3’üncü toplantıda da anlaşma sağlanamadı!

3’üncü toplantıda da anlaşma sağlanamadı!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3’üncü toplantısında anlaşma sağlanamadı. Türk-İş ve TİSK rakamları arasında 800 liralık fark olduğu söylendi   YENİGÜN...
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3’üncü toplantısında anlaşma sağlanamadı. Türk-İş ve TİSK rakamları arasında 800 liralık fark olduğu söylendi

YENİGÜN HABER - Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3’üncü toplantısı Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı sonrasında konuşan Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Nurcan Önder, "TİSK rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. Türk-İş ise, bu rakam '3 bin 900’ün altına düşmez diyor" dedi. MA’da yer alan habere göre Önder, dördüncü toplantının karar toplantısı olacağını belirterek "Yaptığımız hesapta Hacettepe Üniversitesi tarafından verilen parametrelere rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş diyor ki ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900'ün altına düşmez diyor. Bugün için net bir tarih henüz belirleyemedik. Bu sene üçüncü toplantıyı ilk defa bu kadar erken yaptık. Dördüncü toplantıda, üç tarafa da uygun olan bir tarihte son toplantıyı yapacağız" ifadelerini kullandı.

Anlaşma sağlanmadı

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat da,  zor bir süreç yaşandığını belirterek, "İşveren kesiminde uyuşmazlıklarımızı maalesef gideremedik” dedi. Döviz kurunun yüzde 80 arttığını ve son 1 buçuk ayda enflasyonun anormal şekilde arttığını ifade eden Irgat, “Dolayısıyla insanların alım gücünün o oranda düşmesi elbette ki asgari ücretliyi daha zor duruma soktu. Diyoruz ki büyüme rakamları açıklanıyor, büyümeden de refah payı alacak oranda bir asgari ücretin tespitini bekliyoruz. Ancak şu noktada bunu sağlayamadık. İfade edildiği gibi çalışanların yüzünün güleceği bir asgari ücreti henüz bulamadık ama bir toplantı daha olacak. Bu defa görüşmeleri erken bitiririz diye düşünmüştü ama kanaatimce öyle bir durumda olmadığımız ortaya çıktı” diye konuştu. Irgat ayrıca "İşverenlerin yoğun itirazı sonucu TÜİK rakamlarını açıklayamadı. Komisyon başkanımız açıkladı" diye belirtti.

‘3 konuda mutabakata vardık’

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, bahsedilen 3 bin 100 TL gibi bir önerinin olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Bizim tavrımız devam ediyor çalışanlarımızı enflasyona karşı koruyacağız. TÜİK'in açıkladığı tüm rakamlar bizim için geçerlidir. Başka enflasyon açıklayan kurumlarda var ama bizim esas aldığımız TÜİK'tir.3 konuda mutabakata vardık. Birincisi SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi yani yüzde 14'ün yüzde 9'a inmesi. İşverenlere verilen 5 puanlık işveren desteğinin çalışanlara da sağlanması. 2. mutabakat; özellikle 1. vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret seviyesine çekilmesi. 3. mutabakat; 5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli olan yerlerde ilk yılda uygulandığı gibi yüzde 6 uygulanması, toplu iş sözleşmesi olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.