahiplerinin mağduriyeti de devam etti.

12 yılda Diyarbakır’ın geliştiğini ve plaka sayıları az olmasından kaynaklı korsan taksiciliğin başkaldırdığı ve müşterilere yetişmek için hız limitlerini aşarak ölümlü kazalara sebebiyet verildiğini aktaran 'T' plaka mağdurları, pandemi sürecinin de başlamasıyla beraber ticari taksilere taleplerin iki kat arttığını, bu nedenle haklarının bir an önce verilmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ellerinde dilekçeleriyle başvurdu.

914 aile için istihdam kapısı

Yaklaşık 12 yıl önce Diyarbakır nüfusu ile şehirdeki taksi sayısının orantısız olduğu iddiasıyla plakaları askıya alınan 914 taksici, plakalarının verilmediği gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Yapılan basın açıklamasında 914 taksici adına 'T' Plaka Mağdurları Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Çetin konuştu.

2010 yılından beri 'T' plakaları için çare aradıklarını belirten Çetin, "Çalmadığımız bir kapı bırakmadık ve hiçbir cevap alamadık. Toplu dilekçelerle belediye makamlarına başvuruda bulunacağız. Olumlu sonuç almamızı umut ediyoruz." dedi.

Ticari plakalar ile ilgili olarak daha önce alınmış karar süreçlerini aktaran Çetin, "2009 eylül ayında Belediye Meclis Üyeleri olmadan Belediye Başkanının keyfi olarak 'T' plakaları 'TT' plakalara çevirme kararı var. 2009 Kasım ayında tirajı düşük bir gazeteye ilan verildi. O dönemde kimsenin haberi olmadan sadece 50 plaka satılmış ve bizlerde o haberi almayanlardanız." ifadelerini kullandı.

"20 fabrika açacağınıza plakalarımızı verin"

Herhangi bir tebligat, uyarı ve basın aracılığıyla hiçbir şekilde haberdar olmadıklarını ifade eden Çetin, "2010 Ocak ayı itibariyle mağduruz ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Sadece, alınacak meclis kararıyla bizim haklarımız iade edilecek. Diyarbakır'ın 2010 yılı nüfusu ile şimdi ki nüfus arasında 650 bin civarında bir fark var. 100 binden fazla yeni konut yapılmış ve köyler mahalleye çevrilmiş durumda." şeklinde konuştu.

'T' plakalarının iade edilmesi talebiyle yaklaşık 100 dilekçeyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunacaklarını söyleyen Çetin, "Bilinen 914 tane içer de plakamız var. Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı Diyarbakır'a geldiklerinde kendilerine müracaatlarda bulunduk, derdimizi anlattık. İçişleri Bakanı bu konuyla ilgileneceğini söyledi. İçişleri Bakanlığından arandık ama halen beklemekteyiz. Bu sorun gerçekten bizi yıpratıyor ve üzüyor. 914 tane plaka çok ciddi bir rakamdır. Bu bir istihdam demektir. 20 tane fabrika açacağınıza, plakalarımızı verin. Halkımız için ciddi anlamda gelir kapısıdır." ifadelerini kullandı.(Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.