VİDEO HABER - İnşaat sektörü: Süreçten ümitvarız!

VİDEO HABER - İnşaat sektörü: Süreçten ümitvarız!
Döviz kurlarındaki yükseliş ve enflasyon oranlarındaki artışlardan en çok etkilenen inşaat sektörü durma noktasına geldi. İnşaat Fuarına katılan...
Döviz kurlarındaki yükseliş ve enflasyon oranlarındaki artışlardan en çok etkilenen inşaat sektörü durma noktasına geldi. İnşaat Fuarına katılan firma temsilcileri tüm olumsuzluklara rağmen ileriki süreçten ümitvar olduklarını belirtti

İnşaat sektörü firmalarını bir araya getiren 10'uncu Mezopotamya İnşaat Fuarı, yurtdışından ve çevre illerden temsilcilerin katılımıyla Diyarbakır'da başladı. Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarda stant açan İnşaat sektörü temsilcileri, döviz kurundaki yükselişler, son günlerde tüm dünyanın gündeminde olan Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları ve gıda da KDV oranına yapılan indirimin diğer sektörlere de uygulanması beklentisini değerlendirdi. İnşaat sektöründe yalıtım alanında mal ve hizmet satımı yapan firma temsilcilerinden Ahmet Ten, döviz kurlarındaki artışın inşaat sektörünü ciddi anlamda etkilediğini belirterek yüksek fiyat artışlarından dolayı ciddi anlamda durgunluğun söz konusu olduğun söyledi.

‘Türkiye'de KDV oranı yüksek’

İnşaat sektörün de KDV oranının yüzde 1'e düşmesi inşaat sektörünü ciddi anlamda etkileyebileceğini ve daha hızlanmasına sebep olabileceğini ifade eden Ten, "Şu anda üreticilerin en büyük sıkıntısı arz-talep olayının olmamasından dolayı malzeme satamamasıdır. Şayet bir sektör durma aşamasına gelmişse bunun önüne geçilmesi ve bir an önce önlem alınması gerekir." dedi. Son 2 yıldır inşaat sektöründe bir duraksama olduğunu belirten Serdar Çiçek, "İnşallah ilerlemeler olacak. Türkiye'de KDV oranı yüksek, en azından yüzde 8'lere düşmesi gerekir. Fuarlar genelde Antalya taraflarında yapılıyor. Bana göre her yıl düzenli bir şekilde Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şırnak gibi bölge illerinde yapılmalı." ifadelerini kullandı.

‘Savaştan dolayı firmalar satışları durdurdu’

Son bir yılda yüzde 50-60 oranlarında zamların olduğunu ve hatta bazı fiyatlarda yüzde 150-200'e vardığını Panel-çit satışı ve pazarlamacılarından Şaban Azizoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının piyasalarına etkisinden söz ederek şunları söyledi:

“Rusya-Ukrayna savaşı bizi etkiledi. Firmalar bizi arayarak 'satışlar kapalıdır, teklif verilirken dikkat edin' diyorlar. Her iki tarafın masaya oturup oturmamaları bizleri zorluyor. Sonuçta demir-çelik piyasasında onlarda söz sahibidir, Türkiye'deki firmaları etkiliyorlar. Demir-çelik inşaatın en büyük kalemidir, dolayısıyla bizi çok etkilemektedir.” Gıda da olduğu gibi inşaat sektöründe de KDV oranın düşürülmesi durumunda fiyatlara yansımayacağını ifade eden Azizoğlu, böyle bir indirimden sadece satıcının faydalanabileceğini ama tüketici açısından pek bir fark oluşturmayacağını söyledi.

‘Bölgedeki bütün firmaların katılması sağlanmalı’

İşletmeler açısından fuarların artı ve eksilerine değinen Azizoğlu, "Fuarlar faydalı olması için bütün firmaların katılması gerekir, bu yönde sıkıntılar vardır. Diyarbakır, Mezopotamya'nın en büyük bölgesidir, fuar konusunda çok iyi bir yerdir. Fuarcılık buralarda gelişmemiş. Diyarbakır ve bölgedeki bütün firmaların katılması sağlanmalıdır. Fuarların elbette ki yararları var ama istenilen düzeyde değil." şeklinde konuştu. Şanlıurfa'dan katılan firma temsilcilerinden Murat Sancar ise "Dolardaki artışlar her sektörde olduğu gibi bizi de etkiledi. Malzeme alımlarında ham madde olmasa da kullandığımız makina- ekipmanlarımızın sarf malzemeleri dolar ve Euro bazında geldiğinden maliyetlerimizi ciddi anlamda yükseltti. Haliyle fiyatların yükselmesine neden olunca satışları engelledi. İlk kez bir duruma şahit oluyorum ki dolar ve Euro'nun yükselişinin yanı sıra zammını görüyoruz. Bu da bizleri olumsuz etkiliyor." diye belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.