OHAL Komisyonu çalışmalarını tamamladı

OHAL Komisyonu çalışmalarını tamamladı
OHAL kapsamında yayımlanan KHK'leri inceleyen komisyon, tüm başvuruları karara bağladığını duyurdu. Komisyonun görev süresi 10 gün sonra sona erecek KHK’lilerin...
OHAL kapsamında yayımlanan KHK'leri inceleyen komisyon, tüm başvuruları karara bağladığını duyurdu. Komisyonun görev süresi 10 gün sonra sona erecek

KHK’lilerin başvurularını karara bağlamak amacıyla '2 yıllığına' denilerek kurulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, bugün itibarıyla tüm başvuruları karara bağladı. 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında yayımlanan KHK'lerle 131 bin 922 işlem uygulandı. Bu kapsamda 125 bin 678 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 3 bin 213 kişinin rütbeleri alındı, 2 bin 761 kurum ve kuruluşun kapatılmasına karar verildi ve yurt dışında eğitim gören 270 kişinin de öğrencilikle ilişiği kesildi. OHAL Komisyonu, 22 Mayıs 2017'de göreve başlamıştı. 17 Temmuz 2017'den itibaren başvuruları, elektronik ortam üzerinden almaya başlayan komisyonun görev süresi 22 Ocak'ta sona erecek.

6 yılda 127 bin 292 başvuru

OHAL Komisyonu'na görev süresi boyunca 127 bin 292 başvuru yapıldı. Başvurulardan 17 bin 960'ında kabul kararı veren komisyon, 109 bin 332 dosyada da ret kararı aldı. Kabul kararlarından 72'si kapatılan dernek, vakıf, öğrenci yurdu, televizyon kanalı ve gazete gibi kuruluşların açılmasına ilişkin oldu. Ret kararlarının yüzde 95'inde adli soruşturma/kovuşturma bilgisi mevcutken, ağır ceza mahkemelerince hapis cezası verilenlerin oranı yüzde 55 olarak kayıtlara geçti. Reddedilen başvurularda, kuruluşlara yapılan mali destek ve para transferi bilgisi oranı yüzde 50, Bank Asya'ya destek çağrısı üzerine işlem yapanların oranı yüzde 40, ByLock kullanıcılığı tespit edilenler yüzde 35, 'FETÖ'nün emniyet yapılanmasında yer aldığı iddiası ise yüzde 30 oldu.

Faaliyet raporu yayımlandı

OHAL Komisyonu, görev süresi içerisinde yaptığı çalışmaları, oluşturulan veri inceleme ve değerlendirme sistemi ile karar örneklerini, faaliyet raporu hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sundu. Faaliyet raporunun tamamına OHAL Komisyonu'nun internet adresinden erişim sağlanabiliyor. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.