Diyarbakır Barosu'ndan Yeni Şafak’a suç duyurusu

Diyarbakır Barosu'ndan Yeni Şafak’a suç duyurusu
Diyarbakır Barosu, farklı kentlerde gerçekleşen ırkçı saldırılara karşı açıklamalarda bulunan bölge barolarını “Kandil’in Baronları” manşetiyle...
Diyarbakır Barosu, farklı kentlerde gerçekleşen ırkçı saldırılara karşı açıklamalarda bulunan bölge barolarını “Kandil’in Baronları” manşetiyle hedef gösterdiği gerekçesiyle Yeni Şafak gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Barosu, Ankara, Afyon ve Konya’da gerçekleşen ırkçı saldırılara karşı açıklamalarda bulunan 15 bölge barosunu hedef gösterdiği iddiasıyla Yeni Şafak gazetesi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Baro, gazetenin “nefret suçu, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik,  adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçları işlediğini kaydetti.

Kürt kimliği ve diline ilişkin ırkçı saldırılara karşı yapılan açıklamanın insan haklarını savunma ve koruma işleminin bir parçası olduğu vurgulanan suç duyurusu dilekçesinde, “Haber içeriği incelendiğinde, olayların basit adli vaka olarak nitelendirildiği, derdest yargılama dosyalarında yer alan delillerin aksine Kürt kimliğine ve diline ilişkin yaygın ve süregelen ırkçı tehdit ve saldırıların bulunmadığı iddia edilmiştir. Gerçek amacı yayıncılık olan, yayın etiği ve ahlakına sahip, hukuka, demokrasiye ve insan haklarına saygılı bir yayın kuruluşu, Avukatlık Kanunu gereği insan haklarını savunma ve koruma görev ve sorumluluğu olan baroların kamuoyuna yansıyan ırkçı saldırılara ilişkin açıklamalarını çarpıtmadan yayınlama ve kamuoyuna objektif olarak yansıtma sorumluluğundadır” ifadelerine yer verildi.

Nefret suçu

Irkçı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hakim Dal’ın Mezopotamya Ajansı’na (MA) olaya dair anlattıklarına yer verilen dilekçede, Yeni Şafak’ın hedef gösteren haberine işaret edilerek, “Adı geçen ve gerçek amacının yayıncılık faaliyeti olmadığı yaptığı haberlerden açıkça anlaşılan söz konusu kuruluş, açıklama metni ile mağdur ve müşteki anlatımlarını göz ardı ederek kendi ahlak ve etik dışı kurgusuyla baroları kriminalize edip hedef haline getirerek kamuoyuna yansıtmıştır. Kuruluş bu haberiyle 15 baroyu açıkça hedef göstermiş, habercilik adı altında nefret suçunu işlemiştir” denildi.

Yeni Şafak’ın baroları hedef haline getirerek, suç işlediğine vurgu yapılan dilekçede, “Şüpheli/lerin hakkında soruşturma başlatılmasını ve cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini saygıyla talep ederiz” talebinde bulunuldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.