İGF bölgede yerel basın temsilcileriyle buluştu!

İGF bölgede yerel basın temsilcileriyle buluştu!
İnternet Gazetecileri Federasyonu bölge ziyaretleri kapsamında Diyarbakır’da yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Federasyon Başkanı Mesut Demir,...

İnternet Gazetecileri Federasyonu bölge ziyaretleri kapsamında Diyarbakır’da yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Federasyon Başkanı Mesut Demir, hem internet altyapılarına destek sunmayı hem de medyada yeni istihdam alanı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Ömer Büyüktimur ise, “Değişen medya anlayışında ekonomik sıkıntılar söz konusu, teknik eleman sıkıntısı söz konusu ve adaptasyon sıkıntısı var. Bu alandaki açığın çok çabuk ve ivedilikle giderilmesi lazım, açığın doldurulması lazım” ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR YENİGÜN - 4 Ocak 2021’de faaliyete başlayacak olan İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) 81 ilin tamamı, Almanya, Azerbaycan ve KKTC’de toplam 2 bin 500 üyesi ile çalışma yürütüyor. İGF bünyesinde kurulacak olan İGF haber ajansı, İGF TV ve reklam ajansı ile üyelere haber ve reklam desteği sağlanması hedeflenirken, dijital televizyonculukta yapılması planlanıyor. İGF çalışmalarının basın mensuplarıyla paylaşılması amacıyla Diyarbakır’da yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi.

‘Medyaya istihdam sağlanacak’

Gelişen teknoloji ve hızla ilerleyen bu süreçte ülkemizde medyanın, özellikle pandemi sürecinde internet medyasına yönelmesiyle birlikte sıkıntılar çıkmaya başladığını belirten İGF Genel Başkanı Mesut Demir,  “Hem gazetelerin hem televizyonların ve internet siteleri gelirleri konusunda, teknik anlamda ve personel konusunda önemli sorunlar yaşandı. Bizde İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak hem teknik altyapıyla ilgili sorunları dinleyelim ve bölge çalışmalarımızı yapalım hem de bu sorunlara çözüm üretelim istedik. Güneydoğu Anadolu Bölgemizde Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Şanlıurfa gibi bütün illerimizi dolaşıp burada medyalarımızın yaşadıkları sorunlarını tespit etmeye çalışıyoruz. Bu ziyaretlerimizde de tespit ettiğimiz sorunlara oluşturduğumuz çözümleri anlattık. Geliştirdiğimiz projenin nereye gideceğini anlatma fırsatı bulduk.  4 Ocak 2021’de başlayacak olan İGF Haber Ajansı, İGF Reklam Ajansı ve İGF TV ile internet medyamız ciddi gelir elde etmiş olacak. Bunun yanında teknik anlamda federasyon olarak internet medyalarına tema, server ve sunucu hizmetleri vereceğiz.  Yine federasyon olarak teknik personel konusunda editör ve muhabirlerin eğitimi konusunda online ortamlarda eğitimlerle eleman yetiştireceğiz.  Dolayısıyla medyalarımıza istihdam sağlamış olacağız. Bu projeyi İŞKUR ve İnternet Gazetecileri Federasyonu ortaklığında gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla 81 ilde, KKTC, Azerbaycan ve Almanya’da toplamda 2 bin 500 internet medyasının üyesi olduğu İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak tamamen internet medyaların sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarımız devam edecek. Umarım daha güzel günler pandemi sürecinin bitiminden sonra bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

‘Geleneksel medya kuruluşları sıkıntı yaşıyor’

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan  ve yerel medyanın ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Diyarbakır Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Ömer Büyüktimur şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut ulusal yerel medya alanında ciddi bir elektronik, online ve dijital bir hayat, evresinde. Bu süreçte yazılı meydanını özellikle de yerel medyanın ciddi sıkıntıları söz konusu.  Karşınızda dijital bir medya var, anlık servis edilen haber, köşe yazılarına anında ulaşabiliyorsunuz. Ancak yaygın yazılı medya diye tabir ettiğimiz kurumsal kimlik almış geleneksel medya kuruluşları, ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Bu sıkıntıda değişim ve dönüşümle alakalı. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde de ekonomik sıkıntılar söz konusu, teknik eleman sıkıntısı söz konusu ve adaptasyon sıkıntısı var. Bu alandaki açığın çok çabuk ve ivedilikle giderilmesi lazım, açığın doldurulması lazım. Özellikle bölgemizle alakalı Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Diyarbakır dahil olmak üzere medyamız, dijital alanda ciddi oranda geride duruyor. Kendisini yenileme açısından istenilen performansı ortaya koyamadığını görüyoruz. Bu alanın aktifleşmesi açısından yerel, ulusal ve bölgesel medyamız dijital alanda gerek böylesi sivil toplum kuruluşlarının oluşmasıyla ve devletin de yerel unsurlarında bu alanda katkı sunmasını bekliyoruz. Umarım oluşan platforma bölgemiz ve ilimiz açısından da bir kazanım sağlar. Beklentimiz bu noktadadır.”

“İGF’nin bizlere katkı sunacağını düşünüyoruz’

Gelişen dijital medya  ve iletişim araçları ile oluşan dönüşüme ekonomik olarak hazırlıksız olduklarını söyleyen Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mesut Fidançiçek ise  “ Geleneksel medya anlayışının hızla değiştiği bir dönemi yaşıyoruz. Gelişen teknolojinin ve iletişim araçlarının bize dayattığı bir alan internet. Biz bu alana ekonomik olarak çok hazırlıksız yakalandık. Hem bu alanı geliştirmek hem de bu alanda ekonomik altyapımızı güçlendirmek için yeni arayışlar içerisindeyiz. İnternet Gazetecileri Federasyonunda bu alanda bize katkı sunacağını umuyorum. Kendilerine ziyaretleri için teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.