‘Aşılar her yıl 3 milyon çocuğun ölümünü engelliyor’

‘Aşılar her yıl 3 milyon çocuğun ölümünü engelliyor’
Anayasa Mahkemesi'nin "Aile istemezse aşı yaptırmaz" kararının Anayasının kendisiyle çeliştiğini ifade eden Dr. Fatma Özdemir, “Aşılar her yıl 3...

Anayasa Mahkemesi'nin "Aile istemezse aşı yaptırmaz" kararının Anayasının kendisiyle çeliştiğini ifade eden Dr. Fatma Özdemir, “Aşılar her yıl 3 milyon çocuğun ölümünü engelliyor” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Tahir Elçi Konferans Salonu'nda "Kuşatılmış Modern Tıp, Aşı Karşıtlığı ve Küresel Kapitalizmin Yol Açtığı Salgın Hastalıklar" başlıklı panel düzenledi. Moderatörlüğünü Dr. Cigerxwin Polat'ın yaptığı panelde konuşmacı olarak Dr. Levent Akyıldız, Dr. Fatma Özdemir ve Dr. Şafak Kaya yer aldı.  Panelin başlangıcında kısa bir konuşma yapan Dr. Cigerxwin Polat,  tarih boyunca salgın hastalıkların savaşların seyrine etki ettiğine vurgu yaparak "Yeni bir biyolojik savaşın eşiğinde miyiz" diye sordu. Koronavirüsten korunmaya ilişkin hijyenin çok önemli bir yere sahip olduğunu, bu nedenle yeni salgın hastalıkların toplumsal alanda yoksulları etkilediğine dikkat çeken Polat, salgın hastalıklar konusunda sadece medical bir tartışma yürütmenin yetersiz kalacağını belirtti.

‘Tıp bilimi insan bedenini bir makine olarak ele alıyor’

Konuşmacı olarak ilk söz alan Dr. Levent Akyıldız, "Kuşatılmış modern tıp" başlığı altında bir sunum yaptı. Akyıldız, tıp biliminin insan bedenini bir makine olarak ele alması nedeniyle sağlıklı bir bakış açısına sahip olamadıklarını söyledi. Bilimsel bilgilerin değişmez ve kesin olduğu,  bilim insanlarının tamamen objektif davrandıkları, bilim insanlarının bilimsel sonuçları aynen olduğu gibi aktardıklarına yönelik bilimin doğasına ilişkin yaygın yanılgıları sıralayan Akyıldız, hastalık ve sağlığın sosyal yapılardan bağımsız düşünülemeyeceği bu nedenle bütüncül el alınmasını gerektiğini ifade etti.

‘Aşılar 27 hastalığı önlüyor’

Ardından "Aşı Karşıtlığı" başlığı altında bir konuşma yapan Dr. Fatma Özdemir, aşı karşıtı hareketlerin tarihlerine bakıldığında 3 sebebin ön plana çıktığını vurgulayarak, "Bunlar dini, tıbbı ve politik nedenlerdir. Dini neden, Hıristiyanlıkta aşının 'tanrının kararına bir müdahale' yönündeki söylemiydi. Politik neden ise burjuvazinin kendi çocuklarına aşı yapmadığı ancak emekçi halk kitleleri üzerinde aşıyı yasayla zorunlu kılmasıydı. Bu durum halk açısından bir eşitsizlik olarak görüldü. Bu nedenle aşı karşıtlığı hareketler oluştu" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin "aile istemezse aşı yaptırmaz" kararının Anayasa'nın kendisiyle çeliştiğini ifade eden Özdemir, "Aşılar her yıl 3 milyon çocuğun ölümünü engellerken 27 hastalığı önlüyor. Aşılar 750 bin çocuğun engelli kalmaktan kurtardı" diyerek insanların aşı yapmaktan çekinmemesi gerektiğine işaret etti.

‘Koranavirüs mü yoksa cehalet mi daha büyük tehlike?’

Salgın hastalıklar ve güncel tehdit koranavirüs başlığıyla bir sunum yapan Dr. Şafak Kaya ise, dünyayı etkileyen büyük salgınları hatırlatarak panik yapılmaması gerektiğini söyledi. "Koronavirüs mü yoksa cehalet mi daha tehlikeli" diye soran Kaya, panel boyunca koranavirüsten korunma yollarını anlattı.  Panel izleyicilerin bu konuda fikirlerini paylaştığı soru cevap kısmıyla son buldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.