VİDEO HABER: “Annelerin çağrısına karşılık verilmeli”

VİDEO HABER: “Annelerin çağrısına karşılık verilmeli”
1 Mayıs kutlamalarının Diyarbakır’daki adresi İstasyon Meydanı oldu. Çok sayıda emekçinin katıldığı mitingde,  çocukları açlık grevinde olan...

1 Mayıs kutlamalarının Diyarbakır’daki adresi İstasyon Meydanı oldu. Çok sayıda emekçinin katıldığı mitingde,  çocukları açlık grevinde olan anneler, beyaz tülbentleri ile yerini aldı. Ölüm orucu nedeniyle “seferberlik” çağrısı yapan tutuklu anneleri, 1 Mayıs kutlamasında da bu çağrılarını yineledi. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, “DTK olarak seferberlik çağrısını görev olarak biliyoruz. Herkes annelerin seferberlik çağrısına karşılık vermelidir” dedi.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Rıdvan KÖSEN/Şirvan Oktay GÖRER

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Diyarbakır Tabip Odası ve TMMOB öncülüğünde 1 Mayıs kutlaması, “Mutlu bir hayat filizlenecek” şiarıyla Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdi.  Miting alanına "Barış, İş, ve Ekmek için Alanlardayız”, “Jin Jiyan Azadî”, “KHK'lar onurumuz ve irademizi gasp edemez”, “Burası çok önemli kıdem tazminatı hakkımızı söke söke alırız”, “Haramilerin saltanatına son vereceğiz” “Amed barış en çok sana yakışır baharın gelişi barışı filizlendirecek” ve “Çocuğun çıkaramadığı sesi ol” yazılı pankartlar asıldı.  KESK, DİSK ve TMMOB bağlı sendikalar, ayrı ayrı kortejler halinde miting alanındaki yerini aldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Remziye Tosun, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, ESP Diyarbakır il örgütü, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Amedspor Direniş Taraftar Grubu mitinge katılanlar arasında yer aldı.

“Her zamankinden daha çok örgütlenmeye ihtiyacımız var”

Valilik tarafından alınan yasaklama kararıyla beyaz tülbentli kadınlar uzun süre alana alınmadı. Polisle yaşanan tartışmalar sonucunda beyaz tülbentliler ile birlikte aynı gerekçeyle engellenen TMMOB üyesi emekçiler alana giriş yaptı.  Cezaevlerinde açlık grevinde olan çocukları için yaptıkları açıklamalar yapan anneler, beyaz tülbentleriyle birlikte zılgıtlar eşliğinde miting alanına giriş yaptı. Alanın en ön saflarında yerini alan tutuklu anneleri, “Leyla Güven onurumuzdur” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı. Miting Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Hasan Hayri Eroğlu, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Günü’nü kutlayarak, “Adalet, yaşam hakkı, emeğin özgürlüğü için, çocuklarımız için, güzel yarınlar için, tüm ezilenlerin hakları için, bugün her zamankinden daha çok örgütlenmeye, mücadeleye, dayanışmaya ve birliğe ihtiyacımız var. Bu duygularla hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yaşasın 1 Mayıs” dedi.

“Ölümü değil yaşamı, savunuyoruz”

Miting Tertip Komitesi’nde yer alan kadınlar adına konuşan Esra Adem ise, anneleri selamlayarak, “Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Faşizm en barbar şekilde halkların karşısında durmaktadır. Biz emekçiler faşizmi yeneceğiz. Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı, tutsaklığı değil özgürlüğü savunuyoruz” diye konuştu.

“Çalışırken yaşayacağımız bir memleket istiyoruz”

Diyarbakır Tabip Odası adına konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiirini okuyarak konuşmasına başladı. Yerlikaya, “Çalışırken ölmediğimiz değil, yaşayacağımız bir memleket istiyoruz. Devletin kendi kurallarına uymayan yer memleket değildir. Devletin kendi hukukuna uyduğu bir memleket istiyoruz. İnsanların açlık grevine girmek zorunda kalmadığı bir memleket istiyoruz. Toplumsal sorunlarda şiddetin bir yöntem olarak kullanılmadığı bir memleket istiyoruz” diye konuştu.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, konuşmasına açlık grevlerinde olan tutukluları selamlayarak başladı. Hatur, şunları söyledi: “Analarımızın çığlığını duymayanlara karşı ısrarla beyaz tülbenti asıyoruz. Bu ülkenin ne krizini, savaşını ve bekasını biz emekçiler yaratmadık. Ülkenin krizini de, savaşını da sarsan haramilerdir. Bunun hırsını biz emekçilerden almak istiyorlar. Hiçbir şeyin cefasını biz emekçiler çekmeyeceğiz. İhraç edilen KHK’lı emekçileri saygıyla selamlıyorum. Halkların iradesini temsil eden arkadaşlarımızı selamlıyoruz.”

“Tülbent, barışın simgesidir”

DİSK adına konuşan Mehmet Salih Doğrul ise, açlık grevlerinin ölüm orucuna evrilmesi üzerine Diyarbakır’da toplanan tutuklu annelerinin yaptığı seferberlik çağrısı üzerinde durdu. “Barış tülbentlerini boynumuza astılar. Mezopotamya topraklarında tülbent barışın simgesidir. Toplum yeni bir travmayı kaldıracak durumda değil. Trajik bir son olmaması için cezaevlerinde ölümlerin yaşanmaması adına herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz” diyen Doğrul, emekçiler olarak ülkede barışın ve özgürlüğün teminatı olma sözünü yinelediklerini ifade etti.

Öztürk: Bu tarihi bir direniştir

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de, boyunda beyaz tülbentle platforma çıktı. Alanında bulunan tutuklu annelerini ve emekçileri selamlayarak konuşmasına başlayan Öztürk, şunları söyledi:

“Bugün cezaevlerinde binlerce tutsak, DTK Eşbaşkanımız, Hevler, Galler ve Avrupa’da direniş ruhu büyüyor. Bu tarihi bir direniştir. 1 Mayıs’ta direniş alanıdır. Türkiye’de insanlık adına hiç bir şey kalmadı. Sayın Öcalan üzerinde 5 Nisan 2015’te tecridin ağırlaştırılmasıyla, tekçi zihniyet ve faşist zihniyet saldırılarını derinleştirdi. Türkiye ekonomik olarka çökmüşse bu faşist zihniyetin ve tekçi zihniyetin sonucudur. Sayın Öcalan’ın sesi barış ve özgürlük sesidir. Bu sesten korktukları için tecridi ağırlaştırıyorlar. Siyasetleri, ahlakları ve vicdanları çökmüştür. Gebze’de annelerimiz demokratik tepkisini gösterirken, polis tarafından coplarla itildi. Bu polis değil, arkasındaki faşist zihniyettir. Bugün ne kadar sessiz olursak, faşizm o kadar güçlenir. Tecrit, insanlık ve hukuk dışı bir uygulamadır. Hiç bir vicdan tecridi kabul edemez. Açlık grevindeki arkadaşlarımız; yasalarda ne yazıyorsa uygulayın diye aylardır haykırıyor. Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüştürülmesidir.

“Tarih yazanlara ses vermeliyiz”

Sayın Öcalan milyonların iradesidir. Bu iradeye yönelik bir tecrit olduğunu biliyoruz. Sadece Kürt halkına yönelik değil, Türkiye’nin her yerinde görebiliriz. Türkiye halkları, Lazlar, tecrit altında. Bu tecridi kırmak için açlık grevindeki arkadaşlarımızın sesi olmalıyız. Hiç bir arkadaşımız zarar görmeden amaca ulaşır. 15 arkadaşımız ölüm orucuna başladı. Bu sessizliğe karşı bedenlerini ölüme yatırdılar. Herkes, hukuku savunanlar, insan haklarını savunanlar sesini yükseltmelidir. Bugün tarih yazanlara ses vermeliyiz. Annelerimiz seferberlik açıklaması yaptılar. Demokratik yöntemlerle bu seferberlik çağrısına karşılık vermeliyiz. DTK olarak seferberlik çağrısını görev olarak biliyoruz. Herkes annelerin seferberlik çağrısına karşılık vermelidir. Bir dakika kaybetmeden, harekete geçmeliyiz. Faşizm hiç bir dönem tarih yazmamıştır. Faşizme karşı direnenler dün olduğu gibi bugünde tarih yazıyor. Bu faşizme karşı durarak, tecridi kırmalıyız. Aksine faşizm her gün üstümüze üstümüze gelecektir. Faşizm sessizlikle yıkılmaz, direnişle yıkılır. Tarihi hep birlikte yazalım.”

Ceylan: İhraç ettiler, teslim alamadılar

DTK Eşbaşkanı’nın ardından OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle işlerinden ihraç edilenler adına mazbatası verilmeyen HDP’nin Bağlar Belediye Başkan Adayı Zeyyat Ceylan konuştu. Sözlerine kayyum zihniyetini yıktıklarını ifade ederek başlayan Ceylan, “Siyaset yapmayın diyorlar. Toplumsal sorunlara dikkat çekmeyin diyorlar. Bizi bu yüzden ihraç ettiler. Bizi teslim alamadılar. Suç işlemedik. Vicdanımızla halkımızın içindeyiz. Başımız dik” dedi.

“Halkımızın onuruna sahip çıkacağız”

24 Haziran seçimlerinde KHK’li milletvekillerinin seçilmesine rağmen, 31 Mart seçimlerinde KHK’li oldukları gerekçesiyle haklarının ellerinden alındığını söyleyen Ceylan, “HDP kadınlara ve gençlere sahip çıktığı gibi, ihraç edilenlere de sahip çıktı. Seçim süreci yaşanmadı. ‘Siz susun, polis konuşur’ süreci yaşadık. Bununla birlikte Amed halkı, Bağlar halkı yüksek bir oranla bizi seçti. Halkımıza minnettarız. Halkımızın onuruna sahip çıkacağız. Kayyum zihniyeti, talan politikalarıyla yalan ve hileyle halkımızın iradesini gasp ettiler. Yaptıkları hukuksuzluk, ahlaksızlık ve vicdansızlıktır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürdistan’da kayyum zihniyeti kaybettiği için, batıda kaybettikleri için bunun intikamını almaya çalıştılar. Mücadelemizle halkımızın iradesine sahip çıkacağız. YSK’nın bu kararına saygı duymayacağız” ifadelerini kullandı. Miting, Çanda Biharê’den sanatçı Şerzad’ın sahne alması ardından sona erdi.

Yürüyüşe izin verilmedi

Miting alanından ayrılan emekçiler yürüyüş yapmak istedi. Ofis’e kadar yürüyen kitleye buradan sonra polis ekiplerince izin verilmedi. Sanat Sokağı girişinde toplanan emekçiler ile emniyet güçleri ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine kitle çeşitli sloganlar eşliğinde dağıldı.

Siirt

Bu arada bölge illerinde de 1 Mayıs yapılan mitinglerle kutlandı. Siirt’te, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Siirt Belediye İşçi Sendikası Siirt Şubesi öncülüğünde, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı önünde toplanan grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı. Görevli olan Polis memurlarına tatlı ikramında bulunuldu. Burada grup adına açıklama yapan Belediye İşçi Sendikası Siirt Şubesi Başkanı Halit Akınay, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı. Yapılan açıklamanın ardından toplanan işçiler 1 Mayıs’ı davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı.

Mardin

Mardin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Artukluspor salonu önünde düzenlenen miting ile kutlandı. Öğle saatlerinden itibaren alana gelmek isteyen vatandaşlar, polis ekipleri tarafından oluşturulan arama noktasından üst aramaları yapıldıktan sonra alana giriş yaptı. Kentte faaliyet gösteren bazı sendika ve parti üyelerinin katılımıyla başlayan mitingde vatandaşlar bayraklarla halay çekerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinde işçiler, 4 yıl aradan sonra 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı. Cizre’de 1 Mayıs nedeniyle Şırnak il ve ilçelerinden gelen Şırnak KESK Şubeler Platformu, DİSK, HDP Şırnak merkez ve ilçe teşkilatları, Cizre ve Silopi Belediye Eşbaşkanlarının da bulunduğu kalabalık kitle KESK Platformu Cizre Şubesi önünde toplanarak davul zurna eşliğinde halay çekti. Çekilen halayların ardından bir araya gelen kalabalık adına açıklama yapan KESK Şırnak Şube Başkanı ve Dönem Sözcüsü Muzaffer Yıldırım, “Biz işçiler, işsizler, emekçiler, kadınlar, gençler, öğrenciler. biz her gün her saat yaşamı emeğiyle tekrar yaratanlar, emeğin ve mücadelenin bayramında alanlarda güzel günler göreceğiz çocuklar diyebilmek için yan yanayız. Birlikteyiz ve bugün artık birlikte olduğumuzda kazanabileceğimizi çok daha iyi biliyoruz” dedi. Konuşmaların ardından katılımcılar halaylar çekerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.