HDP'li Semra Güzel ile ilgili karar yarın açıklanacak

HDP'li Semra Güzel ile ilgili karar yarın açıklanacak
TBMM Hazırlık Komisyonu, HDP'li Semra Güzel'in dokunulmazlığına ilişkin kararını yarın açıklayacak. Komisyonda savunmayı Güzel’in adına HDP Ankara...
TBMM Hazırlık Komisyonu, HDP'li Semra Güzel'in dokunulmazlığına ilişkin kararını yarın açıklayacak. Komisyonda savunmayı Güzel’in adına HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu yaptı.

 

YENİGÜN HABER – HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığıyla ilgili TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu altında oluşturulan Hazırlık Komisyonu savunma almak üzere bugün üçüncü kez toplandı. Savunmayı Semra Güzel’in adına HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu yaptı. Savunma yaklaşık bir saat sürdü.

Kerestecioğlu, “Basına servis edilen bazı görüntüler üzerinden yargısız yargılanan ve sosyal linçe maruz kalan Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel’in, hakkındaki iddialara ilişkin yaptığı açıklamayı okuyarak sözlerime başlamak istiyorum” diye Semra Güzel’in daha önce yaptığı açıklamasını okudu.

Savunma şöyle;

“Semra Güzel’in, Volkan Bora isimli kişinin sözlüsü olduğu, aralarında duygusal bir yakınlık olduğu, fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere çok açık. Yani Semra Güzel bu görüşmeyi duygusal bir bağ nedeniyle yapıyor. İkinci olarak bu görüşmeyi milletvekili olmadan önce yaptığı da kesin. Ancak günlerdir yaratılmak istenen algı şu; sanki milletvekili olduktan sonra gitmiş ve görüşmüş gibi bir algı var! Bunun doğru olmadığı da zaten resmi olarak belli çünkü Volkan Bora 2017 yılında ölmüş. Semra Güzel ise 2018 seçimlerinde Diyarbakır milletvekili olarak seçiliyor. Yani şahsın ölümünden bir yıl sonra…

Kamuoyunu rahatsız edebilir, bunu anlamak mümkün ancak döneme bakmamız lazım ne zaman oldu bu? Bu ülkede on binlerce genç çatışmalarda yaşamını yitirdi ve sorun şu ki bu görüşme çözüm sürecinde gerçekleşmiş bir görüşme. Semra Güzel’in açıklaması da bu ve bize bunun aksini düşündürecek hiçbir bilgi yok. O dönemde neler yaşandığını ise hepimiz biliyoruz"

Neden 5 yıl beklediniz?

Kerestecioğlu, 8 Ocak’ta Semra Güzel’in varlığından haberi dahi olmadığı soruşturma dosyasından alınan fotoğrafların medyaya servis edildiğini ve linç kampanyası başlatıldığını söyleyerek, “2017’den, hatta belki daha öncesinden beri haberdar olunan ve hatta dosyası bile hazırlanan bir olay var madem, süreci işletmek için neden 5 yıl beklediniz? Neden o zaman şimdi ettiğiniz kadar acele etmediniz” diye sordu.

Kerestecioğlu; çözüm sürecini anımsattı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıklamalarının yer aldığı örnekleri sıraladı. Kerestecioğlu, şunları söyledi:

"Kendilerini özel yasalarla güvenceye alanlar tarafından sırf o ve onun gibiler güvencesiz olduğu için özel bir dönemin suç olmayan davranışları nedeniyle linç ediliyor, hırpalanıyorlar. Evet bu ciddi bir haksızlık ve kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Hatırlıyor musunuz, ne kadar mesleğinin kurallarına da bağlı olduğunu; kürsüde konuşurken tek bir kez bile maskesini çıkarmayan tek vekil Semra Güzeldir. Her işini büyük bir disiplinle yaparken, 8 yıl önce sevdiği ve ayrı düştüğü birine ulaşmaya çalıştı, sonra onunla fotoğraf çektirdi diye başına bunların geleceğini asla hayal edemezdi sanırım. Devlet ve yönetenler vatandaşına tuzak kurmamalı. Çözüm süreci eğer bir suçsa herkes için suçtur ki bizce değildi.

Silaha, çatışmaya bu kadar uzak ve bireysel silahsızlanma için dahi kanun teklifleri vermiş bir insan, bir milletvekili olarak, ülkede sorunun bu kadarcık olmasını ve hemen çözülebilmesini canı gönülden isterdim ancak dediğim ve kendi meşrebimce anlatmaya çalıştığım gibi sorun bu değil, çözüm de bu değil. 12 Eylül askeri darbe rejimini ve o rejimin Diyarbakır cezaevindeki işkencelerini, inkar ve asimilasyon politikalarını eleştirenler, bugün o rejimi kendilerince mahkum etmiş olanlar, acaba bugün 20 yıllık ve özellikle çözüm sürecinin sona ermesinden sonra Kürtlere, muhaliflere, onların seçilmişlerine yaptıklarının nasıl anılacağını düşünüyorlar! Ben bunu tarihin yargısına ve sayfalarına bırakıyorum… Semra Güzel ilk değildi. Ancak son olmasını ve sadece yaşadıklarıyla kalmasını, dokunulmazlığının kaldırılmamasını diliyorum. Yoksa tekerrür eden tarihlerin geçici muktedirler de dahil kimseye bir şey kazandırmayacağını, aşikar olarak bu ülkede hep birlikte yaşıyoruz ve görüyoruz.”

Karar, yarın açıklanacak

TBMM Hazırlık Komisyonu Başkanı Ramazan Can, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması hakkında hazırlanan iki ayrı Cumhurbaşkanlığı tezkeresi konusundaki kararı yarın açıklayacaklarını bildirdi

TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, Hazırlık Komisyonu’nun raporuna göre Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı yönündeki kararını verecek. Karma Komisyon’un dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar alması halinde Semra Güzel ile ilgili son sözü TBMM Genel Kurulu söyleyecek. Genel Kurul’da yapılacak oylamada dokunulmazlığın kaldırılması kararı çıkması halinde Semra Güzel ile ilgili iki ayrı dosyadan yargı süreci başlayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.