Video Haber - Yem ve saman fiyatlarının artışı hayvancılığı bitirme noktasına getirdi

Video Haber - Yem ve saman fiyatlarının artışı hayvancılığı bitirme noktasına getirdi
YENİGÜN HABER – Kuraklık nedeniyle bu yıl yem ve saman fiyatlarının büyük oranda arttığını, bu durumun hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini...

YENİGÜN HABER – Kuraklık nedeniyle bu yıl yem ve saman fiyatlarının büyük oranda arttığını, bu durumun hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini belirten besiciler, büyük bir sıkıntının kendilerini beklediğini belirtti.

Pandemiyle birlikte kuraklığında etkisiyle artan yem ve saman fiyatları Batman başta olmak üzere bölgede hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Yem ve saman fiyatlarındaki artış nedeniyle besicilik ciddi anlamda azaldı.

Yüksek girdi maliyetlerinin hayvancılığa etkisiyle ilgili konuşan besiciler, ellerindeki hayvanları satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Hayvan sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken besiciler, böyle devam etmesi halinde bölgede hayvancılığın son bulacağı uyarısında bulundu. Yaşadıkları sorunları İLKHA’ya konuşan besiciler, hükümetten destek bekliyor.

Hayatlarını sürdürebilmekte büyük zorluklar yaşadıklarını belirten hayvan üreticisi Şakir Doğanay, birçok üreticinin artan girdi maliyetleri sebebiyle hayvanları satıp sektörden ayrılmayı düşündüğünü söyledi.

“20 büyükbaş besler hale geldim”

Doğanay, “Geçen sene 80 liraya aldığımız yemi şu anda 140 lira civarında alıyoruz. Samanın kilosunu 50 kuruşa alıyorduk şu anda 90 kuruşa alıyoruz. Arpanın tonunu bin 500 liraya alıyorduk bu sene 2 bin 600 lira civarında alıyoruz. Bunun yanında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bize arpa desteğinde bulunuyor, o da bize maliyeti 2 bin 300 liraya mal oluyor. Geçen sene 120 büyükbaş beslerken bugün sadece 20 büyükbaş besleyebiliyorum. Bunun sebebi de girdi maliyetleridir.” dedi.

“Besicilik yüzde 50’ye düştü”

Kendilerini büyük sıkıntıların beklediğini vurgulayan Doğanay, şöyle devam etti:

“Besiciler olarak şu anda hiç iyi bir durumda değiliz. Geçen senelerde Batman’da 5 bin büyükbaş hayvan varken bugün bu sayı yüzde 50 düşmüş, hatta daha da düştüğünü söyleyebilirim. Bunların sebebi yine girdi maliyetleridir. Elektrik, arpa, çoban, sigorta gibi girdi maliyetlerinden dolayı artık bu işin altından kalkamıyoruz. Bu nedenlerden dolayı küçülmeye gitmek zorunda kalıyoruz. Şu anda beslediğimiz hayvanlar yetersiz olduğu için bu sene Kurban Bayramı’nda büyük sıkıntılar yaşanacaktır.”

“Destek verilirse maliyetler düşecektir”

Yem ve arpa desteğinde bulunan Doğanay, “100 besici aile var, ilerde bu sayı 20’ye düşebilir. Bu herkes için büyük bir sıkıntıdır. Bir üretici olarak benim önerim devletin besicilere verdiği bir miktar maddi destek var. Hayvan başı 250 lira desteği var, bir besici olarak devletten verdiği bu desteği keserek yerine tespit ettiği besicilere yem desteği vermesini istiyorum. Girdiler yerine en azından bize yem ya da arpa desteği verilir ise en azından maliyetlerimiz biraz düşecektir. Valilik ve Tarım İl Müdürlüğünden bu konu üzerinde durmalarını talep ediyoruz.” diye konuştu.

“Böyle devam ederse besiciliğe devam edemeyeceğiz”

Yem ve saman fiyatlarının hayvancılığı bitirdiğini dile getiren bir diğer hayvan besicisi Beşir Baksal ise şunları söyledi: “Bizim işimiz hayvancılıktır, başka işimiz yok. Bu yıl kuraklık olduğu için çok sıkıntı çektik. Birde önümüzde kış ayı var, sanki daha da sıkıntı çekeceğiz. Yem, saman her şey çok pahalı olmuş durumda. Hayvan ucuz ve satılmıyor. Kuraklık nedeniyle hayvanlar önceki yıllar gibi beslenmediği için fiziksel olarak zayıfladılar. Bu durum böyle devam ederse besiciliğe devam edemeyeceğiz. Buraya yem almak için geldim ve bir ton ancak alabildim. Daha önce çok alıyorduk. Devletten isteğimiz hem hayvan satışlarında hem de yem satışlarında bir denge oluşturmalarıdır.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.