Ertelenen işsizlik ve torpil

Ertelenen işsizlik ve torpil
2018’in Aralık ayında Diyarbakır’a gelen Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, 70 yılı aşan bir maziye sahip olan kurumlarının...

2018’in Aralık ayında Diyarbakır’a gelen Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, 70 yılı aşan bir maziye sahip olan kurumlarının ilk defa geçen yıl yani 2017’de bir milyon 57 bin 249 kişilik istihdam gerçekleştirildiğini ve bunun tarihi bir rekor olduğunu belirterek, dünyada istihdamı bu şekilde arttıran ikinci bir ülkenin olmadığını söylemişti.

Yine Uzunkaya’nın verdiği bilgiler ışığında 2002 yılında Diyarbakır’da kurumun ancak 39 kişinin istihdamına aracılık yaptığını, 2018 yılı daha bitmeden 9 bin 450 kişinin istihdamının gerçekleştiği öğreniyoruz.

Her ne kadar “ertelenen işsizlik” profili barındırsa da buradan hareketle işsizlikle mücadelede İŞKUR’a yüklenen ağır sorumluluğun ne kadar büyük olduğunu anlayabiliyoruz.

Bununla beraber İŞKUR’un,  işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde, istihdam konusunda zorluk çeken işsizlere geçici olarak iş bulmak amacıyla uygulamaya koyduğu Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında yapılan başvuru kuyruklarında işsizliğin hangi boyutlarda olduğunu kavrayabiliriz.

Bu elbette İŞKUR İle ilgili bir sorun değil. İşsizlik var da insanlar başvuruyor.

Gelelim asıl mevzuya.

İŞKUR Diyarbakır’da bir kez daha işçi alımı yapacak.

Diyarbakır merkez ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde istihdam edilecek olan bin 550 temizlik ve 459 güvenlik görevlisi, 9 ay süreyle çalıştırılacak ve başvurularda 23-27 Eylül tarihlerinde yapıldı.

Alınacak 2 bin 9 kişilik kadroya binlerce insan başvurdu.

İŞKUR’un resmi internet sitesinde “Katılımcılar Nasıl Seçilmektedir?” başlığında “katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunduğu ve her programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirlendiği açıklanmış.

Alım yöntemleri de

- Noter kurası yöntemi,

- Liste yöntemi,

- Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi olarak açıklanmış.

Ancak Diyarbakır’da işe alınacak kişilerin kurayla değil ‘liste yöntemi’ ile seçilecek olması başvuru yapanlarda “torpil” kaygısı yaratıyor ve bu iddialarda sık sık dillendiriliyor.

2017’de Diyarbakır’da yeni aynı program kapsamında başvuran 39 bin kişi arasından, kura ile 5 bin kişi işe alınmıştı.

İŞKUR tarafından, 6 ay süreli personel alımı, noter huzurunda yapılan kura çekimi ile belirlenmiş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, merkez ilçe ve ilçe belediyelerinde istihdam edilecek kişiler için kura çekilmişti. Başvuru yapanlar arasında yapılan kura çekimine Vali Yardımcısı Tuba Koşal, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İsmail Koç, belediye başkan vekilleri ile başvuru yapanlar katılırken, 39 bin 173 kişinin veri tabanına yüklenerek yapılan kura çekimleri sonrası belirlenen 5 bin kişi işe alınmıştı.

Ne oldu da kura ile alım yöntemi değişti?

Bunda partilerin il yöneticilerinin, milletvekilleri ve kurumların etkisi var mı?

Ve kamu vicdanı diye bir şey varsa ve bunun üzerinden torpil iddialarına bir karşılık verilmek isteniyorsa bunların sorgulanması ve düzeltilmesi lazım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.