Yüksek elektrik faturaları ve zamlar halkı mağdur ediyor; ‘Bu zulme kim ‘dur’ diyecek?’

Yüksek elektrik faturaları ve zamlar halkı mağdur ediyor; ‘Bu zulme kim ‘dur’ diyecek?’
Yeni yılla birlikte elektrikten doğal gaza, akaryakıttan ulaşım ücretlerine kadar birçok kaleme art arda zam yapılması toplumun her kesimini mağdur ediyor....
Yeni yılla birlikte elektrikten doğal gaza, akaryakıttan ulaşım ücretlerine kadar birçok kaleme art arda zam yapılması toplumun her kesimini mağdur ediyor. Her geçen gün yaşam şartları zorlaşan vatandaşlar, artık nerden tasarruf yapacağını şaşırdı.  Son aylarda elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve temel tüketim ürünlerine gelen zamların geri çekilmesini isteyen vatandaşlar, “Bir ay önce gelen elektrik faturası ile bu ayki fatura arasında uçurum var. Bu zulümdür. Bu zulme kim ‘dur’ diyecek?” diye sordu

Her geçen gün artan ve toplumun birçok kesimini derinden sarsan ekonomik kriz, yeni yılda elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla kendisini daha da hissettirdi. Yılın ilk ayının henüz yarısı dolmadan gelen elektrik faturaları vatandaşı adeta şaşkına çevirdi. Elektrikte fiyat artışı yüzde 50 ile yüzde 125 arasında olurken, konutlarda doğal gaz zammı yüzde 25 olarak belirlendi. 2022 yılında uygulamaya geçilen diğer zamlar yüzde 36,20'lik ile vergi, ceza ve harç, yüzde 25 Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ve yüzde 18,10'luk da Emlak Vergisi oldu. İğneden ipliğe her şeye üst üste gelen zamlar herkesi mağdur ederken, zamlara çözüm bulunmaması ise tepkilere neden oldu. Halkın, Covid-19 salgını, ekonomik kriz ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı çok zor bir süreçten geçtiği bu dönemde elektrik başta olmak üzere doğal gaza yapılan zam ve yüksek gelen faturalar, çok ciddi mağduriyetlere yol açtı.

Halk nereden tasarruf edeceğini şaşırdı

Birçok kaleme yapılan zamların yanı sıra özellikle son zamanlarda yüksek elektrik faturaları esnafı ve halkı mağdur etmeye devam ederken, zor günler geçiren halk ve esnaf, yüksek elektrik faturalarından şikayetçi olsa da faturalarda değişen bir durumun olmamasına, zamların da ardı arkası kesilmemesine tepki gösteriyor. Rekor seviyedeki hayat pahalılığı ve zamlarla mücadele eden, nereden tasarruf edeceğini artık şaşırır duruma gelen vatandaşlar, zamlı elektrik faturalarına sitem ediyor. Salgının da etkisiyle artan ekonomik krizin bedeli halka ağır şekilde yansırken, kabaran faturalardan şikayetçi olan halk ve esnaf, geçen aya göre elektrik faturasındaki yüksek artışa tepki gösterdi. Covid-19 salgını nedeniyle çok zor zamanlar geçiren ve halen toparlanamayan esnaf ile sanatkara bir darbenin de elektrik faturalarından geldiğinden yakınan esnaf, yüksek faturaların kabul edilebilir bir yanının olmadığına dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu. Art arda yapılan zamların ardından ocak ayında gelen elektrik faturalarının çok yüksek olmasına tepki gösteren halk ve esnaf, elektrik faturalarının fahiş bir şekilde yükseldiğinden yakınıyor.

Zamlar geri çekilsin talebi

Önceki ve sonraki dönem faturaların arasında ciddi bir yükseliş olduğunu ifade eden vatandaşlar, son aylarda elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve temel tüketim ürünlerine gelen zamların geri çekilmesini istiyor. Ocak ayı itibarıyla kademeli elektrik tarifesi yürürlüğe girerken birçok vatandaş zamlı tarifelerin aralık ayı faturalarına da yansıtıldığını öne sürerek yüksek faturalardan şikayetini dile getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) süreçle ilgili inceleme başlatırken, Tüketici Hakları Derneği ise aralık faturasına yasadışı olarak yansıtılan bedelin ocak, şubat ve mart faturalarından düşülmesi gerektiğini belirtti. Normalde ödedikleri tutarların neredeyse 2 katı kadar artış olduğunu dile getiren vatandaşlar, zam ve yüksek faturalara artık çözüm bulunmasını istiyor.

“Faturaları ödeyemeyecek duruma geldik”

Geçen ay 2 bin 600 lira elektrik faturasının henüz üzerinden bir ay geçmemesine rağmen bu ay 3 bin 400 lira geldiğini belirten esnaf Adem Oruç, “Geçen sene bana ait olan iş yerime sene başında bin lira elektrik faturası geliyordu. Daha sonra 2 bin liraya kadar yükseldi. Bu yıl ise 2 bin lirayı geçti. Artık bu faturaları ödeyemeyecek duruma geldik.” ifadelerini kullandı. Elektrik faturalarının geçen seneye göre ikiye katlandığına dikkat çeken Abdullah Bulduk, “Artık su ve elektrik faturaları ile baş edemiyoruz. Faturalar ikiye katlanmış ve kimse buna engel olmuyor. Artık mum ışığında oturacağız.” dedi.

 “Bu zulme kim ‘dur’ diyecek?”

Elektriğe bu kadar zam yapılmasının ve faturaların bu kadar yüksek olmasının doğru olmadığını ifade eden esnaf Aziz Denizhan, “Gelen faturalara baktığımızda yüzde 50 değil yüzde100 gibi bir zam oranı var. Bir ay önce gelen elektrik faturası ile bu ayki fatura arasında uçurum var. Bu zulümdür. Bu zulme kim ‘dur’ diyecek?” diye sordu. Elektrik faturalarını ödemekte artık zorlandıklarını belirten Mustafa Ağsu, “Elektrik faturaları ile artık baş edemiyoruz. Elektrik kullanım oranımız aynı olmasına rağmen neredeyse her ay farklı bir fatura geliyor. Bu durum ne olacak. Böyle giderse yakında artık elektrik kullanımdan vazgeçeceğiz. Yoksa bu yüksek faturalar ile baş etmek mümkün değil.” serzenişinde bulundu. Berber dükkanı işletmesine rağmen geçtiğimiz yıl 600 liranın aşağısından elektrik faturası gelmediğini belirten Mustafa Demir, “Bu ay henüz faturam gelmedi ama her halde bin 200-300 lira gelir. Çünkü kime sorsam faturası iki katı gelmiş. Bu işsizlikte çok zor oldu. Bu konuda gerçekten esnaf olarak çok mağduruz.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.