Video Haber - Melik Ahmet’teki park yasağına esnaf tepkili: İş yapamıyoruz

Video Haber - Melik Ahmet’teki park yasağına esnaf tepkili: İş yapamıyoruz
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesindeki Melik Ahmet Caddesi’nde bir haftadır park yasağı uygulanıyor. Yasakla beraber esnafın şah damarının kesildiğini...
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesindeki Melik Ahmet Caddesi’nde bir haftadır park yasağı uygulanıyor. Yasakla beraber esnafın şah damarının kesildiğini ifade eden cadde esnafı, bundan kaynaklı iş yapamaz hale geldiklerini söyleyerek kararın bir an önce kaldırılmasını istediler.

Yılmaz Yiğitler/YENİGÜN ÖZEL - Geçtiğimiz yıllarda bitmeyen kaldırım çalışmaları ve kuruyan ağaçlarla gündeme gelen Melik Ahmet Caddesi bu kez de park yasağıyla gündeme geldi. Diyarbakır’da yap-boz tahtasına dönen Melik Ahmet Caddesinde sorunlar bitmiyor. Bir yandan Urfa kapıda yapılan restorasyon çalışmaların uzaması bir yandan da park yasağının uygulanması cadde esnafının işlerini durma noktasına getirdi.

Esnaf, Melik Ahmet Caddesi’nde uygulanan park yasağının niçin yapıldığını bilmediklerini söyleyerek caddede yapılan çalışma ve düzenlemelerde esnafın görüşüne başvurulmadığını ifade ettiler.

“Esnaf olarak zor durumdayız”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Melik Ahmet Caddesi esnaflarından Medeni Kırboğa, park yasağından kaynaklı işlerinin durduğunu belirterek;  “Emniyettin aldığıyla kararla park sorunu halledilmeden Melik Ahmet Caddesinde araç parkı yasaklandı. Esnaf olarak çok zor durumdayız. Bununla ilgili valilikten de bir açıklama gelmedi. Esnafların bağlı olduğu kurumlar var; Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’ndan da herhangi bir açıklama yapılmadı. Başkanların biran önce buna bir çözüm bulması gerekir. Ya park sorununu halletsinler ya da eski haline getirilsin. Urfa Kapı da tadilattan kaynaklı kapalı, park yasağı gelince de esnaf olarak iş yapamaz hale geldik. Şuan tam iş yapma zamanı, kışa giriş yapıyoruz bu çalışmalar olunca işlerimiz aksadı. Otopark yok, olmadığı için hiçbir vatandaş aracını park edipte esnaftan alışveriş yapamıyor” diye konuştu.

“Esnafın şah damarını kestiler”

Cadde esnaflarından Mehmet Yiğiter ise park yasağına tepki göstererek yetkililer tarafında esnafa herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını ifade ederek, “Caddede bir düzenleme yapıldığı zaman ilk önce esnafa sorulması gerekiyor. Yetkililer burada park yasağının olacağını ve kaç gün süreceğini esnafa bildirmeli ama hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Ayrıca Urfa Kapı’da üç tane kapı var, üçünü de kapattılar ve esnafın şah damarını kesmiş oldular. Urfa Kapı’da yapılan tadilatın 2 ay süreceğini söylediler ama iki aydan fazla oldu henüz tadilat bitmedi. Bir haftadır da park yasağı başladı. Melik Ahmet Caddesi eskiden çift yöndü ve park yasağı yoktu şuan tek yön olmuş ve 30 metre karşıya bakıyor. Gaziler caddesinde park serbest, çarşı karakolunun orda serbest Melik Ahmet’te ise yasak. Günlük 2 bin lira satış yapan bir esnaf park yasağından kaynaklı 500 lira satış yapmaz hale geldi. Satışlarımız çok düştü; vatandaşı ve esnafı düşünen yok. Yetkililer düzenleme yaptıklarında ‘Esnaf zarar görüyor mu, görmüyor mu’ sorusunu kendilerine sorup ve buna göre adım atmaları gerekir. Neden burada park yasağı var? Bu sorunun cevabını bilen yok. Diyarbakır sahipsiz bir memleket, eğer burada yapılanlar başka bir şehirde yapılmış olsaydı; esnaf caddelere dökülürdü. Zaten kriz var, bir şey sattığımızda onun yerini dolduramıyoruz, birde caddeyi araç parkına kapatmışlar, nasıl iş yapacağız? Kaymakamlığa gittik, sorunu kendisine ilettik; “ Halledeceğiz” dedi ama herhangi şey yapılmadı. Vatandaşı dinlemek zorundalar, biz vergi veriyoruz, sorunlarımız çözülmeli” dedi.

“İş yapamıyoruz”

Esnafın zor durumda olduğunu ifade eden cadde esnaflarından Ramazan Akbağise şöyle konuştu: “Park yasağı var, esnaf olarak durumumuz iyi değil. Yasakla birlikte iş yapamaz hale geldik. Urfa Kapıda kapalı sadece yayaların geçişine izin veriliyor. Araçlar duramıyor yasaktan dolayı bizlerde iş yapamıyoruz. Devletten beklentimiz park yasağının kaldırılması.”

UKOME’nin kararı

Öte yandan caddedeki park yasağının geçen yıl esnaftan gelen talep doğrultusunda; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi  (UKOME) tarafından alındığı ancak geçen ay uygulamaya başlandığı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.