Kirli su zehirlenmeleri ölümcül olabilir

Kirli su zehirlenmeleri ölümcül olabilir
Dr. Koray Akay "Başta insanlar olmak üzere canlıların dışkılarıyla ya da zehirli atıklarıyla kirlenmiş sularda, mide, bağırsak sistemi rahatsızlıklarına...

Dr. Koray Akay "Başta insanlar olmak üzere canlıların dışkılarıyla ya da zehirli atıklarıyla kirlenmiş sularda, mide, bağırsak sistemi rahatsızlıklarına neden olan birçok mikroorganizma bulunabilir." dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Geçtiğimiz günlerde yaşanan kirli su sebebiyle toplu zehirlenme vakaları sonucunda gözler bu konuya çevrildi. Su hangi durumda bizi zehirler, ilk müdahale ne olmalı, nelere dikkat etmeli ve tedavi yolları nedir gibi soruları Dr. Koray Akay yanıtladı:

Hangi su zehirler?

Akay, "Başta insanlar olmak üzere canlıların dışkılarıyla ya da zehirli atıklarıyla kirlenmiş sularda yaşayan ve mide, bağırsak sistemi rahatsızlıklarına neden olan birçok mikroorganizma bulunabilir. Hastalıklara sebep olan bu mikroorganizmalar arasında, türlü bakteriler, parazitler, Hepatit A ve rota gibi virüsler yer almaktadır. Bu mikroorganizmalar özellikle durgun su birikintileri ile iyi arındırılmamış içme ve kullanma sularında bulunmaktadır." dedi.

Nelere dikkat etmeli?

"Doğrudan kirli suların içilmesi veya kirli suyla yıkanan besinlerin tüketilmesi sonucunda, kusma, ishal, bazı durumlarda ateş gibi belirtiler görülüyorsa muhtemelen kirli su zehirlenmesi yaşıyorsunuz demektir." diyen Akay, "Kusma, sonrasında ishal ile devam eden ve mide bağırsak sistemi rahatsızlıklarına sebep olan kirli su zehirlenmelerine de gıda zehirlenmesi denilmektedir. Dolayısıyla herhangi bir besinde bakteri bulunmasa da kirli su ile yıkandığında yine zehirlenme yaratabilir. Bu tip zehirlenmelerde bağışıklık sistemi güçlü olmayan, vücut direnci düşük kimseler için riskli durumlar ortaya çıkabilir. Tehlikeli hastalıklarla savaşan kimseler, küçük bebekler, çok yaşlı kimseler de riskli gruplardadır. Şebeke sularının temizlik kontrolüne, dışarda gıdalarımızı yıkadığımız sulara ya da kaynağını bilmediğimiz sulara dikkat etmeli, bilmediğimiz su kaynaklarını içmemeli ya da besinlerimizi yıkamamalıyız." ifadelerini kullandı.

Tedavisi nedir?

Akay, son olarak şunları söyledi: "Acil tedavi, kusma ve ishal oluştuğunda kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Asla kusmayı ya da ishali durdurmaya çalışmayın, zehrin atılması için bu iki durumun da devamı mühimdir. Kusması devam eden veya bulantı nedeniyle ağızdan sıvı alamayan hastalar en yakın sağlık kurumuna başvurarak damardan sıvı yoluyla tedavi altına alınmalıdır. İlk müdahaleden sonra ise hastanın iyileşene kadar yağsız ve posasız gıdalar ile beslenmesi tavsiye edilir. Ekmek, yağsız haşlama veya ızgara et, yoğurt ve pirinç lapası gibi gıdalar almak; çiğ sebze ve meyveler ile tatlı ve yağlı yiyeceklerden soslu yemeklerden kaçınmak, yoğurt ve yağsız peynir yemek önemlidir. Fakat en çok dikkat edilmesi gereken husus bol miktarda su tüketilmesidir." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.