Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi için komisyon kuruldu; Gerekçe devamsızlık!

Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi için komisyon kuruldu; Gerekçe devamsızlık!
Cezaevinde olan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in ‘Devamsızlık gerekçesiyle’ vekilliğinin düşürülmesi için Hazırlık Komisyonu kuruldu.   Anayasa...
Cezaevinde olan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in ‘Devamsızlık gerekçesiyle’ vekilliğinin düşürülmesi için Hazırlık Komisyonu kuruldu.

Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için toplandı. AKP Tokat Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan komisyona HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Garo Paylan, Erdal Aydemir, Muazzez Orhan Işık, Murat Çepni, Züleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı.

Komisyonda gazetecilerin çıkarılması ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Semra Güzel vekilimizin vekilliğinin düşürülmesine bu komisyon karar vermeyecek. Semra Güzel’in fotoğraflarını dört yıl dosyada tutup, hiçbir işlem yapmayıp dört yılın sondan zamanı kendilerince geldiğinde bir düğmeye basıp kamuoyuna servi eden akıl ve iktidar aslında o gün Semra Güzel ile ilgili linç kampanyası ve saldırı kararını vermiştir. Bu bir sır değil. Bunu hepimiz biliyoruz. İster yanlı olsun ister yansız olsun aslında bu Meclis’te gayet iyi biliyor burada bulunan milletvekilleri de gayet iyi biliyor” dedi.

‘GÜZEL AYLARCA MECLİS’E GELEMEDİ’

HDP’li Güzel’in linç saldırıları nedeniyle aylarca Meclis’e gelemediğini dile getiren Beştaş, “Çünkü bütün basın yayın organları fotoğrafları günlerce işleyerek tam da milletvekilliği yapmasına engel olundu. Hakkında bir yakalama, tutuklama kararı yoktu. Dokunulmazlığı devam ediyordu. Milletvekilliği faaliyetinde bulunması önünde bir engel yokken bizzat iktidar ve ortağının yönettiği medya özellikle AKP, bunun kendince bir seçim propagandasına, siyasi bir propagandaya ve şova dönüştürdü. Biz o zaman da söyledik bugün de söylüyoruz. Semra Güzel ile ilgili gerçekten bir soruşturma iradesi olsaydı o fotoğrafların dosyaya girdiği gün bu soruşturma açılmalıydı. Bu fotoğraflar milletvekilliğinden önce vardı. Milletvekili oluyor, aradan üç buçuk yıldan uzun bir zaman geçiyor ve sonra iktidar kendisini zayıf hissettikçe, oyları düştükçe, kamuoyunda anti propagandaya maruz kaldıkça kara kara düşündü ve önümüze devamsızlık gerekçesiyle bir dosya getirdi” hatırlatmasında bulundu.

‘ÖNCEDEN KARAR VERİLMİŞ’

Komisyonda bulunan herkesin figüran konumunda olduğunu belirten Beştaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Önceden karar verilmiş. Ben iddia etmiyorum. Biliyorum. Bu komisyondan başka bir karar çıkmayacak. 4 Kasım darbesinden bu yana benzer toplantılara girdik. Çünkü Semra Güzel bir kadın bir Kürt bir HDP’li. Çünkü Semra Güzel bir muhalif. Çünkü Semra Güzel bir doktor olarak Diyarbakır Tabip Odası başkanlığından Meclis’e sağlık komisyonu üyeliğine çok başarılı çalışmalara imza atmış bir milletvekilimiz.

Özel hayatıyla ilgili milletvekili olmadan önce yapmış olduğu bir ziyaretin, tamamen bir arkadaşının duygusal bir iletişiminin bir sonucu olarak burada milletvekilliğinin tartışmaya açılması büyük haksızlık ve zulümdür. Diğeri bu milletvekili eğer AKP sıralarında oturuyor olsaydı her halükarda korunuyor oluyordu. Korunuyorlar. Korunmaya devam ediyorlar.

BİR MİLLETVEKİLİNİN EVİNDE KADIN ÖLÜ BULUNULDU

Biz bin kere söyledik. Bir kez daha söyleyelim. Bir milletvekilinin evinde bir kadın ölü bulundu. Bundan daha büyük bir suç olabilir mi? Dokunulmazlığı bile tartışılmadı. Cinayet işledi demiyorum ama buna dair çok güçlü şüpheler var. Kamuoyunda aylarca tartışıldı. O milletvekili hala milletvekilliği yapıyor. Bizim bırakın evimizden cenaze çıkmasını ortada gün gibi açık beyanlar varken iktidar kendisini hukuk savunucusu ilan ediyor. Değilsiniz, Zehra Taşkesenlioğlu. Bu sıralarda milletvekili. Onun ayrıntılarını söyleyeceğiz, SPK Başkanıyla, Cumhurbaşkanı danışmanı ile, girdiği hukuk ve ahlak dışı paraya dayalı ilişkiler bütün Türkiye’nin bilgisi dahilinde. Ya bir rakam var elimde. 4 Milyon Euro’ya tekne kiralamış. Kira bu ya. Bu 75 Milyon TL demek. Buna dair tek bir kişi ‘dokunulmazlığını kaldıralım yargılansın bu para halkın parası, bir tekne kiralamak için bu para nereden geldi’ diye sormadı. Çünkü o AKP milletvekili. O dokunulmaz. Çünkü onun arkadaşları ve yönetimi iktidar sıralarında oturuyor. Ama biz soruyoruz.

Bu yolsuzluklar rüşvet ve para trafiğiyle ilgili hiçbir açıklama yok. Taşkesenlioğlu bir örnek. Bunun gibi çok sayıda örnek var ve hepsinin kaydını belgelerini bu komisyona sunacağız. Bugün bir istifa haberi var mesela. Ahmet Eşref Fakıbaba, ‘Siyasi ahlakıma uygun olmayan kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum.’ Bunun gibi çok sayıda iddia var. 4 milyon Euro kaç kişinin boğazındaki lokma ya. Bir milletvekilinin nasıl bu kadar parası olabiliyor. Sonra neymiş soruşturma açıldı. Ailevi görüntüleri kamuoyuna yansımış: Buna ben de karşıyım ama bu kadar ciddi iddia varken bir de onun üzerinden propaganda yapma ayrıca maharet gerektirir. İşi saptırmakta, işi karartmakta, sansür uygulamakta bu iktidarın eline hiç kimse su dökemez.

İÇ TÜZÜĞÜ BİR SİLAH OLARAK KULLANDINIZ

Semra Güzel Meclis’e neden gelmedi? Devamsızlık bir kılıf. Buraya gelmemiz için özel karar alındı dört hafta yoklama alındı, öncesinde de sonrasında da yoklama alınmadı. Bu Meclis’in yoklama geleneği yoktur. Özel olarak nasıl Semra vekilin vekilliğini düşürebiliriz özel olarak yoklama aldırılmıştır. Hukuku, iç tüzüğü yine araçsallaştırdınız bir silah olarak kullandınız.

BİRÇOK DEVAMSIZLIK ÖRNEĞİ VAR

Elimde Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer örnekleri var. Leyla Zana yeminden dolayı düşürüldü. Yüzyıllık arka tarihte 5 örnek var. Üçünün Kürt olması muhalif olması, HDP’li olmasını kim tesadüf olduğunu söyleyebilir. Bu devamsızlık işinize geldiğinde kullanıyorsunuz. Parlamento geleneğinde, ayrımcı uygulamalar olduğuna dair tartışmalar da var. 2018 yılının Eylül ayı itibariyle Başkanlık Divanı kararlarına dayanarak devamsızlık saptamasından özürlü sayılan milletvekili sayısı 115. Bu sayı 2019 sonunda 126’ya çıkmış, neredeyse he 5 vekilden birinin bu konumda olması İç Tüzük hükümleriyle bağdaşmıyor. O sıralarda kaç kişinin olduğunu biliyoruz. Bunun fakındayız. Milletvekilleri arasında belirgin bir ayrımcılığa, adaletsizliğe yol açıyor. Müşahede ile açılan birleşimlerde zaten devamsızlık saptaması yapılamıyor, yaptırımlar uygulanmıyor. Bunu net olarak uygulanması lazım. Başkanlık divanın kararları 63 yılından bu yana birikimli olarak ilerlemiş ve devamsızlık saptamasından özürlü sayılan sayı artmıştır. Bu Meclis’te devamsızlık yapan sadece Semra Güzel değil, bu Meclis’te yoklama alınırsa çok sayıda milletvekilinin yoklamaya katılmayacağı birçok mazeretinin olduğu biliniyor. Ama burada Semra Güzel’e özgü, özellikle iktidar grubu tarafından alınan bir karar ve Başkanlık Divanı yazısı var.

SEMRA GÜZEL İÇİN YOKLAMA ALINDI

Bu Meclis’te devamsızlık yapan sadece Semra Güzel değil, bu Meclis’te yoklama alınırsa çok sayıda milletvekilinin yoklamaya katılmayacağı birçok mazeretinin olduğu biliniyor. Ama burada Semra Güzel’e özgü, özellikle iktidar grubu tarafından alınan bir karar ve Başkanlık Dİvanı Yazısı var. Burada Melis başkanını tarafsızlığı mı? Yok böyle tarafsızlık. Hiç kimsenin bu içtüzük ve anayasa göre ettiği tarafsızlık yeminine Meclis Başkanı Cumhurbaşkanı dahil uyduğunu söylesek iftira atmış oluruz. Tarafsızlık yanlılık var. Bunun da geçtim düşmanlık var. Semra Güzel için evet karar alındı özel olarak ve bunu her milletvekili biliyordu. Yoklama alındığında herkes birbirine ‘kimin vekilliği düşürülecek’ diye sordu. Semra Güzel için alındı. ‘Sayı tamamlanınca yoklama bitecek’ dendi. Hepimiz biliyorduk.

HABİP EKSİK HALA TEDAVİ GÖRÜYOR

Semra Güzel neden gelemedi çünkü linç ediyordunuz. Sizin basınınız gece gündüz demeden Semra Güzel’i linç ediyordu. Meclis’e gelemezdi. Diğerlerinin yaptığı gibi sahte doktor raporları sunmadı. Bunun ahlaki bulmuyoruz. Etik davrandık. Gelemezdi. Gelseydi burada can güvenliği tehlikesi vardı. Bizim bir vekilimiz şu anda hastanede tedavi görüyor. Bir haftadır linç girişiminden sonra tedavi görüyor. Kolluk kuvvetleri tarafından bacağının üç yeri bilerek isteyerek kırıldı. Yaşamına kast edildi. İnsan öldürmeye tam teşebbüs edildi. Hem de bir milletvekilinin. Hem de bu meclisin Başkanı ve milletvekilleri geçmiş olsun bu yanlıştır bile demedi. Habip Eksik vekilimiz bu tablodayken, Semra Güzel vekilimizin sizin tetikçileriniz iç başındayken, paramiliter güçler sokakta cirit atarken sosyal medya üzerinden her gün tehdit savrulurken Semra Güzel nasıl gelsin. En büyük mazeret budur. Siz linç ediyorsunuz, linç edilirken gelemiyor ve siz bunu devamsızlık sayıp vekilliğini düşüreceksiniz.

Diğer mesele gözaltına alınma şekli. Peruk dediniz. Değil. Bir hafta bütün basın yayın organları saçına peruk takmış kaçıyordu demiş. Hepsi yalan. Çıkan haberlerin tamamı yalan. Kendileri bir tesise giriyor ve su almak için inmişler. Polis bile durdurmamış. Kontrolde alınmış. Zaten kendisi bunun durulması ve görevine devam etmek için bekliyordu. Şimdi dava açıldı. Gözaltına alma senaryosunun yazarı Süleyman Soylu’ydu tabii. Ensemdeki damarları o kadar sıktı ki bir polis, diğerine benim gücüm yetmiyor diye başkasını da çağırıyor. Özel olarak gözaltına alınma şekli servis ediliyor. İntikam ve öç alınıyor. Bu bir kumpastır. Önceden planlanmış bir kumpasın devamıdır. Bu parlamentoda yoklamaya katılmayan yüzlerce vekil vardır. Yoklama yüzde doksan dokuz alınmıyor. Meclis her zaman müşahede ile açılıyor. Bunun dışında alınan karar da Semra Güzel’in vekilliğini düşürmek için planlanmıştı bu da kumpastır. Hazırlanmış, planlanmış. Ama unutmayın bunları tarih yazıyor.

Kesinlikle bunun hesabını, bu hukuksuzlukta, bu halk iradesini tanımamada olan herkesin demokratik bir sistemde yargı önünde tabii ki verecekler. Bu parlamentonun iki üyesi Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu Enis Berberoğlu’nda AYM ihlal kararı verdi. Leyla Güven halen cezaevinde. Konuştuğu için ceza veriliyor. AYM’den AİHM’den dönecek. Ama bu parlamentoya iki milletvekili iade edildi. AYM kararıyla vekilliği iade edildi. Karar verirken en azından hukuki normaları mahkemelerin kararlarını da dikkate almak gerekiyor. Meclis tarihinde rastladığımız meseleler değil bunlar. Taraflı bir karar verilmiştir. Yoklama vermeyen onlarca vekil ayrı tutulmuş ayrımcılık yapılmıştır. Ayrımcılık en büyük insan hakkı ihlallerinden biridir. Kürtlere kadınlara yönelik bir çifte standart var.”

Komisyonda söz alan MHP’li Feti Yıldız, “Komisyon kuralım. İstediği kadar savunma yapsın” dedi.

GÜLÜM: ORTADA HUKUK VAR MI?

HDP İstanbul Milletvekili ve komisyon üyesi Züleyha Gülüm de “Adaletin olmadığı, hukukun araçsallaştırıldığı yer de sonuç bu oluyor. Toplumda yaşadığımızın bir benzerini burada yaşıyoruz. İktidara yakın olanlar, iktidar içerisinde olanların suçlarına dair hiçbir soruşturma yapılmazken, gündem dahi yapılması engellenirken, tek bir savcı bile iktidarın suçların dair soruşturma açmaya cesaret edemezken, hepsinin üstü örtülürken, demokratik haklarını savunanların gözaltına alındığı, yargılandığı, tutuklandığı bir ülkede yaşıyoruz. Ortada hukuk var mı?” diye sordu.

‘ÖÇ ALMA DUYGUSU İLE HAREKET EDİLİYOR’

Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması ardından özel olarak Genel Kurul’da yoklama alındığını dile getiren Gülüm, şöyle devam etti: “Kimi kandırıyorsunuz? Hukuku bu kadar araçsallaştıracaksınız, işinize geldiği gibi baskı aracı olarak kullanacaksınız. Burada da normal bir durum varmış gibi teknik bir mevzu neyi tartışıyoruz, diyeceksiniz. Söylediğinize kendiniz inanıyor musunuz? Bunu gerçekten siyasi saiklerle olmayan, hukuk gerekçesiyle olduğuna inanıyor musunuz? İç dünyanızda ikna mısınız? Yoklama süreci özel olarak tasarlandı. Bugün niye yok yoklama? Dokunulmazlığını kaldırdınız, tutuklattınız yetmiyor? İktidarınız soruşturma açtı? Halkın iradesini çiğneyerek, hedef haline getirdi. Şimdi de yetmez diyorsunuz, öç alma duygumuz bununla tatmin olmuyor. Daha fazla öç alacağız, diyorsunuz. Gelemeyecek hale getiriyorsunuz. Bir linç ortamı yaratıyorsunuz. Sonra vekilliğini düşüreceğiz, diyor. Siz aslında vekilliği düşürerek, binlerce insanı yok sayıyorsunuz. Seçildiği Amed halkına biz sizin iradenizi tanımıyoruz diyorsunuz. AKP vekillerinden gelmeyen kaç vekil var. Buna gelince bir karar yok. Hukuk falan demeyin. Biz hukuku araçsallaştırdık, sizi meclisten göndermek istiyoruz, deyin. Neyse onu söyleyin.”

HAZIRLIK KOMİSYONU OLUŞTURULDU

Ardından Hazırlık Komisyonu oluşturuldu. Hazırlık Komisyonuna AKP’li vekiller Recep Özel, Gülay Samancı, Pakize Mutlu Aydemir, CHP milletvekili Rafet Zeybek ve HDP milletvekili Züleyha Gülüm seçildi. Hazırlık Komisyonu başkanı belirlenecek bir günde toplanarak, Güzel’in yazılı ya da sözlü savunmasını alacak. Güzel istediği takdirde bir milletvekiline de kendisi adına savunma yapması için yetki verebilecek. Komisyon, hazırladığı raporu Karma Komisyon’a sunacak. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.