VİDEO HABER - Yüksek faturalar halkın belini büküyor!

VİDEO HABER - Yüksek faturalar halkın belini büküyor!
Koronavirüs salgını ve ekonomik krizle birlikte zor günler geçiren dar gelirli aileler, şimdi de yüksek gelen elektrik faturalarından dolayı mağdur oluyor....

Koronavirüs salgını ve ekonomik krizle birlikte zor günler geçiren dar gelirli aileler, şimdi de yüksek gelen elektrik faturalarından dolayı mağdur oluyor. Elektrik faturalarına ciddi manada indirim yapılması gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, “Elektriğe yapılan zamlar, acilen düşürülmelidir. Zamlar, halkın boynunu bükmüştür. Elektrik faturalarında yapılan güncelleme yeterli değildir. Yapılan zamlardan bütün millet şikayetçidir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan elektrik zammını geri çekmesini istiyoruz” dedi

Yaklaşık 2 yıl boyunca Koronavirüs salgını ile mücadele veren halk, ekonomik krizle birlikte a'dan z'ye tüm ürünlere yapılan zamlarla birlikte darboğaza girmişti. Bir yandan evlerinin temel ihtiyaç ürünlerini karşılamakta zorlanan halk, bir yandan da yüksek gelen elektrik ve doğalgaz faturaları ile uğraşıyor. Son yapılan yüzde 127'lik elektrik zammının ardından yüksek gelen faturalarla zor günler yaşayan halk, bir an önce elektrik zammının geri çekilmesini talep ediyor. Elektrik zammı ve elektrik faturalarında yapılan güncelleme ile ilgili vatandai, İLKHA'ya konuştu.

‘Elektrik faturalarını kuzu kuzu ödememizi istiyorlar’

Elektrik faturalarının yüksek gelmesinden şikayet eden Hazim Karakçı, "Elektrik faturalarına baktığımız zaman çok yüksek geliyor. Zaten bölgemizdeki insanların ekonomik durumu bellidir. Asgari ücreti artırmak çözüm değil; çünkü zamlarda peş peşe geliyor. Devletin dar gelirli vatandaşlar için bu duruma bir el atması gerekir. Seçimden önce 'falan sorunu çözeceğiz' demekle olmuyor. Elektrik faturalarını kuzu kuzu ödememizi istiyorlar. Bugün neden yüzde 30'a dayanan 'kaçak kullanım bedelini' ben ödüyorum. Köylerde binlerce dönüm arazisi olan insanlar bile kaçak elektrik kullanıyor. Dar gelirli insanlar zaten ceza korkusundan kaçak elektrik kullanamıyorlar. Vergi ile geçinen adeta vergi cenneti olan bir ülkeyiz ama gönül isterdiki petrol zengini bir ülkede yaşayalım." ifadelerini kullandı. Elektrik faturalarında yapılan güncellemelere değinen Karakçı, "Bu güncelleme elektrik faturalarına minimun düzeyde yansıyacaktır. Her türlü kazanan ve fazla elektrik tüketenlerin umrunda olmayacaktır. 15 gün boyunca hiç elektrik kullanmama rağmen bana 670 lira elektrik faturam geldi. Ben 15 gün evde değildim. 670 liranın 50 lirasını indirseler ne olacak? Ben Azerbaycan'da kalıyorum. 670 lirayı Azerbaycan'da 2 -3 ay boyunca rahatça geçinirim” şeklinde konuştu.

‘Asgari ücretle geçiniyorum 2 bin 460 lira elektrik faturası geldi’

Bir işletmeden asgari ücretle çalıştığını belirten İdris Çiftçi, "Üç çocuğum var, toplam 5 kişiyiz. Evimizde ısınmak için 4-5 saat ufacık bir soba kullanıyoruz, klima kullanmıyoruz. Bana elektrik faturası 2 bin 460 lira geldi. Açıkçası şaşırdım. Elektrik kurumunu arayarak itirazda bulundum. İtiraz ettikten sonra anında bana 'red' cevabı geldi. Bana gelen 2 bin 460 lira faturaya anında red cevabı verildiyse 300 ile bin lira arasında elektrik faturası gelen abonelerin fatura itirazları hiç kabul edilmez. Asgari ücretle çalışıyorum. Belki bu ay çok sıkışırım, bazı ödemelerimi yapamam ve bazı giderlerimi kısıtlayabilirim. Çalışmayan insanlara da 2 bin ile 2 bin 500 lira elektrik faturası geliyor. Ülkeninde neredeyse yüzde 15'i işsiz. İşsiz insanlara bu faturalar gelirse intihar edebilirler. Bir an önce hükümetin buna bir el atması lazım." diye konuştu.

‘Yardım eline ihtiyacımız var’

Türkiye genelinde elektrik faturalarında artış olduğunu ifade eden Soner Korkmaz, "Halkımızın yüksek gelen elektrik faturalarına isyanını duyuyoruz. Esnafların yüksek gelen elektrik faturalarından dolayı sokakta afiş astılar ve sosyal medyada paylaşımlarda bulundular. Tabiri caizse 'Elektrik Dağıtım Şirketi Terörü' ile alakalı gerçekten her yerde bir problem var. Hükümetin bu soruna bir an önce bir çözüm bulması gerekiyor. Halk olarak salgın ve ekonomik kriz sürecinde sıkıntılar yaşamaktayız. Elektrik zammı da bunların çabası oluyor. Devlet, bu zor şartlarda halka yardım elini uzatması gerekirken maalesef yüksek faturalar geliyor. Evinde odun sobası olmayan insanlar, ısınmak amacıyla elektrik sobası kullanıyorlar. Bundan dolayı elektrik faturaları çok fazla geliyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. En azından geçim sıkıntısı çekenlere ve yaşlılara yardımcı olunması gerekiyor. Ülke genelinde bir ekonomik kriz var. Allah'ın izniyle bu sıkıntılardan kurtulacağız ama bir yardım eline ihtiyacımız var” dedi.

‘Cumhurbaşkanımızdan elektrik zammını geri çekmesini istiyoruz’

Esnafın kazandığı para ile çocuklarını besleyemediğini ve tüm parasını elektrik ve işçilere ödediğini belirten Bekir Aktaş, "İki kişi yaşadığımız evimize elektrik faturası 400 lira geldi. Normalde elektrik faturam 100 ile 150 lira arasında geliyordu. Devletin yaptığı elektrik zammından dolayı böyle yüksek geldi. Elektrik faturalarında yapılan güncelleme yeterli değildir. Tekrar faturaların zamsız şekilde gelmesini istiyoruz. Yapılan zamlardan bütün millet şikayetçidir. Esnaf kazandığı para ile çocuklarını besleyemiyor. Kazandığı bütün parasını elektrik faturasına ve işçilerine ödüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızdan elektrik zammını geri çekmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

‘Maddi durumu iyi olmayanlar elektrik faturalarını ödeyemiyorlar’

Maddi durumu iyi olmayanların elektrik faturalarını ödeyemediğine dikkat çeken Osman Badıllı, "Bu ay elektrik faturam 850 lira geldi. Elektrik faturası çok yüksek geldi. Daha önce aylık 150-160 lira gelen fatura; bu ay 800 lirayı geçti. Elektrik faturalarının yüksek gelmesinin sebebini dünyadaki ekonomik krizden ve pandemiden kaynaklandığını söylüyorlar. Ben bu durumu pandemiye ya da krize bağlamıyorum. Her şeye zam geliyor; ama elektriğe fahiş bir zam geldi. Maddi durumu iyi olmayanlar, elektrik faturalarını ödeyemiyorlar. Ödeyemedikleri için de elektrikleri kesiliyor. Elektrikte yeni güncelleme herhalde elektrik fiyatlarına inşallah yansır." şeklinde konuştu.

‘Zamlar, halkın boynunu bükmüştür’

Elektrik faturalarına ciddi manada indirim yapılması gerektiğini ifade eden Ömer Dursun, "Geçen ay 250 lira gelen elektrik faturasının bu ay 500 liranın üzerinde geleceğini düşünüyorum. Elektrik faturaları yüksek geliyor. Yeni düzenleme indiriminde 150 kw'den 210 kw'ye çıkarıldı; ama faydası olmaz. Elektriğe ciddi anlamda indirim yapılmalıdır. Elektriğe yapılan zamlar, acilen düşürülmelidir. Zamlar, halkın boynunu bükmüştür. Elektrik de yüksek geliyorsa vay milletin haline! İnsanlar kötü ve zor durumda." diye konuştu.

"Yeni indirim güncellemesi işe yaramaz"

Evine ve iş yerine toplamda bin 500 lira elektrik faturası geldiğini belirten Abdurrakip Al, "Elektrik faturası; iş yerimize 850, eve de 650 lira geldi. Zamlardan dolayı elektrik faturası yüksek geliyor. Kullandığımız elektrik aynıdır. 250 lira gelen fatura; bu ay 650 lira geldi. Yeni indirim güncellemesi işe yaramaz diye düşünüyorum." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.