HDP savunmasını sundu: İddianname Hukuki değil, siyasi

HDP savunmasını sundu: İddianname Hukuki değil, siyasi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatma davası açılan HDP, 220 sayfalık yazılı savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sundu.   Halkların...
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatma davası açılan HDP, 220 sayfalık yazılı savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle 7 Haziran 2021 tarihinde Yargıtay Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından 21 Haziran 2021’de kabul edildi.

İddianamede HDP’nin kapatılması isteminin yanı sıra 451 parti yöneticisi veya üyesi hakkında siyasi yasak isteniyor.

HDP Hukuk Komisyonu, kapatma davasına karşı hazırladığı esas hakkındaki savunmayı bugün AYM’ye teslim etti.

‘İDDİANAME HUKUKİ DEĞİL SİYASİ’

AYM çıkışı partilerine yönelik kapatma davası sürecine ilişkin bilgi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, iddianamenin hukuki değil siyasi bir belge olduğunu ifade etti. Dede, 2015 yılından sonra HDP’ye dönük saldırıların bu savunmanın tespiti olduğuna dikkat çekerek, "AYM’nin kendisi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen ilk iddianamenin CMK’da aranan şartları taşımadığını ve yine Anayasanın 68-69’uncu maddelerine de aykırı olarak düzenlenmiş olduğunu tespit etmişti. 7 Haziran tarihinde verilen ikinci iddianamede ilk iddianameden bir farklılık içermiyordu" dedi.

 ‘İDDİANAME HDP’Yİ DEMOKRATİK SİYASETİN DIŞINA İTME OPERASYONUNUN BİR ARGÜMANI’

HDP’nin yaptığı ön savunmada iddianamenin siyasi belge olduğuna ilişkin hususları ayrıntılı olarak ifade ettiklerini kaydeden Dede, şunları söyledi:

"Esas hakkında yaptığımız savunmada da ayrıntılara inerek savcının her bir iddiasına tek tek yanıt vermek suretiyle bu iddianamenin hukuka aykırı olarak tanzim edildiğini, siyasi iktidar ve ortaklarının zorlaması neticesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ısmarlama olarak hazırlatılmış bir belge olduğunu ortaya koyduk. 2015 yılından bugüne HDP üzerinde gerçekleşen saldırıların belki de son halkası olarak nitelendirdiğimiz bu belge, HDP’yi demokratik siyasetin dışına itme operasyonunun bir argümanı olarak kullanılıyor. HDP’nin neden hedef haline geldiği 7 Haziran seçim sonuçlarına bakılarak görülecektir.

İddianame incelendiğinde; HDP’nin kapatılması kisvesi altında dile getirilmiş olsa da aslında kadın özgürlük mücadelesinin de Kürt halkının özgürlük mücadelesinin de bu iddianamede hedef haline getirilmiştir. Siyasi bir belgedir dedik, CMK’da belirtilen şartları taşımıyor dedik ve Anayasaya uygun olarak hazırlanmamıştır." (Kaynak: Gazete Duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.