MA - Müzik öğrencileriyle online buluşuyor

MA - Müzik öğrencileriyle online buluşuyor
Covid-19 virüsü nedeniyle yüz yüze eğitimlerine ara veren MA-Müzik, online eğitim sistemi ile öğrencileriyle buluşuyor. Online eğitimden aynı zamanda...

Covid-19 virüsü nedeniyle yüz yüze eğitimlerine ara veren MA-Müzik, online eğitim sistemi ile öğrencileriyle buluşuyor. Online eğitimden aynı zamanda ailelerin de faydalanabileceğini söyleyen eğitmen Evin Tiryaki, "Kürt müzik ruhu bütün ailelerimiz ile kökleri üzerinden yeniden yeşillenir diye umuyoruz" diyerek dijital arşiv de oluşturacaklarını kaydetti.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle çalışmalarını ve eğitimlerini durduran MA-Müzik, online eğitim vermeye devam ediyor. Jinnews’te yer alan habere göre gün içerisinde belirli saatlerde ve farklı öğretmenlerin katılımı ile yapılan yayınlarda gitar, bağlama, erbane, Kürtçe müzik gibi birçok alanda videolar öğrenciler ile paylaşılıyor. MA-Music’de 2-4 yaş öğrencilere müzik dersi veren Evin Tiryaki, online yürütecekleri çalışmaları anlattı.

‘Online eğitim kararı aldık’

Ülkelerin virüsten korunmak için bir takım tedbir aldığının altını çizen Tiryaki, bu kapsamda birçok eğitimin öğrenciler için online verildiğini belirtti. MA-Müzik olarak da her Nevroz öncesi Mart ayında öğretmenlere ve öğrencilere 2 haftalık bir dinlenme molası verdiklerini söyleyen Tiryaki, “Virüsten dolayı bu molayı daha erkene aldık ve uzun tutmak zorunda kaldık. Normalde 4 Nisan'da derslerimize başlamamız gerekiyordu ama söz konusu durumlardan dolayı yüz yüze eğitim mümkün değildi. Bu nedenle biz de eğitimlerimizi online sürdürme kararı aldık. Virüs durumu tamamen ortadan kalkmadığı sürece eğitimlerimiz online verilecek” dedi.

‘Bütün branşlarda eğitim vereceğiz’

Böylesi zamanlarda sanatın toplum açısından önemli olduğunu kaydeden Evin Tiryaki, "MA-Müzik'in kuruluşundan bu yana müzik eğitiminden hiçbir koşulda taviz vermedik. Tam da bu gibi zamanlarda müzik yani sanat gereklidir. Çünkü müzik toplumun ruhudur. Müzik toplumdaki travmanın önünü kesecek en etkili yollardan biridir. Biz de bu çerçevede ne müzik eğitimimize ne de müzikal üretimlerimize ara vermeyeceğiz. O müzikler acı ve üzüntülerimizi dile getirir, yaralarımızı sarar, en önemlisi de düşünce ve ruhumuzu canlı tutar ve toplumsallığımızı savunur. Bu temellerden yola çıkarak telekonferans yolu ile bütün hocalarımız ile iletişime geçip planlarımızı çıkarttık ve derslere başladık. 30 hocamız ile beraber online şeklindeki video dersler ile bütün branşlarda eğitim vereceğiz" diye aktardı.

‘Her öğrenciye tek tek video gönderilecek’

Tiryaki, müzikle ilgili her durumda hocaların paylaşımda bulunacağını ifade ederek, toplu derslerdeki müzik teorisi gibi dil ve solfej derslerinin de online şekilde yürütüleceğini dile getirdi. Tiryaki, "Her hoca öğrencileri için evlerinde tek tek videoları hazırlayacaklar ve her hafta aynı gün ve saatte öğrencilerine gönderecekler. Aynı zamanda öğrencilere ödevleri verip öğrenciler de evlerinde aletlerini çalıp ardından videosunu çekip hocalarına gönderecekler. Videolar her öğrencinin ihtiyacına ve düzeylerine göre gönderilecek. Her video en fazla 20 dakikadan oluşuyor. Aynı zamanda videolar ile birlikte nota ve dijital materyaller PDF yoluyla da gönderiliyor ki evdeki çalışmalarını daha güçlü yapsınlar. Öğrenciler, hocalar ve öğrencilerin aileleri her hafta online şeklinde birbirlerini görebilecekler ve hocalar öğrencilerin dersler ile ilgili sorularını cevaplayabilecekler" diyerek çalışma sistemlerini anlattı.

‘Dijital arşiv de oluşturacağız’

Online yürütülecek derslerde yapacaklarını anlatmaya devam eden Evin Tiryaki, şunları aktardı:

“Siz de biliyorsunuz müzik aletlerinin eğitimine yeni başlayan kişilerin kendi içlerinde karşılaştıkları bir takım zorluklar vardır. Çünkü bütün öğrenciler aletlerin akordunu yapabilme düzeyine gelmemiştir. Bu da çalışmalar için bir problem oluşturmaktadır. Bu yüzden bu yönde bir çözüm geliştirdik: her hoca online şeklinde çocukların ailelerine akort yapmayı öğretecek. Eğer öğrenci çocuk değil de yetişkin ise kendisine akort yapma öğretilecek. Biz online şeklindeki dersler ile öğrenci ve ailelerin her hafta MA-Müzik'e geliyormuş gibi hissetmesi için çabalıyoruz. Bu video dersler ile arşiv dokümantasyonu düzenlemesini de kurmuş olduk. Her evde hocalar tarafından çekilen videolar kaydedilip, gönderilir. Aynı zamanda program üzerinden dijital arşiv de korunmuş olur. Eğer altı ay ya da altı yıl içinde fark etmez bu dijital materyaller lazım olursa, bu yeni düzenlememiz ile kolayca yeni gelen öğrenciler için kullanabiliriz.”

‘Kürt müzik ruhu köklerinden yeniden yeşillenir’

Bütün dijital arşivlerin ilerleyen zamanlarda sosyal medya hesaplarından da paylaşılacağını ekleyen Tiryaki, "Youtube, Instagram, Facebook gibi hesaplarımızda sınırsız bir şekilde paylaşılacaktır. Buradaki amacımız hem emeği korumak hem de Kürtçe müzik eğitimi için bir dijital materyal arşivi oluşturmak. Bütün ders, program ve arşiv işleri yine evden koordine edilecektir. MA-Müzik her gün açıkmış gibi çalışmalarımızı yürüteceğiz. Temennimiz odur ki bu dersler hem öğrencilerin ilerlemesi açısından hem de öğrenci ve aileleri travmanın ellerinden kurtarmak açısından önemli bir yol olur. Aynı zamanda da Kürt müzik ruhu bütün ailelerimiz ile kökleri üzerinden yeniden yeşillenir diye umuyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.