Eski vekil Birtane tahliye edildi

Eski vekil Birtane tahliye edildi
DTK Divan üyesi ve HDP Kars eski Milletvekili Mülkiye Birtane'ye “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası...

DTK Divan üyesi ve HDP Kars eski Milletvekili Mülkiye Birtane'ye “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verilerek tahliye edildi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlık Divanı üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars eski Milletvekili Mülkiye Birtane’nin yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Birtane duruşmaya, tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ailesi, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DTK üyeleri ile avukatları katıldı.

‘Sağlık sorunlarım ağırlaşıyor’

Başlayan duruşmada Birtane, sağlık sorunlarından dolayı duruşmada hazır bulunamadığını, aldığı ilaçlardan dolayı unutkanlık yaşadığını ve konuşmada zorlandığını ifade etti. DTK'de yer aldığı için suçlandığını kaydeden Birtane, "Daha önce yerel yönetimlerde kent konseyinde yer alıyordum. Kent konseyi döneminde birçok başarılı projeye imza attım, Türkiye'yi birçok noktada tanıttım. Ardından kent konseyleri işlevsiz hale gelince DTK'de çalışmalarımı yürüttüm. DTK'de de kent konseyine benzer çalışmalar yapıldı. DTK'de eğitmenler, aydınlar, yazarlar, vekillerin yer aldığı bir oluşumdur. Tüm çalışmaları kamuoyuna açıktır. Vekillik sürecinde yaptığım çalışmalardan dolayı yargılanıyorum. Bu demokratik bir ülkede kabul edilecek bir şey değildir. Sağlık sorunlarım her geçen gün ağırlaşıyor, tedavi olmak için tahliye talebinde bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Savcı tutukluluğun devamını istedi

İddia makamı, daha önce "Örgüt kurmak ve yönetmek”ten 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırladığı mütalaayı tekrarlayarak mevcut delil durumu ve ön görülen ceza miktarı gerekçesi ile tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.  İddia makamının verdiği mütalaaya karşı savunma yapan Birtane'nin avukatları Emel Sayın ve Pirozhan Karali, dosyada delilleri hukuka aykırı bir şekilde toplandığını savunarak, müvekkillerinin hastalığı nedeniyle yüzde 80 cezaevinde kalamaz değerlendirilmesinin olduğunu belirterek, tahliye edilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, Birtane'ye “örgüt üyeliğinden” 6 yıl 3 ay hapis cezası vererek tahliyesine karar verdi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.