‘Anestezi teknisyenlerinin görev tanımı yetersiz’

‘Anestezi teknisyenlerinin görev tanımı yetersiz’
“13 Aralık Dünya Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün, Anestezi...

“13 Aralık Dünya Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün, Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri’nin yaşamış olduğu sorunlara dikkat çekti. Anestezi Teknisyen ve Teknikerlerinin görev tanımının yetersiz olduğunu ve çalışma alanlarının net çizgilerle belirtilmesi gerektiğinin altını çizen Böçkün, hastanelerdeki teknikerlerin sayısının ise arttırılması gerektiğini vurguladı

Foto: Arşiv

YENİGÜN HABER - Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün, “13 Aralık Dünya Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Günü'' nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri’nin yaşamış olduğu sorunlara değinen Böçkün, tüm sağlık çalışanlarının temel sorunu olan döner sermayelerin düşmesi nedeniyle Anestezi Teknikerlerinin de ekonomik mağduriyetler yaşadığına dikkat çekti.

‘Çalışma alanları net çizgilerle belirlenmeli’

Anestezi Teknisyen ve Teknikerlerinin görev tanımının yetersiz olduğunu ve çalışma alanlarının net çizgilerle belirtilmesi gerektiğinin altını çizen Böçkün, “Anestezi teknikerlerinin çalışma ortamları olan ameliyathanelerin fiziki ve çalışma standartları maalesef yeterli değildir. Ameliyathanedeki radyasyonun röntgen biriminden fazla olduğu ve bir vaka da normalin çok üzerinde skopi kullanıldığına şahit olmaktayız.  Ameliyathanelerde kurşun kaplama gerekliliği,  her çalışanın kendine ait skopi önlüğü ve skopi gözlüğünün olması ve yeterli önlem alınması gerekmektedir” dedi.

Atık gaz sistemi sorunu

[caption id="attachment_63387" align="alignleft" width="600"] Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün[/caption]

Anestezi teknisyenlerinin bir diğer sorun atık gaz sistemi olduğunu vurgulayan Huzur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Böçkün şunları söyledi;

“Çoğu hastanelerin ameliyathanelerinde atık gaz tahliye sistemi olmadığından cihazdan çıkan anestezik ajanlar ortama verilmekte, zaten kapalı olan ortamın havası daha fazla kirlenmekte. Sadece hava kirlenmesiyle kalmıyor, ameliyathanede çalışanların metabolizmasını, karaciğerini, genlerini değiştirmektedir. Hiç küçümsenmemesi gereken kimyasal anestezik ajanlar çalışanlar için uzun vadede sıkıntı yaratmaktadır. Anestezi teknisyenleri çok fazla bu gaza maruz kalmakta çünkü anestezi başlangıcında ve sonrasında hastaya maske tutan anestezi teknisyenleri bu mesafeden gaza daha fazla maruz kalmakta.Buda karaciğerlerinde ve metabolizmaların da geri dönüşü olmayan hasarlara yol açmakta. Anestezi teknisyenlerine hem skopi hem anestezi gazları nedeniyle, radyoloji teknisyenlerine verilen şua izninin ve fiili hizmet zammının verilmesi gerekmektedir.

‘Hastanelerdeki teknikerlerin sayısı arttırılmalı’

Anestezi teknisyenleri hasta başından ayrılamadığından dinlenmeye ve yemeğe çıkamamakta. Uzun süre hasta başında kapalı ortamda kalmaları ve uyutucu gazlarında etkisiyle vaka başında dikkatlerini dağılması nedeniyle verimli çalışamamakta ve bu yüzden teknisyenlerin içeride kalma sürelerinin belirlenmesi ve yasayla sabitlenmesi gerekmektedir. Hasta başında kalan teknikerin gerekli dinlenmesini sağlayarak hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak gerekmektedir. Bu yüzden hastanelerdeki teknikerlerin sayısının arttırılması gerekmektedir.

‘Giyim yardımındaki eşitsizlik’

Ameliyathanelerde çalışan anestezi teknisyenlerinin kaç saat vaka da kalabileceği araştırılmalı ve dünya yapılan bu konuda ki çalışmaları değerlendirmek gerekmektedir. Anestezi teknikerlerine yılda bir kez giyim yardımı adı altında çok komik bir miktar verilmektedir. Ameliyathanede çalışan bir anestezi teknisyenin kıyafeti (forma, önlük, terlik) bu komik fiyatla bunlardan sadece biri bile alınamamaktadır. Giyim yardımı tüm Sağlık Çalışanlarına eşit dağıtılmalıdır.  Anestezi Teknikerlerinin Unvan sorununun çözülmesi için 4 yıllık eğitim alan anestezi teknisyenin fizyoterapistler gibi anestezist olması gerekmektedir. Huzur-Sen olarak; daha sağlıklı bir ortamda, keyfi uygulamalardan uzak, Yıpranma Payının verildiği, özlük haklarının iyileştirildiği nice 13 Aralıklar 'da buluşmak dilek ve temennisiyle, 13 Aralık Anestezi Teknisyenleri ve Teknikerleri gününü kutluyorum.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.