Dokunulmazlığının kaldırılması istenen HDP’li Semra Güzel'i komisyonda savunacak isim belli oldu

Dokunulmazlığının kaldırılması istenen HDP’li Semra Güzel'i komisyonda savunacak isim belli oldu
HDP’li Semra Güzel hakkında hazırlanan iki fezlekede, dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik Karma Komisyon görüşmesi yarın yapılacak. Güzel’in...

HDP’li Semra Güzel hakkında hazırlanan iki fezlekede, dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik Karma Komisyon görüşmesi yarın yapılacak. Güzel’in yerine Mehmet Rüştü Tiryaki’nin savunma yapması bekleniyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan iki fezleke nedeniyle dokunulmazlığın kaldırılması görüşmeleri yarın Karma Komisyon’da tarafından görüşülecek.

Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonu’nun 20 Ocak’ta oluşturulan Hazırlık Komisyonu tarafından Güzel’in “dokunulmazlığının kaldırılması” yönünde hazırladığı rapor, HDP’nin şerhiyle birlikte 8 Şubat’ta sunuldu. Güzel’e yazılı ve sözlü savunma için bir hafta süre verildi.

Tiryaki’nin savunma yapması bekleniyor

Güzel’e tebliğ edilmesi ardından yarın toplanacak Karma Komisyon’a yazılı savunma vermediği öğrenildi. Güzel’in talebiyle Karma Komisyon’da HDP’li bir milletvekili savunma yapacağı kaydedildi. Güzel yerine Karma Komisyon üyesi HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’nin savunma yapması bekleniyor.

Yarın toplanıyor

Yarın 11.00’da toplanacak Karma Komisyon’da Güzel yerine yapılacak savunmanın ardından partiler değerlendirmede bulunacak. Yapılacak konuşmaların ardından Hazırlık Komisyonu’ndan “dokunulmazlığın kaldırılması” yönünde gelen rapor oylamaya sunulacak. Oylamada, kabul edilmesi ardından dokunulmazlığın kaldırılmasına dair iki fezleke ve raporlar, Genel Kurul’a sevk edilecek.

Genel Kurul’da da savunma yapabilecek

Genel Kurul görüşmelerinde de Güzel istediği takdirde sözlü savunma yapabilecek ya da yerine yetki verdiği bir partili milletvekili arkadaşı savunma yapabilecek. Genel Kurul’da yapılacak görüşmeler ardından oylama yapılarak, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılıp, kaldırılmayacağına karar verilecek.

Ne olmuştu?

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in 2014 yılında PKK’li Volkan Bora ile fotoğraflarının iktidar yanlısı basın organları tarafından 8 Ocak’ta servis edilmesiyle birlikte bir linç kampanyası başlatıldı. AKP ve MHP’li milletvekillerinin de dahil olduğu linç kampanyaları ardından hızlıca 2017’de açılan bugüne kadar işlem yapılmadığı ortaya çıkan soruşturma kapsamında Güzel hakkında hazırlanan fezleke Cumhurbaşkanlığı tezkeresi olarak Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Karma Komisyon’a gelen fezlekeler 20 Ocak’ta yapılan görüşme ardından Hazırlık Komisyonu’na sevk edildi. Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması için oluşturulan Hazırlık Komisyonu bir aylık bir süresi olmasına rağmen 18 gün içerisinde “dokunulmazlığın kaldırılması” yönünde hazırladığı raporu, HDP’nin şerhiyle birlikte Karma Komisyon’a sundu. Rapor, AKP ve CHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

HDP şerh düşmüştü

Hazırlık Komisyonu üyesi HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki tarafından hazırlanan şerhte, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde iktidarın karar verdiği vurgulanarak, olağan bir Meclis Komisyonu çalışması olarak nitelendirilemeyecek bir süreç işletildiği kaydedilmişti. Şerhte, “Üstelik bu kişilerin dağdaki yakınları sadece PKK’liler de değil. Bir yandan dağdaki PKK’li yakınlarının bir yandan da askerdeki yakınlarının yolunu gözlüyor. Bu hakikat bu topluma ait! PKK’ye katılmış gençlerin de ağabey, kardeş, anne, baba, dayı, teyze veya sevgili olabileceği yadsınamaz bir gerçeklik. Siyasetin işi bunu düşünmek bunu yok saymak değil. Onlar yeryüzünün başka bir yerinden gelmiş değiller. Dolayısıyla bu sorunu şark ıslahat planlarına, öldürmeye, tutuklamaya, sürgüne, açlıkla terbiye etmeye, kayyımlarla irade gaspına, siyasi temsilcilerini rehin almaya ve tutmaya, en ağır sorunları hamasetle geçiştirmeye sıkıştırmak, özcesi bu sorunu ‘terör-güvenlik’ denklemine sıkıştırmak bu politikaları, bu savaşı sürdürmekten başka bir şeye hizmet etmez, etmemiştir” vurgusunda bulunulmuştu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.