‘Diyarbakır’da Korona tedavisinde ilaç kullanımı çok az’

‘Diyarbakır’da Korona tedavisinde ilaç kullanımı çok az’
Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların yan etki yaptığı söylentileri giderek yaygınlaşırken, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları...

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların yan etki yaptığı söylentileri giderek yaygınlaşırken, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Diyarbakır’da vatandaşların büyük çoğunluğunun ilaç kullanmadığını vurgulayarak, yoğun bakım hastalarının çoğunluğunun ilaç kullanmayanlar olduğunu söyledi

YENİGÜN ÖZEL - Koronavirüs salgınına karşı mücadele sürerken bir yandan da aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyor. Hastalığın kontrol altında tutulması ve hastaların tedavi edilmesi için ise Favipiravir, Hidroksiklorokin benzeri ilaçlar kullanılıyor. Tedavisi devam vatandaşların büyük bir kısmı ise ilaçları, yan etkisi olduğu gerekçesiyle kullanmayı reddediyor.

İlaç kullanımının önemine dair Yenigün Haber’e açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, “İlaç kullanmayanların yoğun bakıma alınma riski ilaç kullananlara göre 20 kat daha fazladır. Verilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması gerekiyor” vurgusu yaptı.

‘İlaç kullanmayanlar büyük riskle karşı karşıya’

İlaç kullanmayan vatandaşların hastalığın tedavisi süresince büyük riskle karşı karşıya kaldığını söyleyen Şenyiğit, “Toplum içinde Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili sıkıntılar var. İlaçları kullanmadan da tedavi olunacağı düşünülüyor. Sağlık Bakanımız da ilaçların kullanılması gerektiğine dair geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı. Hastalıkta fenalaşan hastaların büyük çoğunluğunu başlarda ilaçları kullanmayanlar oluşturuyor. İlaç kullanmayanların yoğun bakıma alınma riski ilaç kullananlara göre 20 kat daha fazladır. Verilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması gerekiyor” dedi.

[caption id="attachment_62125" align="alignnone" width="600"] DÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit[/caption]

‘Her ilacın yan etkisi var’

Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların tıpkı diğer ilaçlar gibi yan etkisi olduğunu ifade eden Şenyiğit,            şöyle konuştu: “Her ilaçta olduğu gibi bu ilaçlarında yan etkileri var. İlaç verildiği zaman kâr ve zarar oranına bakılır ve kârı daha fazla ise ilaç verilir. Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların kârı zararından katbekat daha fazladır. Dolayısıyla ilaçların kullanılması gerekiyor. İlaçların kullanılmasının kalp krizine neden olacağı söyleniyor ama böyle bir durum yok.”

‘Diyarbakır’da ilaç kullanımı çok az’

Şenyiğit, “Yüksek risk taşıyan hastalara yan etki oranı fazla olan ilaçlar zaten verilmiyor. Her hastaya göre ilacın dozu ve kullanımı değişiyor. Hastanın yaşı, hastalıkları ve durumu göz önüne alınarak ilaçlar veriliyor. Verilen ilaçların kullanılması gerekiyor.  Diyarbakır’da bana gelen geri bildirimlere göre hastalarımızın çoğunun ilaçları kullanmadığı yönünde oluyor. İlaçları kullanmadığı zaman yoğun bakımaalınançok fazla hastamız var” ifadelerini kullandı.

 ‘Mutlaka aşı yapılmalı’

Olumlu sonuç verecek aşının bulunması halinde vatandaşın mutlaka aşı yaptırması gerektiğinin altını çizen Şenyiğit, “Bazen halk arasında akıl almaz şeyler oluyor. İlerleyen süreçte Kovid-19 aşısı çıktığında korkarım ki aşının kısırlık yapacağı yönünde iddialar gündeme gelebilir. Aşıyı Sağlık Bakanlığı ve bilim tavsiye ettiği anda başta risk grupları olmak üzere tüm topluma uygulanmasının hastalığı engellemede önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Aşı tavsiye edildiği zaman vatandaşların aşıdan uzak durmamasını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.