Gezi/Yorum: Eğil

Birçoğumuzun uzun süreli tatil yapma şansı yok. O yüzden bunaltan sıcaklardan günü birlik kaçışın en yakın adreslerinden biri de Eğil/Gêl…

Su gittiği her yere yaşam verir ya, Eğil’de de su, önce tarım, sonra yaşam, kültür ve edebiyat götürmüş…

Eğil debu anlamda "su"yun tarihi misyonuylabirçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Eğil; il merkezinden yaklaşık ellikilometre uzaklıkta olması bakımından avantajlı bir yer. Öğlen sıcağının biraz da olsa hafiflediği saatlerde çıkıpen kötü ihtimalle bir saatte gidilecekbir mesafede. Eğer Diyarbakır'da yaşıyor ve henüz gitmemişseniz büyük bir şansızlık. Hem arabanızın olmasına da gerek yok. Büyükşehir Belediyesi'ne ait saat 07.00'dan akşam  17.00'akadar araç var. Biraz daha kalmak istersenizilçe minibüsleri de alternatif olarak var.

Kısaca ulaşım kolay.

Hem doğasıyla, hem de Kuran-ı Kerim'de ismi geçen iki peygamber kabriyle müthiş manevibir yer mutlaka görülmeli…

İlçeye gelindiğinde önce önceElyasa(A.S) veZülkifl/Zülküf(A.S) peygamberlerinve 2 Sahabi Kiramın kabriziyaret ediliyor.

Hatırlatmaktafayda var. Dicle Barajı'nın yapılmasıyla birlikte, baraj gölü havzasında kalan,Elyesa ve Zülkif peygamberlerin naaşlarınınnakli 1995’te gerçekleştirilmiş ve Eğil ilçesine hakim durumda bulunanve Nebi Harun'un (Harun-i Asefi) kabrinin de bulunduğu tepedeki, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptırdığı türbeye defnedilmiş.Ahmet CemilAkıncı’nın Peygamberler tarihi isimlieserinde Bahtunnassr'ın zulmündenkaçan Hz.Zülkfil önce Şam'a sonraBitlis'e sonra da Ergani'ye gelir demektedir.

İlçede bulunan ve Asur dönemindekalma kale; yüksek bir kayalığınüstünde inşa edilmiş. Kale üstündebirçok kuyu bulunuyor. Asurlular bukuyuları yağmur zamanında dolupkalede yaşayanlar için su ihtiyacınıkarşılamakta kullanmış. Ayrıca kalede birçoktünel bulunur. Bu tüneller farklıamaçlar için kullanılmış.

Kral Mezarları, Diclenehrine inen kısmından Kuzeydoğuucuna düşüyor. Kayalara oyularakyapılan bu mezarlar görülmeye değeryapılar. Asur ve Ermeni krallarına aitolan mezarların içi boş odalardır.

Ayrıca yine Asur dönemine ait birçokmağara var. Bu mağaraların çoğu yapılanbaraj sonrası su altında kalmış.

Deran bölgesinde bazı mağaralar günümüzeulaşılabilmişse bile, birçok tarihiyapı sular altında gömülmüş.

Her yerinde tarihin adeta fışkırdığıEğil; ailece piknik için de tercih edebileceğinizbir yer...

Yok, uğraşamam diyorsanız nehrenazır balık ağırlıklı ve üstelik lezzetlive ucuz lokantalarda izgaralarda var…Yemeği yemeden önce ya da sonrabaraj gölünde bir tekne turu yapmadandönmeyin derim…

Ayrıca Baraj Gölün hemen kıyısındabulunan ve Karacadağ KalkınmaAjansı desteği ile yapılan ve şimdilerde ne hikmetse faal olmayan 9 adet Bungalov Evleride var.Daha önce ilçeye ziyarete gelenlerinkalabildiği evler, değişik bir mimaritarzda yapılmış. Mutlaka görmenizgerekir. Ancak bu evlerin biran önce faal duruma geçirilmesi ilçehalkının isteği olduğunu da duyuralımburadan.Velhasılı kelam Uzağa gidemiyorsanızyakındaki güzellikleri kaçırmayın derim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi