Kabil’de sokağa çıkma yasağı; Taliban Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi

Kabil’de sokağa çıkma yasağı; Taliban Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi
YENİGÜN HABER – Afganistan'da Taliban’ın Kabil’e girmesi ardından kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Saatler sonra Taliban’ın...

YENİGÜN HABER – Afganistan'da Taliban’ın Kabil’e girmesi ardından kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Saatler sonra Taliban’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi.

Taliban'ın başkente girmesinin ardından ise yönetimin devri için müzakerelere başlanıyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de, müzakereler başlamadan ülkeyi terk etti.

ABD personelinin ülkeden tahliyesi ise sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Taliban'ı ABD personeline müdahale etmesi durumunda 'hızlı ve kararlı bir yanıt' konusunda uyardık" açıklamasında bulundu.

Türkiye de Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne bilgi vermesini istedi.

'Yağmayı engelleme' gerekçesiyle Kabil'e girdiler

Gani'nin ülkeyi terk ettiği haberinden kısa süre sonra ise Taliban sözcüsü militanlara kente girme emri verdiklerini açıkladı. Gerekçe olarak da, çok sayıda polis ve güvenlik gücünün kaçması sonrasında yağma olaylarının engellenmesi gerekliliği gösterildi. Bu açıklamanın ardından Kabil'in bazı noktalarından silah sesleri geldiği belirtilse de, geniş çaplı bir çatışma haber gelmiş değil.

'İktidar paylaşımı olmayacak'

Kabil'e girme kararının ardından, Reuters'a konuşan iki Taliban yetkilisi 'bir geçiş hükümeti olmayacağını ve iktidarı paylaşmayacaklarını' söyledi.

Taliban Başkanlık Sarayı’nı ele geçirdi

İki Taliban komutanı ise devlet başkanlığı sarayını ele geçirdiklerini açıkladı. Bu iddiaya henüz Afganistan hükümetinden doğrulama gelmedi.

Rusya: Taliban’ı yönetim olarak görmüyoruz

Rusya’dan gelen son açıklamaya göre ise, Afganistan’da geçiş hükümetiyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını ama henüz Taliban’ı tanımanın söz konusu olmadığı belirtildi. (Haber Merkezi)

(Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.