Eski vali yardımcısı hakkında dolandırıcılık davası

Eski vali yardımcısı hakkında dolandırıcılık davası
Diyarbakır Valiliğince, 2004’te “Terör zararı” adı altında kurulan 4 Nolu Zarar Tespit Komisyonuna başkanlık eden eski vali yardımcısı Erol Özer...

Diyarbakır Valiliğince, 2004’te “Terör zararı” adı altında kurulan 4 Nolu Zarar Tespit Komisyonuna başkanlık eden eski vali yardımcısı Erol Özer ve 11 kişi hakkında, “Kamu kurum ve kuruluşlarını zararına dolandırıcılık”tan dava açıldı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'da FETÖ yapılanması ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Diyarbakır eski vali yardımcısı Erol Özer'in de aralarında olduğu 12 kişi hakkında “Zincirleme şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” gerekçesiyle yürütülen soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2004-2007 yıllarında Diyarbakır Valiliğince “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması” için kurulan 4 Nolu Zarar Tespit Komisyonu başkanlığını yapan Özer ile komisyon üyesi 11 sanık hakkında "Zincirleme şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" tan hazırlanan iddianame, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Yardımcısı yaptı vali sakladı!

İddianamede, müşteki Muzaffer Ava'nın 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda, Özer'in 2004-2007 yıllarında “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması” için Diyarbakır Valiliğince kurulan 4 Nolu Zarar Tespit Komisyonu başkanlığını yaptığını ve zarar tespit komisyonunda yaptığı usulsüz uygulamalarla, tazminat miktarlarının doğru belirlemediğini belirttiği kaydedildi. Söz konusu olayla İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen bir müfettişin 2008’de rapor hazırladığı belirtilen iddianamede, Ava’nın yaptığı suç duyurusunda Özer’in  2007’de vali yardımcılığı görevinden ayrıldığı, müfettiş incelemesinin yapıldığı 2008’de Gülen Cemaati'ne yönelik davadan hapis cezası alan Diyarbakır eski valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun olayı kapatarak görevini kötüye kullandığı aktarıldı.

Soruşturma izini verilmedi

İddianamede, suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Diyarbakır eski valisi Mutlu hakkındaki şikayetin görevsizlik kararıyla soruşturmadan ayrı tutularak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği ifade edildi. Ayrıca şikayet üzerine eski vali yardımcısı Özer ve komisyon üyeleri hakkında Diyarbakır Valiliğinden soruşturma izninin istendiği belirtilen iddianamede, valiliğin bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma izni verdiği, diğer şüpheliler için soruşturma izni vermediği belirtildi.

82 bin lira kamu zararı

İddianamede, Özer'in başkanlığındaki 4 Nolu Zarar Tespit Komisyonunun 2004-2007 yıllarında aldığı tazminat ödenmesine ilişkin kararlarla ilgili olarak, bilirkişilerin incelemesi sonucunda 19 komisyon kararında usulsüzlük yapıldığı ve kamu zararına sebebiyet verildiğinin tespit edildiği kaydedildi. İddianamede, Özer ve komisyon üyelerinin farklı tarihlerde Kocaköy, Bismil, Lice, Kulp ve Hani ilçelerindeki keşif ve tespit tutanaklarında 82 bin lira fazladan ödeme yaparak, kamu zararına sebebiyet verdiği tespiti paylaşıldı. İddianamede, komisyon üyeleri tarafından belirtilen ilçelerde evi, ahırı ya da arazisi olmayan şahıslara ve ev ile ahırlara ait metre kare alanlarının artırılarak ödeme yapılmasıyla, “terör nedeniyle meydana gelmeyen zararları, gelmiş gibi gösterip”  kendileri ve üçüncü kişilerinin menfaatine, devlet hazinesinin aleyhine haksız menfaat sağladıklarının anlaşıldığı vurgulandı.

15 yıla kadar hapis istemi

İddianamede, eski vali yardımcısı Erol Özer ve 11 sanık hakkında "Zincirleme şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçundan 4 yıldan 15 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezası isteniyor. (Mezopotamya Ajans)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.