“8 Mart dayanışma günüdür"

“8 Mart dayanışma günüdür"
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Üyesi Semra Balyan, 8 Mart’ın dayanışma ve isyanın günü olduğunu söyledi DİYARBAKIR...

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Üyesi Semra Balyan, 8 Mart’ın dayanışma ve isyanın günü olduğunu söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi üyesi kadın avukatlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Diyarbakır Adliyesi önünde, Türkçe açıklamayı Avukat Çiğdem Sevimli, Kürtçe açıklamayı ise Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezinden Semra Balyan okudu.

“8 Mart verilen mücadelenin sembolüdür”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesini anlatan Balyan, "8 Mart işçi kadınların grevleriyle başlayan Clara Zetkin’le devam eden dayanışma ve isyanın günüdür. 8 Mart kadınla örülü özgür yaşamın yaratılması için verilen mücadelenin sembolüdür" ifadesini kullandı. Balyan, kadınlar olarak emeklerinin görünmezliği, ücretli emeklerinin güvencesiz ve esnek olmasına, çalışma koşullarının ağırlığına, hem evde hem işte süren çifte yüklerine, eğitim ve sağlığa ulaşma hakları önündeki engellere itirazları olduğunu söyledi.

"Mücadelemiz ile her yerde vardık, varız, var olacağız!"

Kadına yönelik şiddeti, hayatlarının muhafazakar politikalarla şekillendirilmesini, kadınların kazanımlarına göz dikilmesine, yargılamalarda kadını suçlayan bir dilin hakimiyetini reddettiklerini ifade eden Balyan, kadınlar olarak itirazlarını şöyle sıraladı: “Kadın kurumlarının kapatılmasına, çalışma alanlarının daraltılmasına itiraz ediyoruz. Savaşın yıkıcılığından kaçan mülteci kadınların her türlü saldırıya açık bırakılmalarına ve yok sayılmalarına itiraz ediyoruz. Militarizme, savaşa, sömürüye, cinsiyetçiliğe, homofobiye, bifobiye, transfobiye, devlet şiddetine, erkek şiddetine, tacize, tecavüze itiraz ediyoruz.” Balyan konuşmasını, "Mücadelemiz ile her yerde vardık, varız, var olacağız!" sözleriyle sonlandırdı. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.