HDP’li Paylan’dan Ticaret Bakanına: Kimi büyütüyorsunuz?

HDP’li Paylan’dan Ticaret Bakanına: Kimi büyütüyorsunuz?
Ticaret Bakanı Bakanı Mehmet Muş’un esnafa ilişkin sorunlara değinmemesini eleştiren HDP’li Garo Paylan, “Esnaf 20 yıl boyunca size vergi verdi, siz...
Ticaret Bakanı Bakanı Mehmet Muş’un esnafa ilişkin sorunlara değinmemesini eleştiren HDP’li Garo Paylan, “Esnaf 20 yıl boyunca size vergi verdi, siz esnafa 20 ay bakamadınız. Siz herhalde hep patronlarla görüştüğünüz için Türkiye büyüyor diyorsunuz. Bende size soruyorum kimi büyütüyorsunuz?" dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerine dair görüşmeler sürüyor. Usul tartışmasıyla başlayan bütçe görüşmelerinde, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Milli Savunma Bakanlığı’nda bütçenin hızla bitirilmesine dair eleştirileri öne çıktı.

Komisyonun HDP’li üyesi Garo Paylan, bakanlara sorulan sorulara hala yanıt gelmediği, yazılı verilecek cevaplara dair sürenin kısaltılması ve cevaplarında bir an önce gönderilmesine ilişkin uyarı yapılmasını talep etti. Paylan, ayrıca dün bütçe komisyonunun hızlıca bitirilmesini eleştirdi.

“Siz hep patronlarla görüşüyorsunuz”

“İşim çok iyi, borcum harcım yok diyen esnaf görmedik” diyen Paylan, “Esnafın tamamı şikayetçi ama ne bir tespit ne de bir tedavi var. Siz herhalde hep patronlarla görüştüğünüz için Türkiye büyüyor diyorsunuz. Bende size soruyorum kimi büyütüyorsunuz? Yandaş patronlarınızın Man Adaları’ndaki servetleri büyüyor, evet. Sunumunuzda tek bir kelime bahsetmediğiniz üretimi ve ticaretin yapılmasını sağlayan işçiler ne durumda? İhracat rakamlarına bakıyorsunuz. İşçi borç altında mıymış, açlık sınırını altında mıymış, intihara mı sürükleniyormuş buna bakmıyorsunuz” diye ekledi.

“Halkın yanına gidin”

“Halkın alım gücü yoksa sanayicinin ürettiği ürün iç piyasada tüketilebilir mi?” diye soran Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 45 lira olan Ayçiçek yapı, 110 lira olmuş. Halkımız 110 liralık ayçiçek yağını alamıyor! Patronlarla çok içli dışlı olmuşsunuz. Biraz da halkın yanına gidin, mutfağında yemeğine yağ koyabiliyor mu bir sorun. Sunumuzda esnafın ne durumda olduğunuza dair tek cümle etmemişsiniz. ‘Esnafımızın sıkıntılarının farkındayız’ diyemediniz, önünüze baktınız metni okudunuz. Çünkü bütçenizde para yok. 20 ay oldu pandemi başlayalı, 20 ayda 2 milyon 300 bin esnafa yaptık dediğiniz destek; toplamda 8-9 milyon TL. Esnafa vursan, esnaf başına 4 bin, aya vursan ay bazında 250 TL yapıyor. Demokratik ülkeler esnafı aç açıkta bırakmadı. Siz bunu yapmadınız Sayın Bakan. Çünkü bütçenizde esnafa destek verecek 5 kuruş yok ve bu yüzden esnafın derdinin farkındayım ve ona destek vereceğim diyemediniz.”

“Esnaf tefecinin eline düşmüş”

“HDP olarak İş ve Aş Buluşmaları düzenledik, orada esnafa sorduk. Tüm esnaf hakkımızı helal etmiyoruz dedi. O koltukta oturmanızı, 10 milyonluk makam arabasına binmenizi esnafın verdiği vergiler sağlıyor. Esnaf 20 yıl boyunca size vergi verdi, siz esnafa 20 ay bakamadınız, aç açıkta koydunuz. Esnafa destek vermediniz, borç verdiniz. Esnaf tefecinin eline düşmüş durumda. Ama sizin umurunuzda değil.” (HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.