Eylemlerini Diyarbakır’dan İstanbul’a taşıdılar!

Eylemlerini Diyarbakır’dan İstanbul’a taşıdılar!
Diyarbakır’daki bir lojistik firmasında mesai ücretlerini talep ettikleri için işten çıkartılan 10 işçi, kentteki eylemleri yasaklanınca İstanbul'da...

Diyarbakır’daki bir lojistik firmasında mesai ücretlerini talep ettikleri için işten çıkartılan 10 işçi, kentteki eylemleri yasaklanınca İstanbul'da bulunan ana firma önünde eylemlerine devam etme kararı aldı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Metal Sanayi Sitesi'nde bulunan bir lojistik firmasında talep ettikleri mesai ücretleri verilmeyince işveren hakkında dava açma yoluna giden 10 işçi, 27 Ocak'ta işten çıkarıldı. İddiaya göre tazminatları verilmeden işten atılan işçiler, 10 Şubat’la birlikte firma önünde 3 gün boyunca eylem yaptı. Eylemlerini sürdürmek isteyen işçilere polislerce valiliğin “yasak” kararı gerekçesiyle eyleme izin verilmedi. Daha sonra işçiler, karakola ifade vermeye çağrıldı. Yasağa rağmen eylem yaptıkları gerekçesiyle ifadeleri alınan işçiler, Diyarbakır'daki yasak kararından kaynaklı firmanın İstanbul'da bulunan merkezinde haklarını arama kararı aldı.

‘İş güvenliği yok’

İstanbul’da firma yetkilileriyle görüşmesi beklenen işçilerden Ebedin Eryılmaz, 20 Aralık'ta iş yeri sahibi ile fazla mesailer ve eksik yazılan sigortalar konusunda görüşmeye gittiklerinde "Bize mesai hesabı yapanlar ile işimiz olmaz" cevabı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, 10 kişinin işten çıkarıldığını söyledi. Eryılmaz, günde 13 saatin üzerinde çalıştırıldıklarını savunarak, "Yasal olan hakkımızı istedik, ancak bizi kapı önüne koydu. İşsizlik maaşı almamızı engellemek için bizi istifa etmiş gibi gösterdi. Haftanın 7 günü çalıştırılıyorduk ancak sigortada 6 gün olarak gösteriliyordu. Servis aracımız yok. İş güvenliği yok. Baret yok. Şoför ve kurye olmamıza rağmen bize bütün işleri yaptırıyorlardı" diye konuştu.

‘Daha önce de 20 işçi işten atıldı’

Daha öncede iş yerinde çalışan 20 işçinin yaşanan sıkıntıları dile getirdiği için işten atıldığını ileri süren Eryılmaz, "3 günlük bir eylem gerçekleştirdik. Hemen emniyetti çağırdılar. 10 kişiye 300 polis geldiler. Bize yasaklanan eylemi biz ana firmanın önünde gerçekleştireceğiz. İstanbul'da eylemimize devam edeceğiz” dedi.

‘Bizi görmeleri için illa kendimizi mi yakalım?’

Bir hafta içinde 7 kişinin intihar ettiğini kaydeden işçilerden Ferhat Beşliçe ise "Bizi görmeleri için illa kendimizi yakalım mı, intihar mı edelim” ifadelerini kullandı. 4 çocuk babası olduğunu belirten Beşliçe, ekonomik olarak çok kötü durumda olduklarını söyledi. İşçi değil köle olarak görüldüklerin belirten Beşliçe, aldıkları asgari ücretin bile kendilerine çok görüldüğünü kaydetti. 5 yıllık geçmiş ödemenin yapılması gerektiğini kaydeden Beşliçe, "İş elbisesi yok. İş güvenliğimiz yok. Yol güvenliğimiz de yok. Çalışma var ama diğer hiç bir şey yok. Diyarbakır'daki birçok firma işçilerin emeğini sömürüyor. Buna karşın herhangi bir denetim de yok. 6 yıldır çalışıyorum. Daha bir gün denetim görmedim” diye belirtti.

‘Haklarımız verilinceye kadar direneceğiz’

İş yeri patronunun kendileri ile muhatap olmadığını belirten Beşliçe, "12 kişiyi İş-Kur'dan işe almış şimdiden. Yani adam krizi fırsata çevirmek istiyor. Biz buna izin vermeyiz. Bizim hakkımızı versinler” dedi.  İşçilerden Şeref İzgi de insanca yaşama taleplerini dile getirdiklerinde kendilerini kapı önünde bulduklarını kaydederek, işlerine geri dönüp hakları verilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.   İşten atılanların ekonomik olarak zor durumda olduğunu kaydeden İhsan Tuğrul da eşinin 10 gündür hasta olduğunu, ekonomik durumdan kaynaklı hastaneye götüremediğini belirtti. İşten atılan işçilerden bazılarının kiraların veremediği için eşyalarının dışarıya atıldığını dile getiren Tuğrul, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.  (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.