VİDEO HABER - ‘Bağlar’da yapıların değeri ocak başında belli olacak’

VİDEO HABER - ‘Bağlar’da yapıların değeri ocak başında belli olacak’
Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Bağlar’da yapılacak olan ‘Yerinde Kentsel Dönüşüm’ sürecine dair Yenigün Haber’e değerlendirmelerde...

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Bağlar’da yapılacak olan ‘Yerinde Kentsel Dönüşüm’ sürecine dair Yenigün Haber’e değerlendirmelerde bulundu. Hak sahipleri tarafından merak edilen daire fiyatlarının Ocak başında belirleneceğini söyleyen Beyoğlu, “Ocak başına kadar çalışmalar bitecek. Ocak itibariyle hem hak sahipleri hem de yapıların değerleri kesin olarak belirlenecek. Sonrasında yapım çalışmaları başlayacak” dedi

Yağmur Ensari/ YENİGÜN ÖZEL -31 Mart seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Diyarbakır Bağlar’da belediye başkanı seçilen HDP’li aday Zeyyat Ceylan’ın KHK kapsamında ihraç edilmesi nedeniyle mazbata alamayınca, en yüksek ikinci oyu alan AK Parti adayı Hüseyin Beyoğlu’na mazbata verilmesi gerektiğine karar vermişti. 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra göreve başlayan Beyoğlu, çalışmalarını sürdürürken,  Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde ‘Yerinde Kentsel Dönüşüm’ projesinin başlayacağı duyuruldu.  Toplamda 53 bin 600 metrekarelik alanda yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinin detaylarını Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır’daki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirilen koordinasyon toplantısı sonrası kamuoyuyla paylaşmıştı. Yaklaşık 3 ay önce başlayan kentsel dönüşüm sürecinin son durumuna dair görüştüğümüz Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, merak edilenleri yanıtladı.

‘1 Temmuz’da kazma vurulacak’

Bağlar’da yapılacak olan Yerinde Kentsel Dönüşüme neden ihtiyaç duyuldu, süreç nasıl başladı?

Beyoğlu: Eski Bağlar’da ciddi sıkıntılar var. Binaların yüzde 70-80’i riskli binalar, yüzde 95’i ruhsatı olmayan yapılardır. Mevcut yapılarda yaşamak çok zor yani yaşamaya elverişli değil. Daracık evlerde çoklu nüfus yaşıyor. Isıtma sisteminde sorun var. Özellikle yapıların alt katları yüzde 20’den fazla boşaltılmış. Metruk yapılar şehri ciddi risk altına koyuyor. O metruk yerlerde uyuşturucu, terör, fuhuş gibi olaylar olabilir ve bu da şehri ciddi sıkıntıya sokacaktır. Projemiz 1 Temmuz itibariyle kazma vurularak başlayacak. O sıkıntılı, riskli binaların yerine modern binalar, geniş caddeler, kaldırımla olacak, ışıklandırmalar yapılacak, parklar, oyun alanları, okullar olacak. Bağlar insanına yakışan yeni bir şehir kurulacak. Bağlar halkı her şeyin en güzeline layıktır.

Saha çalışmaları nasıl ilerliyor?

Beyoğlu: Bağlar’da kentsel dönüşüme başlıyoruz. Kentsel dönüşüm projemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla resmen başladı. Hak sahiplerine ait yapıların değerleri tespit edilecek. Bakanlık tarafından hak sahipleriyle teker teker görüşülecek. Çevredeki kanaat önderleri, emlakçılar, muhtarlar, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile görüşmeler olacak. Bu görüşmeler sonucunda hak sahiplerinin mağdur olmaması için gerçek değerler belirlenecek. Hak sahipleri çağırılıp evlerinin değeri söylenecek. İsteyen vatandaş parasını alacak, isteyen devlet tarafından sunulan TOKİ seçeneğini seçecek, isteyen de kendi evinin olduğu yerde yeni bir daireye sahip olacak.

‘Ocak’ta hak sahiplerinin alacakları belirlenecek’

Hak sahiplerinin belirlenmesi ve yapıların değeri ne zaman belirlenecek?

Beyoğlu: Şuanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ekipleri Diyarbakır’da çalışıyorlar. Ocak başına kadar çalışmalarını bitirecekler. O tarihte de hem hak sahipleri hem de yapıların değerleri kesin olarak belirlenecek. Sonrasında yapım çalışmaları başlayacak.

‘Bağlar ve Sur kıyas bile edilemez’

Bağlar halkı, Sur’da devam kentsel dönüşüm sürecinin henüz tamamlanamamış olması nedeniyle tereddüt yaşamaktan ve mağdur edilmekten korktuğunu ifade ediyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Beyoğlu: Bağlar ve Sur arasında kıyas bile edilemez. Sur, tamamen tarihi bir yapı, dünya mirası Sur’da yapılan yapılar zamanında yanlış yapılmıştı. Sur’da bin bina yıkıldığı zaman orada en fazla 200 yapı yapılır ve tarihe uygun yapılacaktır. Sur’da her taraf tarihi eserle dolu olduğu için ciddi bir çalışma yürütülüyor. Bağlar’da durum öyle değil. Bağlar, yapı itibariyle tarihi binalara ev sahipliği yapan bir yer değil. Tek hata 1960’lı yıllarda burada çarpık kentleşme olmasıdır. Maddi imkânı olmayan insanlar birbirine yapışık binalar yapmışlar. Bir duvar fazla olsun derken yığma yapılar yapılmış. Bunların yıkılması daha kolay ve arazi olarak yeni yapılara uygundur. Şuanda ilk etapta 54 bin metrekarelik bir alanda yıkım çalışması yapınca dümdüz bir saha ortaya çıkacak. Bu alanda modern, güzel bir şehir inşa edeceğiz. 2 buçuk yıl sonra sıkıntılı Bağlar’ın yerine modern bir Bağlar ortaya çıkacak. Vatandaşlarımız mağdur olamayacaklar. Bağlar halkımızın isteği doğrultusunda kentsel dönüşüm süreci ilerleyecek. Halkımızın memnuniyeti her şeyden önemlidir.

Vatandaşların sürece dair bilgilendirilmesi için irtibat bürosu kurdunuz. Büroda belediye bünyesinde mi açıldı, irtibat bürosuna vatandaşlardan ilgi var mı?

Beyoğlu: İrtibat bürosunu biz kurup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrettik. Vatandaşlarımız oraya gidip başvuruyorlar. Sürecin ne aşamada olduğu, neler yapılacağı gibi konularda personeller tarafından bilgilendiriliyorlar. Süreç çok şeffaf ilerliyor.

‘Pandemi nedeniyle Pazar yeri değişti’

Kentsel dönüşümün yapılacağı Kaynartepe Mahallesi’nde kurulan 2 semt pazarının yerinin değiştirildiğini söyleyen vatandaşlar bu kararın bilinçli alındığını iddia ediyor. Semt pazarlarının yeri neden değiştirildi?

Beyoğlu: Semt pazarları bütün ilçe ve şehirlerde yasayla düzenleniyor. Kurul toplantısı sonucunda uygun görülen yerlerde semt pazarları kuruluyor. Pandemi süreci başladıktan sonra Hıfzıssıhha Kurulu tarafından bazı yerler riskli görüldü. Dar sokaklarda kurulan pazarlarda temasın fazla olması nedeniyle ciddi sıkıntıların ortaya çıkabileceğinin tespitinden sonra pandemi nedeniyle geçici süreliğine daha uygun yerlere pazarlar taşındı.  Pandemi sürecinden sonra pazarlar yine eski yerlerine gidecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.