Video Haber - Kısıtlamaların kaldırılmasına halk ve esnaftan destek

Video Haber - Kısıtlamaların kaldırılmasına halk ve esnaftan destek
Türkiye, kademeli normalleşme döneminin üçüncü etabına geçti. Halk ve esnaf, sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere uygulanan diğer kısıtlamaların...
Türkiye, kademeli normalleşme döneminin üçüncü etabına geçti. Halk ve esnaf, sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere uygulanan diğer kısıtlamaların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı.

YENİGÜN HABER - Salgınla mücadele kapsamında tüm Türkiye’de uygulanan kısıtlamalar bugünden itibaren İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelge doğrultusunda kaldırıldı.

Buna göre, Türkiye genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, hafta içi-hafta sonu ayrımı olmaksızın sona erdi. Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla bağlantılı olarak uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlamaları da bitti.

Tüm iş yerleri, temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla tekrar faaliyet gösterebiliyor.

Yeme-içme yerlerinde mesafe kuralına uyulacak

Masa veya sandalyeler arasındaki mesafe kuralına uyulmak kaydıyla, yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak.

Kahvehane, kıraathane gibi iş yerlerinde oyun oynanması ve oynatılmasına dair kısıtlamalar da sona erdirildi.

Nikâh ve düğünlerde yiyecek ikramı serbest

Nikâh ve düğün merasimlerinde, yiyecek içecek ikramı yapılabilecek. Canlı müzik icrası da dâhil olmak üzere müzik yayını saat 24.00’e kadar yapılabilecek. Düğün ve nikâhlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki halay da yapılabilecek.

Nikâh ve düğün merasimlerinde (kapalı yerler için halen uygulanmakta olan kişi başına asgari 6 metrekare yer bulunması şartı dışında) katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek.

Köy düğünlerine izin verilecek

Köy düğünlerine de izin çıktı. Sokak düğünlerine izin verilip verilmeyeceğine ise hıfzıssıhha kurulları karar verecek. Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.

Toplu taşımada kapasite sınırlaması sona erdi

Şehir içi ve şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki kapasite sınırlamalarına son verildi. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar kaldırıldı.

Kamu kurum ve kuruluşlarında hâlihazırda uygulanan 10.00-16.00 mesai uygulaması da sona erdi. HES kodu uygulaması ise yaygınlaştırılarak sürdürülecek.

 “Salgın döneminde hem maddi hem de manevi sıkıntılar yaşadık”

Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasına destek veren Esnaf Ali Ablay, şunları söyledi: “Salgın nedeniyle bir yıldan fazladır zor günler geçiriyorduk, çok şükür artık normalleşme sürecine geçtik. İnşallah bu hastalıktan tamamen kurtuluruz. Ekonomik olarak bugünden sonra daha güzel gelişmeler bekliyorum. Salgın döneminde gerçekten hem maddi hem de manevi sıkıntılar yaşadık. Umarım bir daha o günler geri gelmez. İnşallah bundan sonra borçlarımızı, taksitlerimizi, kredilerimizi daha güzel bir şekilde veririz.”

“İşsiz kalan çalışan kesim işlerine geri dönerlerse çok daha güzel olur”

Hayatın artık bir şekilde normale dönmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlardan Veysi Dalmış, kısıtlamaların kalkmasına destek verdiklerini söyledi.

Dalmış, “Yasakların kalkması ile insanlar biraz daha rahatlar, en azından biraz refaha kavuşur. Bu yüzden yasakların sona erdirilmesine destek veriyorum. Hem işveren hem de işçiler çok zor günler geçirdi. Allah bir daha yaşatmasın. Binlerce işçi, bu süreçte işsiz kaldı. İnşallah çalışan kesim, işlerine geri dönerler ve ailesini güzel bir şekilde geçindirir.” diye konuştu.

 “İnşallah yasaklar geri gelmez”

Çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ve normalleşme süreciyle birlikte başlayacak hareketlikle de esnafın kendini toparlamayı hedeflediğini ifade eden Selahaddin Tavşan, bir daha böyle sıkıntıların yaşanmamasını temenni etti.

Tavşan, “Yasaklar kalksın ki, işimizi rahat yapalım, ekmeğimizi çıkartalım. Çoluk çocuk perişan olmuştuk. İnşallah yasaklar geri gelmez.” dedi.

“Yasakların kalkmasını herkes istiyordu, güzel oldu”

Bir yıldır çok zor günlerden geçtiklerini belirten ayakkabıcı boyacısı İlhan Sal, ekmeğe muhtaç duruma düştüklerini söyledi.

Sal, “Dünyada böyle bir salgın var. Öncelikle tabi ki insanın sağlığı önemlidir. Geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana bu süreci yaşıyoruz. Artık maddi olarak çok yorulmaya başladık. Bir şekilde rızkımızı kazanmaya çalışıyoruz. Yasakların kalkmasını herkes istiyordu, güzel oldu. Yasaklar bizi perişan etmişti, ekmeğe muhtaç etmişti. Yasakların kalkmasıyla herkes inşallah rahat edecek. Yasak olduğu zaman iş yapamıyorduk, mağdur durumdaydık. İnşallah o günleri bir daha yaşamayız.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.