Video Haber: ‘Eymür'ün açıklamaları için bağımsız soruşturma başlatılsın’

Video Haber: ‘Eymür'ün açıklamaları için bağımsız soruşturma başlatılsın’
Diyarbakır’da kayıp yakınları eyleminde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, MİT eski Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün “itiraf”...
Diyarbakır’da kayıp yakınları eyleminde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, MİT eski Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün “itiraf” niteliğindeki açıklamaları için savcıları harekete geçmeye çağırıp, bağımsız bir soruşturma başlatılmasını istedi

YENİGÜN HABER – Diyarbakır'da, kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube üyeleri, faili meçhul cinayetlerle katledilenler ile gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerini ve faillerini sormak için bir kez daha Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla yapılıp, 665'inci haftasına ulaşan eyleme, bu hafta Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri de katılarak destek verdi.

Katledilen ve kaybedilen isimlere ait fotoğrafların taşındığı eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Devletin 90’lı yıllarda Kürt halkına karşı giriştiği zorla kaybettirme ve işkence uygulamalarını dile getirmek için bir kez daha bir araya geldiklerinin dile getirerek, insanlık dışı uygulamaların devletin “cezasızlık” politikasından kaynaklandığını ifade etti.

 ‘Eymür’ün açıklamaları itiraf’

Zeytun, konuşmasının devamında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün henüz görevde bulunduğu dönemde yürüttükleri faaliyetlere dair kamuoyuna yansıyan açıklamaları üzerinde durdu. Zeytun, “Adliye koridorlarında, meydanlarda, mahkeme salonlarında ifade ettiğimiz şeyleri tekrarlamıştır. İtiraf aynı zamanda delil niteliğinde olan bu açıklamaları eksik de olsa bu karanlık döneme ilişkin itiraflarda bulunmuştur. Bu açıklamaların içerisinde devletin 90’lı yıllarda hukuka karşı politikası ve insanlığa karşı suçları itiraf edilmiştir. 90’lı yıllardaki bu hukuka karşı bu hukuksuzluk rejiminde Eymür’ün beyanları, dönemin politikasına uygun bir şekilde devlet destekli yapıların, suçları ve bu suçların sürekliliğini sağlayan devletin politikalarının realitenin ifadesidir” dedi.

‘Bağımsız bir soruşturma yürütülmeli’

Dönemin devlet politikasını bilen ve içinden biri olarak Eymür’ün açıklamalarının olayların faillerinin tespiti için yeterli somut veriler bulundurduğunun altını çizen Zeytun, “Devletin politikalarından kaynaklı uygulamalarından doğan ağır bu insanlığa karşı ihlal mirasıyla devlet yüzleşme zorunluluğu bulundurmaktadır. Bu sebeple savcılar harekete geçmeli ve ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı dönemdeki tüm kamu görevlileri dahil yetkililerin ve birimlerin sorumlularını tespit edecek bağımsız bir soruşturma yürütmelidir” diyerek yetkililere seslendi.

Halis Kılıç’ın hikâyesini anlatıldı

Zeytun’un konuşması ardından İHD Şube Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz, 20 Mart 1994 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Geliyé Cumaté (Cumat) köyünde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra öldürülmüş halde bulunan Halis Kılıç’ın hikâyesini anlattı.

Akdeniz, yaptıkları açıklamayı bir dakikalık oturma eyleminde bulunarak sonlandırdı.

Batman’da engelleme

Batman’da da İHD Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla yaptıkları eylemlerini 502'inci haftasında sürdürdü. Son iki haftadır Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapan kayıp yakınlarına, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kente gelişinden kaynaklı bu hafta izin verilmedi.

Bu nedenle İHD Şubesi binasında yapmak zorunda kalınan açıklamaya HDP Batman İl Örgütü ile MEBYA-DER yöneticileri ve üyeleri de katıldı

Burada konuşan İHD Şube Yöneticisi Mahfuz Akgül, 28 Ağustos 1994 tarihinde Batman’ın Kozluk ilçesinde katledilen Mehmet Emin Çelik’in faillerini sormak için toplandıklarını belirterek, Çelik’in infaz emrini verenler ve infazın tetikçilerinin hala yargı önüne çıkarılmadığını söyledi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.