Çiftçi de işçi de çavuş da şikayetçi!

Çiftçi de işçi de çavuş da şikayetçi!
Zorlu koşullarda çalışan tarım işçileri emeklerinin karşılığını alamamaktan, çiftçiler ise elektrik, mazot, gübre ve ilaçlara gelen zamlardan şikayetçi DİYARBAKIR...

Zorlu koşullarda çalışan tarım işçileri emeklerinin karşılığını alamamaktan, çiftçiler ise elektrik, mazot, gübre ve ilaçlara gelen zamlardan şikayetçi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki kimi çiftçiler pamuk, buğday, arpa, mercimek ekerken, kimileri ise arazisini sebze bahçesine dönüştürüyor. Kentteki çiftçilerin karşı karşıya kaldıkları problemlerin başında ise son dönemlerde elektrik, mazot, gübre ve ilaçlara gelen zamlar geliyor. Çiftçilerin bazıları, söz konusu zamlardan kaynaklı bu yıl arazilerinin sadece bir kısmını ekti. Bu da çalışan işçi sayısının azalmasına neden oldu. Böylece, işçi ve çiftçinin buluşmasını sağlayan "çavuşlar" da durumdan olumsuz etkilendi.  Çiftçiler, her geçen gün artan ürün fiyatlarından; işçiler geçtiğimiz yıla oranla yevmiyelerine gelen 5 TL'lik zamdan; "çavuşlar" ise daha önce 100 işçi götürdükleri arazilere artık 20 işçiyle gitmekten şikayetçi.

‘Emeğimizin karşılığını alamıyoruz’

Nisan ayında başladıkları tarla mesaileri Eylül sonlarına kadar devam eden işçiler, şimdilik ağırlıklı olarak sebze bahçelerinde ter döküyor. İşçilerin bugünlerdeki adresi ise, Of Mahallesi’ndeki tarlalar. İşçilerden Gülsüm Sar, birlikte çalıştığı 20 işçi adına konuştuğunu belirterek, emeklerinin karşılığını alamadıklarını, mecbur kaldıkları için bu işi yaptıklarını söyledi. Sabahtan akşama kadar emek sarf ettiklerini kaydeden Sar, yevmiyelerine bu yıl 5 TL zam yapıldığını ve günlük verilen 70 TL ile geçinmenin zorluğuna dikkati çekti.

‘Aldığımız para evdeki hiçbir şeye yetmiyor’

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağında, “Evde ne pişiriliyor” diye düşünen yetkililerin olmadığını belirten Sar, “Burada sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, aldığımız para evdeki hiçbir şeye yetmiyor. Sokağa çıkma yasağı konuluyor. İnsanlar virüsten ölmezse bile açlıktan ölecek. Bize yapılan zamlar da çok kötü. Çok kötü koşullarda az maaşla çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız oruçlu. Ama evine ekmek götürmek için gelip bu sıcaklığın altında çalışıyor” dedi. Sar, sorunun toprakta değil toprağa müdahale edenlerde olduğunu söyledi.

‘Gelir ancak gideri karşılıyor’

Çiftçilerden Berhem Karaaslan ise, ardı arkası kesilmeyen zamlardan yakındı. "Elektriğe çalışıyoruz" diyen Karaaslan, gelirlerin ancak giderleri karşılayabildiğini söyledi. Mazot, gübre ve ilaca gelen zamlarla beraber çiftçilerin girdiği zorlu dönemeçten çıkamadığını ifade eden Karaaslan, yıl içinde 3 binden fazla işçi çalıştırdıklarını, verdikleri emeklerinin de zamlara gittiğini belirtti. Karaaslan, doğup büyüdükleri Of Mahallesi’nde 3 bin dönüm tarlaya pamuk, mısır, mercimek ve biber ektiklerini belirterek, çiftçilerin zor dönemlerden geçtiğini, ancak yine de umutlu olduklarını söyledi.

100’den 20’ye düştü

İşçilerin başında "çavuşluk" görevi yapan Eyüp Sar da, 30 yıldır bu işi yaptığını aktardı. Tarla sahipleri ile anlaştığında ilçenin mahallelerinde iş ihtiyacı olanları alıp tarlaya getirdiklerini dile getiren Sar, tarım politikasından kaynaklı çiftçiliğin en kötü dönemini geçirdiğini vurguladı. Daha önce 100 olan işçi sayısının, tarla sahiplerinin arazilerinin sadece bir kısmını ekmesiyle 20’ye kadar düştüğünü kaydeden Sar, işçilerin yoğun bir emek sarf ettiğini, ancak buna denk bir ücretin verilmediğini kaydetti. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.