Önder, Demirtaş'la görüşme talebi ile ilgili konuştu: Doğrudur

Önder, Demirtaş'la görüşme talebi ile ilgili konuştu: Doğrudur
HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Selahattin Demirtaş'la görüşmek istediğini, Demirtaş'ın ise reddettiğini söyledi.   Eski...
HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Selahattin Demirtaş'la görüşmek istediğini, Demirtaş'ın ise reddettiğini söyledi.

Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın MİT Başkanı Hakan Fidan'ın kendisiyle görüşmek istediğini açıklaması hakkında konuştu. Önder, "Süreçte bir görüşme talebi olduğu doğrudur. Görüşmenin başlığı sürecin ve tarafların rol ve işlevlerine ve genel gidişatın değerlendirilmesine dairdir. Selahattin Bey çok hayati bir gündem olmadıkça görüşmesinin ahlaki olarak yanlış, siyaseten de doğru olmayacağını belirtmiştir" dedi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobane eylemleriyle ilgili davada dün savunma yaparken, çözüm süreci döneminde dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın kendisiyle görüşmek istediğini belirtmişti. Demirtaş, "Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı. Benden küçük bir Öcalan çıkarmaya çalıştılar. Biz biziz, Öcalan Öcalan’dır. Öcalan’ın Ortadoğu siyasetini etkileyecek gücü ve misyonu var. Biz de halkın siyasi temsilcileri olarak parlamentoda çözüm aktörüyüz" demişti.

Demirtaş, bugün Halk TV'den Özlem Akarsu Çelik'e yaptığı açıklamada ise "Sözünü ettiğim görüşme talebi 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla bana iletilmişti. O dönem çözüm süreciyle İmralı heyeti, hükümet yetkilileri ve MİT müsteşarıyla sık sık bir araya geliyordu. Öcalan ile açık bir görüşme trafiği sürerken beni öne çıkarma anlamına gelebilecek böylesi bir girişimi hiç düşünmeden reddettim" ifadelerini kullandı.

YAYINA KATILMAYI KABUL ETMEDİ

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, Demirtaş'ın açıklamalarını Sırrı Süreyya Önder'e sordu. Önder'i Halk TV yayınına da davet ettiğini belirten Saymaz, Önder'in bu teklifi reddettiğini söyledi.

Önder'in "Türkiye'de bu meseleyi konuşacak hukuki ve demokratik düzen kalmadı. Ne söylenirse söylensin işin spekülasyon boyutuyla ilgileniliyor. Oysa bizim çözülmesi gereken koca bir sorunumuz var. Buna spekülasyonla değil çözümü gerçekleştirecek bir perspektifle bakmak gerekiyor. Maalesef böyle bir perspektif yok. Bu yüzden katılamıyorum" dediğini aktaran Saymaz şunları söyledi:

SAYMAZ: HİÇBİR ŞEYDEN HABERİMİZ YOKTU DİYENLER DUYSUN BUNU

"Dönemin arka planı şöyle; 2014 yılı MİT ile Öcalan arasında görüşmeler sıklaşmış, tutanaklar var. Arada bir heyet var; İmralı heyeti; Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, İdris Baluken, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk. O kadar iç içe geçmiş ki süreç Öcalan-MİT görüşmesi o kadar iç içe geçmiş ki HDP o görüşme sürecinde kuruluyor. MİT görevlisinin de bulunduğu masada HDP kuruluyor, HDP'nin adını Öcalan veriyor. Adaylar yerel seçimde bulunuyor, MİT görevlisi de masada o da 'iyi olmuş' falan diyor. Hiçbir şeyden haberimiz yoktu diyenler duysun bunu. HDP'nin ismi konulurken MİT görevlisi de o masadaydı."

ÖNDER: DEMİRTAŞ GÖRÜŞMESİNİN AHLAKİ OLARAK YANLIŞ OLACAĞINI SÖYLEDİ

"O günlerden bir gün Selahattin Demirtaş bir seyahate gidecek o esnada Sırrı Süreyya Önder üzerinden bir görüşme talebi iletiliyor. Benim duyduğum kadarıyla Demirtaş, kendisinin partisinin eşbaşkanı olduğunu MİT ile böyle görüşmesinin doğal görülemeyeceğini söyleyerek reddediyor.

Şimdi Sırrı Süreyya Önder'in yanıtını okuyayım: 'Süreçte bir görüşme talebi olduğu doğrudur. Görüşmenin başlığı sürecin ve tarafların rol ve işlevlerine ve genel gidişatın değerlendirilmesine dairdir. Selahattin Bey de İmralı heyetinin yeterince görüştüğünü ve bir eşbaşkan olarak kendisinin çok hayati bir gündem olmadıkça görüşmesinin ahlaki olarak yanlış, siyaseten de doğru olmayacağını belirtmiştir'." (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.