İstinaf Mahkemesi'nden Ak Parti'ye 'telif' cezası

İstinaf Mahkemesi'nden Ak Parti'ye 'telif' cezası
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve seçim mitingleri ile özdeşleşen “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda” şarkısının bestecisinden...

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve seçim mitingleri ile özdeşleşen “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda” şarkısının bestecisinden izinsiz kullanıldığına karar verdi.

İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin, “Söz yazarına telif ödenmiştir, besteciye ödenmesine gerek yoktur” kararını bozarak, AK Parti’nin Besteci Selçuk Maner’e 10 yıllık telif ödemesi gerektiğine hükmetti.

Kısa Dalga’nın haberine göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hemen hemen her seçim mitinginde ve farklı toplantılarda kullandığı “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda” şarkısı uzun yıllardır dava konusu olmaya devam ediyordu.

Şarkının bestecisi Selçuk Maner, 2014 yılında, AK Parti’ye noter kanalıyla ihtar göndermiş ancak partiden bir yanıt alamamıştı. Maner, şarkısının 2014 seçimlerinde de kullanılması üzerine bu kez 12 yıl süreyle izinsiz kullanım nedeniyle 900 bin TL’lik maddi tazminat davası açmıştı.

Yaklaşık 9 yıldır devam eden davada istinaf, yaklaşık bir ay önce, dosyayı yeniden karara bağladı. Daire, şarkının bestecisi Selçuk Maner’e de telif ödenmesi gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını kaldırdı. Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi kararının gerekçesinde şarkının bestesiyle beraber kullanıldığını belirterek şöyle dedi:

“Mahkemece toplanan deliller ve yaptırılan bilirkişi incelemeleri ile dava konusu müzik eserinin davalı yanın savunmalarının aksine yalnızca sözlerinin kullanılmadığı, kullanımların yüksek oranda şarkı şeklinde olduğu, dosya kapsamında yer alan haber görüntülerinde parti toplantılarına katılan kişilerin şarkıya eşlik ettiği, şarkı kullanımının parti ile özdeşleştiği, bu nedenlerle kullanımların kendiliğinden gelişen kullanımı aştığı, dolayısı ile kullanımların beste sahibi bakımından ihlale sebebiyet verdiği sabittir.”

Tazminatı yerel mahkeme belirleyecek

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin “kaldırma” kararı, yargılamayı yapan İstanbul 4. Fikri Sınai Haklar Mahkemesi’ne gönderildi.

Buna göre Fikri Sınai Haklar Mahkemesi artık bu aşamadan sonra AK Parti’nin, Besteci Selçuk Maner’e ödemesi gereken tazminat miktarını hesaplayarak bir hüküm oluşturacak.

Söz yazarı CHP’ye katılmıştı

Şarkının söz yazarı Aşkın Tuna, geçen yıl Kasım ayında CHP’ye katılmıştı. Tuna, AK Parti’nin şarkının sadece sözlerini de izinsiz kullanmaya başladığını, kendisinin talebi üzerine telif verildiğini belirterek şunları söylemişti:

“Benden izin alınmamıştı. Hemen partili yetkililerle diyalog kurdum ve dedim ki, ‘Bu şarkının bir yazarı var ve bu şarkının bir telif hakkı var. Benim telif hakkımı verin.' Çok cüzi bir rakamla anlaşarak, şarkının şiirinin okunmasına müsaade ettim. Yalnız şiir olarak okunmasına müsaade ettim.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.